Actualitate

Un nou scandal la primarie. De aceasta data si-au bagat coada liberalii

Publicat: 29 mai 2015
1

@ Liberalii au vrut sa le bage o sula in coaste sefilor primariei, nominalizand un critic al administratiei locale pentru boardul fundatiei care se ocupa de cel mai important proiect al primariei din urmatorii ani @ Liberalii au pierdut insa pe mana lor, dupa un scandal in care au acuzat ca primaria a ales Iasului ca sigla culturala „un canibal”

Sedinta de plen a Consiliului Local de ieri a fost una in care s-au incins spiritele. Consilierii liberali au incercat sa impuna un reprezentant in board-ul Fundatiei Iasi Capitala Culturala, propunerea acestora fiind insa respinsa. In conditiile in care opozitia din plen a incercat sa impuna un candidat, plenul a votat o alta propunere. Ba mai mult chiar, la Fundatia Iasi Capitala Culturala ar urma sa aiba loc o serie de schimbari, in sensul cooptarii unor artisti, arhitecti, oameni de cultura, in cadrul unei Comisii Cultural-Artistice, subordonata board-ului fundatiei, unde presedinte e primarul suspendat Gheorghe Nichita.

Intrunirea de ieri a consilierilor locali a avut ca cel mai discutat punct de pe ordinea de zi includerea in board-ul Fundatiei Iasi Capitala Culturala a lui Calin Ciubotari, colaborator al unei televiziuni locale controlate din spate de niste afaceristi cu interese obscure in administratie. Acesta este si motivul pentru care aceasta asa-zisa televiziune critica municipalitatea in fiecare zi. Primarul interimar Mihai Chirica le-a taiat insa liberalilor elanul, amintinu-le ca au dreptul la un reprezentant in boardul FICCE printr-un consilier local. In timp ce liberalii au indicat ca FICCE nu e functionala in formula actuala, cu un board politizat, sefii primariei au venit cu varianta unei comisii cultural artistice, in cadrul careia sa fie membri artisti, muzicologi, critici de arta, arhitecti, dar si persoane ca Dan Lungu – directorul FILIT, Ioan Holban, directorul Teatrului Luceafarul care conduce Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar, Dan Dobos – Directorul Bibliotecii Centrale Judetene.

Omul liberalilor, respins fara niciun vot impotriva

Consiliera Anca Preda l-a propus ca membru in boardul Fundatiei pe cel mai tanar consilier local – Vlad Nedelcu, printre altele colectionar de arta, acesta primind votul plenului. Numirea lui Calin Ciubotari a fost respinsa, cu 5 voturi pentru si 15 abtineri. Potrivit secretarei CL, Denisa Ionascu, abtinerile se asimileaza voturilor impotriva, propunerea fiind respinsa. „Noi, consilierii PSD, ne-am abtinut dintr-un singur motiv. Nu discutam despre calitatea omului – pentru care putem aduce foarte multe lucruri pentru, ci discutam de consecventa consilierilor liberali. Ei cu gura lor au spus ca «vrem sa avem un reprezentant», asa cum a fost doamna Camelia Gavrila, care a reprezentat PNL. Trebuiau sa aiba un reprezentant, dar s-au amestecat putin lucrurile, asa ca sa segregam un pic disputa politica de cea legata de oamenii de cultura ai Iasului. Sa facem alaturi de consiliul director al FICCE un consiliu artistic cultural, cu oameni care au credibilitate in fata cetatenilor si au credibilitate din punct de vedere cultural in fata Comisiei Europene”, a opinat viceprimarul Mihai Chirica. Intr-un exces de prezenta de spirit, in discutiile din plen a intervenit chiar si Erica Rudnic, consilier PSD si medic la Spitalul de Boli Infectioase. „Toti cetatenii sunt cu noi, consilierii PSD, mergeti si întrebati”, s-a exprimat medicul.

Criticile aduse de opozitia din plen

La finalul sedintei, liberalii s-au aratat contrariati ca s-au adoptat doua amendamente la  un proiect de hotarare, dar nu si proiectul propus. „Plenul CL a respins propunerea PNL ca in bordul FICCE sa intre un reprezentant al societatii civile. Grav. Foarte grav. Tocmai am demonstrat ca Iasul a tinut «proiectul» inchis. Asta se adauga faptului ca in doi ani nu am mai adus niciun membru nou in FICCE alaturi de Municipiul Iasi. Mesajul este dezastruos”, a opinat liberalul Marius Danga. Acestuia „i-a intrat in ochi” si sigla Iasi Capitala Culturala, realizata de artistul plastic Felix Aftene, Cronos-ul stilizat al acestuia fiind botezat „canibal”. In timp ce liberalul Marius Danga s-a aratat nemultumit ca primaria a cumparat cinci autobuze in loc sa finanteze Festivalul International al Educatiei, Dan Dobos, cel care gestioneaza organziarea festivalului, a transmis ca „e greu sa vorbesti despre cultura cu cineva care considera un canibal o figura mitologica, un zeu”.
Adauga un comentariu