Actualitate

Un grup de elevi din Iasi asista la asa ceva! Scenele sunt devastatoare pentru parinti

Publicat: 16 iun. 2016
1

@ Este de-a dreptul teribil ceea ce se intampla in reteaua de invatamant preuniversitar din judetul Iasi! @ La totul asista neputinciosi cateva mii de elevi si liceeni, alaturi de parintii acestora @ Daca intreaga stare de fapt grava nu va fi rezolvata, situatia ar putea scapa complet de sub control @ „Aproximativ 98 la suta dintre colegii nostri ne sustin in demersul nostru. Oamenii sunt mai hotarati ca oricand sa mearga pana la capat! Este foarte posibil sa fie boicotate examenele nationale din aceasta vara”, a transmis prof. Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar – filiala Iasi

Se pare ca nimeni nu constientizeaza starea exploziva care mocneste in toata reteaua de invatamant preuniversitar din judetul Iasi! Paradoxal, la totul asista neputinciosi cateva mii de elevi si liceeni, alaturi de parintii acestora. In mod normal, in doar cateva zile ar trebui sa demareze examenele scrise la Evaluarea Nationala (EN) si Bacalaureat.

Citeste si: Laviniu Lacusta: „Reclamam faptul ca exista o lipsa de transparenta si de comunicare la Ministerul Educatiei”

Cu toate acestea, conform realitatilor, majoritatea cadrelor didactice din judetul Iasi sunt decise sa boicoteze aceste teste. Nemultumirea lor pleaca de faptul ca oficialii Guvernului refuza sa majoreze salariile acestora. Potrivit unui anunt facut de reprezentantii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, din ce in ce mai multe cadre didactice, membre ale uniunii, sunt de acord cu decizia de a nu se prezenta la examenele nationale, in conditiile in care propunerile de majorari salariale facute de premierul Dacian Ciolos (cinci la suta in 2016 si alte cinci la suta in 2017 – n.r.) nu ii multumesc pe profesori, acestia considerandu-se discriminati in comparatie cu alte categorii de bugetari.

Citeste si: Proteste dure la Iasi ale profesorilor. Liderii USLIP s-au intalnit cu viceprim-ministrul Vasile Dincu – GALERIE FOTO, VIDEO 

Pana acum, din 36 unitati de invatamant preuniversitar ale judetului Iasi, un numar de 947 cadre didactice membre USLIP au semnat pentru boicotarea examenelor nationale din aceasta vara. Procesul va continua toata aceasta saptamana. Astfel, este foarte probabil ca Evaluarea Nationala (EN) sau Bacalaureatul sa fie blocate.

„Aproximativ 98 la suta dintre colegii nostri ne sustin in demersul nostru. Oamenii sunt mai hotarati ca oricand sa mearga pana la capat! Este foarte posibil sa fie boicotate examenele nationale din aceasta vara. Zilele acestea avem intalniri pe aceasta tema. Foarte multi dintre colegii nostri sunt mai determinati ca niciodata sa boicotam examenele. Consideram aceasta propunere inacceptabila si discriminatorie, prin raportare la o alta categorie bugetara, tot de interes strategic – personalul din sectorul sanitar. Subliniem si faptul ca invatamântul este singurul domeniu bugetar care are prevazuta prin lege acordarea a sase la suta din PIB, prevedere nerespectata din anul 2012 si pâna în prezent. Prin actuala lege a bugetului de stat, învatamântul a primit aproximativ 3.3 la suta din PIB, ceea ce ne situeaza, atât ca procent, dar si ca suma efectiva, pe ultimul loc în Uniunea Europeana. Subfinantarea sistemului de învatamânt se traduce în practica, în salarii mici – penultimul loc în Uniunea Europeana, dotari precare sau inexistente cu material didactic, infrastructura scolara incompatibila cu secolul XXI (peste 4.000 unitati scolare din România nu au canalizare si apa curenta, iar dintr-un total de 19.000 de scoli si structuri scolare, doar sapte la suta au autorizatie cu privire la protectia contra incendiilor)”, a reiterat Laviniu Lacusta, presedinte USLIP. Concret, dupa mai bine de zece ani, acest protest ar putea fi cel mai amplu si mai grav din istoria postdecembrista a Romaniei.

Citeste si: Liderul USLIP Iasi: „Este discriminare impotriva profesorilor. Urmeaza proteste dure”
 
Comentarii
  • Pai…, guvefnu’ n-are…
    Abia si-au TRIPLAT, lor, salariile si Pensiiile!
    NU poti fi PARAZIT toata viata si apoi sa ai pensie mica.
    Mai tebuie sa le multumiti tuturor care au votat..

Adauga un comentariu