Sport

Un iesean a dus Romania pana in finala Mondialelor de la Budapesta

Publicat: 11 aug. 2013
1

Cu o echipa tanara, liderul, Tiberiu Dolniceanu, avand 25 de ani, iar mezinul, Iulian Teodosiu, 18, Mihai Covaliu a urcat iar pe podiumul mondial in calitate de antrenor. În 2009 ajungea la aur, iar în 2010 la bronz. Sambata au fost clipe dramatice la Budapesta, doua meciuri castigate la limita si zambete pentru viitor. Pana la urma, Romania a cucerit medalia de argint la Mondiale, dupa ce a pierdut in finala cu Rusia. Finala mondiala a început tarziu, aproape în noapte. Trecusera cateva ore bune de la penultimul act, iar pauza a priit rusilor, toti trei, Iakimenko, Resetnikov si Kovalev, fiind între cei mai experimentati sabreri de la Mondiale. Covaliu le-a trimis în fata, asa cum facuse si contra celorlalti adversari, trupa sa de pusti minune.

O trupa condusa de un lider de 25 de ani, Tibi Dolniceanu, medaliatul cu bronz de la individual. El a si început fulminant finala, încheind primul asalt cu un 5-1 întepator. Badea a parut ca poate duce mai departe diferenta, însa pas cu pas, atac cu atac, tusa cu tusa, rusii au început sa se impuna. Curajul pustiului Teodosiu a mai salvat un pic din diferenta, apoi, pe ultimul asalt, Tibi s-a trezit cu un zid de 7 tuse în fata. I-a clatinat cateva caramizi, prin actiuni iuti, decise, dar a fost prea mult. Kovalev a reusit punctul decisiv si Rusia e campioana mondiala. Iar România lui Covaliu, cu sabrerii ei aproape imberbi, ia argintul, la capatul unei zile care a avut din toate cate putin.
Depotriva antrenor al lotului national si presedinte al Federatiei Române de Scrima, Mihai Covaliu a fost un om multumit dupa performantele înregistrate sâmbata, în proba masculina de sabie pe echipe. Fostul campion olimpic de la Sydney 2000 si-a laudat elevii dupa argintul cucerit la proba de sabie la Campionatul Mondial, în special pe ieseanul Tiberiu Dolniceanu, descoperit, crescut si antrenat la CSM Iasi de antrenorul emerit Iulian Bituca. „A luat aur la Europene, argint si bronz la Mondiale! Daca stau sa ma gândesc, nici eu nu cred ca am luat trei medalii într-un an. De la Mondiale sigur nu m-am întors niciodata cu doua medalii”, a spus Covaliu. Cel mai experimentat dintre cei patru tricolori care au cucerit medalia de argint la Budapesta a explicat cum si-a depasit profesorul. „Dupa aurul de la Europene, am prins curaj. Aici ma asteptam sa fac un rezultat bun, dar nu neaparat o medalie, mai ales pe echipe. Din acest motiv, asta este cea mai pretioasa medalie, cea pe echipe”, a spus Tiberiu Dolniceanu.




Adauga un comentariu