@ Expertii au finalizat evaluarea bunurilor @ Inainte de a muri, afaceristul a pus mana pe unele dintre cele mai bune podgorii din Iasi si Vaslui
Isi va recapata societatea Vinia SA podgoriile si cramele pierdute in urma unor mismasuri care l-au avut in spate pe Catalin Chelu, afaceristul devenit cunoscut mai ales dupa ce a fost condamnat pentru ca a incercat sa-i dea mita sefului Politiei Romane? Catalin Chelu a murit in decembrie 2014 intr-un spital din Iordania, dar magistratii ieseni au in continuare batai de cap cu dosarul de faliment al SC Vinia SA, companie pe care a putut s-o preia la un pret bun din cauza impasului financiar in care intrase cunoscutul producator de vinuri.
Dupa ce a preluat firma, Catalin Chelu a avut grija ca cele mai bune parcele de vie si crame sa fie scoase din patrimoniul Vinia, fiind preluate de alte doua firme ale sale cu sediul in Galati, acolo unde se afla cartierul general al firmelor sale. Numai ca magistratii Tribunalului Sindic desemnati sa judece dosarul de faliment al SC Vinia SA au dezbatut in cursul zilei de ieri cererile de anulare a documentelor prin care bunurile producatorului de vinuri au trecut in patrimoniul firmelor din Galati. Asta deoarece transferul de bunuri a fost facut inainte ca SC Vinia SA sa intre in insolventa.
Lichidatorul judiciar si fostii parteneri de afaceri cred ca transferul s-a facut in mod intentionat tocmai pentru a-i insela pe creditori. Astfel, se banuieste ca falimentarea Vinia s-a facut intentionat si Chelu a salvat astfel pentru sine cele mai valoroase bunuri din patrimoniu, astfel incat in momentul in care se va trece la lichidarea bunurilor firmei nu va mai ramane nimic pretios de vandut pentru plata datoriilor si de aceea toti creditorii se simt inselati. Cele doua firme ale lui Chelu carora li s-au dat podgoriile Vinia prin intermediul unor documente cel putin dubioase, daca nu si ilegale, se numesc Recal Sim SRL si Mega Grup Invest SRL.
Citeste si: Catalin Chelu, patronul „Vinia” SA Iasi, a murit in Iordania
Prima dintre cele doua societati comerciale a preluat cele mai importante suprafete de vie detinute de Vinia in judetele Iasi si Vaslui fiind vorba despre circa 300 de hectare. Este vorba despre zeci de parcele de vita-de-vie pe rod. Conform documentelor, pentru a lua via s-a invocat o datorie in valoare de 784.961 lei pe care SC Vinia SA o avea catre Recal Sim SRL. De asemenea, alte cateva zeci de parcele de vita-de-vie pe care Vinia le detinea pe raza comunelor Ceplenita, Probota si Tomesti au fost preluate prin aceeasi metoda de o alta firma a lui Chelu si anume Mega Grup Invest SA. In acest caz este vorba de cateva zeci de hectare de vita-de-vie. Si de aceasta data s-a invocat o datorie in valoare de 2.100.000 lei pe care SC Vinia SA ar fi avut-o catre Mega Grup Invest SA. Cererea de anulare a transferurilor bunurilor catre cele doua firme a fost depusa la sfarsitul anului trecut cand magistratii au dispus si efectuarea unor expertize. Rolul expertizei a fost acela de stabili daca transferul bunurilor s-a facut la un pret real. In plus, se va verifica daca Vinia avea intr-adevar datorii catre cele doua societati comerciale.
Podgorii de sute de mii de euro, datorii si mai mari
La dosar a fost depusa numai expertiza care priveste parcelele de vie si cramele din judetul Iasi. Este vorba despre 23,36 hectare de vie situate in comuna Ceplenita, suprafata evaluata la un pret de 233.650 euro, 10 hectare de vie in comuna Bals pentru care s-a stabilit un pret de 10.000 euro, o suprafata de 18.146 metri patrati teren din care 10.245 mp sunt ocupati de crame si alte constructii, bunuri a caror valoare a fost estimata la 38.630 euro si 16,19 hectare de vie evaluate la un pret de 12.380 euro. Pentru ca magistratii nu au primit si expertiza la parcelele de vita-de-vie din judetul Vaslui nu s-a putut lua inca o decizie. Oricum chiar daca bunurile respective se vor intoarce in patrimoniul Vinia s-ar parea ca nici prin vanzarea acestora nu vor fi satisfacute toate cererile creditorilor.
Cel mai mare creditor pare a fi BRD-Group Societe Generale, sucursala Iasi, care are de recuperat 1,2 milioane de euro, la care se adauga aproximativ 596.000 lei ca dobanda, ce reprezinta diferite comisioane si dobanzi. Aceste datorii s-au adunat in urma a trei credite contractate de societatea de vinuri din 2006 si pana in 2008, care nu au mai fost onorate. Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Iasi are de recuperat de la SC Vinia SA aproape 6 milioane de lei, iar la Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi, firma are datorii de peste 400.000 de lei. Sediul din Iasi al societatii va fi scos la vanzare la un pret de 1.860.000 euro. Reamintim ca in perioada sa de glorie Vinia SA detinea 18 crame, o unitate de fabricarea a otetului, o distilerie si un combinat de conditionare si imbuteliere a vinurilor. De asemenea, societatea detinea si o crama in podgoria Dealu Mare cu o capacitate de productie de peste 80.000 de hectolitri. In plus, societatea inchiriase trei crame in Podgoria Murfatlar.
Este fericit dr. Costel pentru disparitia vinia Oare el evazionistul cand dispare.
Va rog sa imi spuneti cine poate sa imi dea o informatie. Am si eu un numar de peste o mie de actiuni la Vinia pe care nu le-am vandut. Ma pot adresa undeva cu ele sa le pot vinde? Cineva mi-a spus sa ma adresez la Bucuresti la Depozitarul Central. Va rog sa imi dati, cine poate si stie , o informatie, sunt pensionar fost salariat peste 30 de ani la Vinia…si am primit aceste actiuni cand s-a privatizat prin metoda Mebo. Am fost acum ani la sediul Vinia si doamna contabil sef Lepadatu a dat din umeri…iar de Babusanu care era director nu mai da nimeni de urma. Va rog mult sa ma ajutati cine stie cu o informatie. Multumesc!
Daca e privatizata prin MEBO nu e listata la bursa. Poti vinde actiunile la mica publicitate. Dar, avand in vedere ca e in insolventa, nu prea vad potentiali cumparatori. Daca va fi dizolvata si vor mai ramane banuti dupa plata creditorilor, poti primi partea aferenta pentru 1000 actiuni. Dar se pare ca nu va fi cazul . Tinele la saltea ca cine stie …