Eveniment-Social

Un monument emblema a Iasului a fost lasat in ruine

Publicat: 09 iun. 2015
1

Caz dramatic in judetul Iasi. Unul din cele mai reprezentative monumente istorice se afla la un pas de abandon, dupa ce autoritatile nu si-au mai manifestat intentia de a-l reabilita. Autoritatile de la Directia Judeteana pentru Cultura se lupta de ani de zile ca vila ce a apartinut boierului Lascar Rosetti din comuna Raducaneni sa fie reabilitata si inclusa in circuitul turistic. Ridicat la mijlocul secolului al XIX-lea, conacul din Raducaneni s-a degradat cu timpul, iar autoritatile nu au mai finantat lucrarile de reabilitare. Situatia este una dramatica, iar reprezentantii Directiei de Cultura iesene incearca sa obtina sprijin pentru refacerea cladirii de patrimoniu.

„Conacul de la Raducaneni reprezinta cel mai mare esec de pana acum. Prin anul 2008 a fost facut un proiect, dar lucrarile au fost abandonate din lipsa fondurilor, iar pana acum autoritatile locale nu si-au manifestat deloc interesul pentru preluarea obiectivului. Acum cativa ani acolo a fost si un incendiu ceea ce a agravat si mai mult situatia. Conacul a fost inclus pe lista de restaurare, insa acum a disparut total din peisaj. Se afla in domeniul public al comunei Raducaneni si ar trebui luate masuri pentru rezolvarea problemei”, a mentionat Virgil Babii, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Iasi. Autoritatile judetene au mentionat ca vor discuta cu reprezentantii Primariei Raducaneni pentru ca acest monument sa poata fi inclus intr-un proiect pentru reabilitare.

„Sunt doua situatii in ceea ce priveste monumentele istorice cu risc de degradare. In privinta celor aflate in administrarea unitatilor administrativ-teritoriale unde solutia o reprezinta propunerea si depunerea proiectelor de finantare. Sunt proiecte complicate pentru ca este nevoie de masuri suplimentare si costuri suplimentare pentru a restaura imobilul exact cum a fost la vremea lui. Sunt costuri mai ridicate pentru un monument istoric decat pentru o cladire civila comuna”, a sustinut Dan Carlan, prefectul judetului Iasi.
Adauga un comentariu