National

Un postas cere statului roman despagubiri de o jumatate de miliard lei

Publicat: 11 iul. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:60382;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Din cauza erorii unui coleg de serviciu, un manuitor de valori de la Oficiul Postal nr. 2 Pascani a ramas timp de aproximativ doi ani fara serviciu •Angajatul Postei a fost purtat si pe drumuri ani de zile, cheltuind sume enorme de bani pe transport si pe avocati, pentru o fapta pentru care a fost achitat •Cu toate ca postasul Lili Murariu a castigat procesul cu statul roman, in prezent acesta cere daune de 500 milioane lei (50 mii lei noi)

Un postas din municipiul Pascani, Lili Murariu, cere daune statului roman in valoare de 500 milioane lei (50 mii lei noi), pentru ca a ramas timp de doi ani fara serviciu, din cauza erorii unui coleg. Astfel, in urma cu patru ani, Valentin Ciubotaru si Lili Murariu, ambii angajati ca manuitori de valori la Oficiul Postal nr. 2 Pascani, erau de serviciu cand s-a pierdut un sac cu scrisori recomandate venite din strainatate. La predarea sacilor postali, constatand lipsa unui sac cu scrisori recomandate externe, Valentin Ciubotaru a completat in fals pe copia formularului si predarea acestui sac catre celalalt manuitor de valori, Lili Murariu. Acesta din urma a semnat si el pe actul de predare, respectiv primire a sacului. Pentru aceasta fapta, cei doi angajati ai Postei au fost eliberati din functia pe care o detineau si au fost chemati sa dea socoteala in fata justitiei. Dupa zeci de citari la Judecatoria Pascani, Lili Murariu a fost gasit vinovat de instanta si a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendarea executarii, plus achitarea cheltuielilor de judecata. Nemultumit de decizie, Murariu a facut apel la Judecatoria Iasi, unde, de asemenea, a fost purtat pe drumuri luni intregi. La finalul procesului si Judecatoria Iasi l-a gasit vinovat pe acesta, fiind pastrata sentinta data de instanta pascaneana. Dupa doi ani de stres din cauza pierderii serviciului, timp pierdut si bani cheltuiti cu avocati, postasul si-a pus toate sperantele in Curtea de Apel Iasi, unde a atacat decizia prin care fusese condamnat.

Nevinovat

La instanta superioara din Iasi, manuitorul de valori si-a gasit dreptatea, fiind achitat pentru savarsirea infractiunii de fals. In urma sentintei de la Curtea de Apel Iasi, Murariu a fost gasit nevinovat. De asemenea, Directia de Posta Romana a fost obligata sa achite daune de 80 de milioane lei (8.000 lei noi) postasului, plus 3 milioane lei (300 lei) cheltuielile de judecata. In acelasi timp, Murariu a fost angajat din nou la vechiul loc de munca. Fiind total nemultumit de banii primiti, deoarece manuitorul ramasese fara serviciu aproape doi ani de zile si suma cheltuita prin instanta a fost mult mai mare, acesta s-a adresat din nou Curtii de Apel Iasi, cerand statului roman daune in valoare de 500 milioane lei (50.000 lei noi) si 30 milioane lei (3000 lei noi) cheltuieli de judecata. „Pot spune ca dupa ce am fost concediat am suferit foarte mult. In primul rand stresul la care am fost supus din cauza lipsei banilor si a drumurilor prin instantele judecatoresti. Am cheltuit zeci de milioane cu avocatii, de asemenea cu transportul si mancarea atunci cand aveam procese la Iasi. De aceea, pentru toata suferinta mea am cerut daune in valoare de 500 milioane lei (50 mii lei noi). Intr-adevar, instanta ieseana a obligat Posta sa-mi plateasca despagubiri de 80 milioane lei (8 mii lei noi), dar tinand cont de rata inflatiei, suma este foarte mica. Numai cheltuieli de judecata am avut in jur la 30 de milioane lei (3 mii lei noi). Sper ca instanta sa-mi dea dreptate deoarece in aproximativ doi ani de procese eu nu am mai fost om”, a declarat Lili Murariu.
Petrica FLOREA
Adauga un comentariu