Eveniment-Social

Un pas important facut de medicii de la Sf. Spiridon

Publicat: 03 sept. 2013
1

Medicii de la Spitalul Sf. Spiridon au reusit sa faca un pas important pentru prelevarea de organe. Au fost puse la punct toate documentele necesare dosarului de acreditare, pentru transplant hepatic dar si pentru prelevarea de organe in cazul pacientilor aflati in moarte cerebrala. Un posibil donator de organe presupune si un apel catre echipa de specialisti din Bucuresti. Fiecare prelevare de organe se face subt atenta coordonare a medicilor din Bucuresti. De fiecare data organele se impart, in functie de prioritatile de pe listele de asteptare. Cel mai adesea ficatul si unul dintre rinichi ajung la Bucuresti, urmand ca doar Spitalul Parhon sa primeasca al doilea rinichi.

„Am finalizat dosarul de acreditare, in care am punctat prelevarea de organe si transplantul hepatic. Avem specialisti foarte buni si este pacat ca de fiecare data sa se apeleze la echipa din Bucuresti. Transplantul hepatic este o interventie complexa care poate depasi zece ore. Sunt medici cu experienta care, deocamdata, ar face fata ore intregi intr-o sala de operatie. La momentul de fata avem resursele materiale in proportie de 90 la suta dar trebuie sa avem si sustinere. Dosarul va fi trimis catre Ministerul Sanatatii si speram la un raspuns favorabil. Si in Iasi se poate forma o echipa de exceptie care sa intervina atunci cand exista posibilitatea unei prelevari de organe. Iar pentru transplantul hepatic avem resursele pentru a deveni unitate de sine statatoare”, a precizat dr. Nicolae Danila, sef Clinica I Chirurgie, in cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.
Comentarii
  • in Franta prelevarea multipa de organe se face cam in orice spital mai mare ..totul fiind coordonat de un centru national de transplant care are o lista a prioritatilor in functie de urgenta, compatibilitate,si alte criterii. De ce nu se poate face transplant hepatic la Iasi? Ce ‘scule’ lipsesc ? Tot e vorba de lipsa mijloacelor? A propos de unele cazuri mediatizate…stiti ca numele donatorului si primitorului in mod normal aecrete?

Adauga un comentariu