International

Un nou razboi in Orientul Mijlociu

Publicat: 12 mai 2008
1

• Aviatia israeliana a survolat ieri dimineata, la joasa altitudine, sudul Libanului • Israelul se teme ca Iranul sa nu preia controlul asupra Libanului si Fasiei Gaza, prin intermediul gruparilor Hezbollah si Hamas • Reamintim ca militanti inarmati din cadrul gruparii Hezbollah au preluat vineri controlul asupra unor zone extinse din Beirut

Aviatia israeliana a survolat ieri dimineata, la joasa altitudine, sudul Libanului, a declarat un oficial din domeniul securitatii, relateaza Mediafax, preluand informatii furnizate de France Press. „Peste patru avioane israeliene survoleaza de la ora 06.30 GMT (09.30 ora Romaniei) majoritatea satelor din sudul tarii”, a precizat oficialul. Armata israeliana incalca in mod sistematic spatiul aerian libanez. Aceste ultime incidente intervin pe fondul ultimelor violente din Liban, dintre partizanii opozitiei sustinute de Damasc si Teheran si cei ai majoritatii antisiriene. Viceministrul italian al Apararii, Matan Vilnai, a precizat ca tara sa trebuie sa „deschida ochii” pentru a vedea ce se intampla in Liban, fara sa intervina insa.

Acesta a adaugat ca Israelul se teme ca Iranul sa nu preia controlul asupra Libanului si Fasiei Gaza, prin intermediul gruparilor Hezbollah si Hamas. Survolarile aviatiei israeliene deasupra Libanului constituie o incalcare a Rezolutiei 1.701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capat, la sfarsitul lui 2006, razboiului de 34 de zile dintre Israel si Hezbollah. Pentru Natiunile Unite, aceste survolari submineaza in special credibilitatea Fortei interimare a ONU in Liban (FINUL), desfasurata in sudul tarii.

Reamintim ca militanti inarmati din cadrul gruparii Hezbollah au preluat vineri controlul asupra unor zone extinse din Beirut, in cea de-a treia zi de ciocniri intre grupul proiranian si combatantii loiali coalitiei guvernamentale sustinute de Statele Unite. Capitala libaneza a rasunat in cursul noptii de joi spre vineri de exploziile grenadelor si rafalele de mitraliera, in cele mai grave violente inregistrate dupa incheierea razboiului civil din perioada 1975-1990. Hezbollah a preluat controlul, miercuri, asupra tuturor arterelor care duc la aeroportul international din Beirut. Premierul libanez Fouad Siniora a declarat sambata ca statul nu va ceda in fata gruparii Hezbollah, dupa ce miscarea a preluat controlul asupra zonei musulmane din capitala. „Statul vostru nu va fi controlat de autorii loviturii”, a precizat Siniora, intr-un discurs pronuntat in fata natiunii. Acesta este primul sau comentariu public de cand Hezbollah a preluat controlul asupra vestului capitalei. Pe de alta parte, un oficial din cadrul Amal, partid al opozitiei libaneze aliat cu miscarea siita Hezbollah, a declarat sambata ca membrii formatiunii sale au inceput sa se retraga din vestul Beirutului. „Miscarea siita Amal anunta ca partizanii sai au inceput sa se retraga de pe strazile Beirutului”, a declarat oficialul, sub acoperirea anonimatului.
Comentarii
  • Prof. OPREA , este cel care va cistiga alegerile pentru Iasi .
    Cine are suspiciuni , impotriva sa , poate sa ia relatii de felul in care a condus U.A.I.C. Iasi , si cit de multe realizari a avut acolo in calitate de meneger .
    Este doctor in menegiment , de o onestitate deosebita , patriot pentru Iasi , si pentru faptul ca renunta la functia de EUROPARLAMENTAR , merita sa fie votat ca prim edil .

Adauga un comentariu