National

Un fost prefect si un judecator, urmariti penal intr-un dosar cu un prejudiciu de 21,7 milioane euro

Publicat: 19 nov. 2014
1

Procurorii DNA Ploiesti au dispus efectuarea urmaririi penale fata de fostul prefect de Buzau Paul Beganu, judecatorul Neculae Toader si alte trei persoane in dosarul privind retrocedari ilegale de paduri, cu un prejudiciu de 21,7 milioane euro in dauna statului.

Potrivit unui comunicat al DNA postat miercuri seara pe site-ul institutiei, Paul Beganu, prefect in perioada 2009-2012, este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual si instigare la fals intelectual si la dare de mita, iar judecatorul Neculae Toader, din cadrul Judecatoriei Patarlagele, de luare de mita si abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In acelasi dosar sunt urmariti penal Gheorghe Ceteras, pentru constituire de grup infractional organizat, cumparare de influenta si trei infractiuni de dare de mita, Mihail Cosmin Vasile, avocat, pentru constituire de grup infractional organizat si complicitate la dare de mita, si Ion Irimia, angajat al Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA, pentru trafic de influenta, scrie Agerpres.

DNA precizeaza ca procesul de reconstituire a 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, judetul Buzau) in favoarea SC Forestiera Ardeleana SRL a fost nelegal, obtinerea dreptului de proprietate realizandu-se in mod fraudulos, cu sprijinul unor persoane care au detinut functii publice, acordat persoanelor care au promovat cererile de reconstituire, urmarindu-se punerea in posesie si valorificarea imediata a suprafetei de teren.

„Mecanismele de protejare si sprijin a intereselor persoanelor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate s-au fundamentat pe o strategie complexa, care a vizat omisiunea luarii masurilor legale de catre reprezentantii cu atributii decizionale, prin necontestarea in termenul legal a hotararilor pronuntate de catre instantele de judecata, neasigurarea suportului institutional pentru completarea probatoriului solicitantilor, precum si urgentarea masurilor administrative in vederea punerii in posesie, prin presiuni exercitate asupra reprezentantilor Romsilva”, se arata in comunicat.

Procurorii sustin ca modul de actiune pentru revendicare promovata de SC Forestiera Ardeleana a fost conceput de Gheorghe Ceteras, in calitate de cumparator al unor drepturi litigioase de la mostenitor al unei presupuse persoane indrituite, de Paul Beganu, in prezent comisar al Garzii de Mediu Buzau, de avocatul Cosmin Vasile si de un fost angajat al Directiei Silvice Buzau.

Procesul de revendicare s-a derulat la Judecatoria Patarlagele, finalizandu-se prin pronuntarea sentintei nr. 706/12 aprilie 2011 de presedintele instantei, Neculae Toader, prin care s-a hotarat reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei mentionate, fara a fi indeplinite conditiile prevazute de lege.

„In cadrul procesului s-au inregistrat disfunctii sau omisiuni in interpretarea cadrului legal si istoric de reconstituire a dreptului de proprietate, care au avut ca efect fundamentarea eronata a sentintei judecatoresti si atribuirea unor importante suprafete de teren fara respectarea flagranta a legislatiei in vigoare, concomitent cu inactiunea reprezentantilor statului roman in luarea masurilor legale pentru contestarea acesteia. Desi sentinta judecatoreasca putea fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, obligatie in sarcina reprezentantilor celor doua comisii (comisia locala Gura Teghii si a comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, sens in care a devenit irevocabila prin nerecurare”, au retinut procurorii.

DNA mentioneaza ca, desi Directia Silvica Buzau a solicitat prin adresa nr. 855/13.04.2011 Institutiei Prefectului Judetului Buzau, Comisiei Judetene Buzau si Comisiei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea solutiei date prin sentinta respectiva, acesta nu a fost formulat.

„Toate persoanele mentionate cunosteau ca prin activitatile derulate se aduc importante prejudicii statului roman, prin diminuarea semnificativa a patrimoniului silvic, urmarindu-se favorizarea unor persoane care nu puteau dobandi terenuri conform legilor speciale de retrocedare, deposedarea fostei societati (Societatea Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera) nefiind realizata in urma unui act abuziv savarsit de catre regimul comunist”, au constatat anchetatorii.

In aceasta modalitate, arata DNA, a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 90 milioane lei, echivalentul a 21,7 milioane euro, in dauna statului.

„Gheorghe Ceteras i-a remis suma de 1 milion euro, in doua transe, suspectului Irimia, angajat Romsilva care avea influenta asupra prefectului Beganu si altor functionari din cadrul regiei, pentru a-i determina sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intra in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5.132,29 ha revendicat de SC Forestiera Ardeleana, punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate”, se spune in document.

DNA mai precizeaza ca, in acelasi scop, omul de afaceri i-a remis 1 milion de euro lui Paul Beganu Paul cu scopul emiterii unei adrese continand mentiuni nereale, nepromovarii intereselor Comisiei Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor Buzau in dosarele aflate pe rolul instantelor avand ca obiect suprafata de 5.132,29 ha padure revendicata de SC Forestiera Ardeleana si al urgentarii punerii in posesie in conditii de ilegalitate a lui Ceteras cu suprafata respectiva si eliberarea titlului de proprietate.

„In schimb, Beganu, in perioada ianuarie 2011, a falsificat o adresa si a determinat o persoana sa falsifice o alta adresa, astfel incat Ceteras sa fie repus in termenul legal de a contesta hotararile emise de comisiile locale in 2006, invocand faptul ca mostenitorii nu au primit raspuns la contestatiile formulate. Aceasta, in conditiile in care, in perioada 2006-2011, procesul de revendicare a terenurilor in cauza nu a mai suferit alte modificari, ramanand la nivelul respingerii solicitarilor. Ca urmare, in 2011, acesta din urma a depus plangere la Judecatoria Patarlagele”, se mai arata in comunicat.

De asemenea, procurorii au retinut ca Gheorghe Ceteras i-a remis 250.000 euro judecatorului Toader pentru a pronunta o solutie favorabila acestuia.

„Magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 5.132,29 ha padure (din care suprafata de 2.830,65 ha se afla la momentul pronuntarii hotararii judecatoresti in proprietatea statului) in favoarea lui Ceteras, cumparator al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana. Aceasta, in conditiile in care aceasta societate nu detinea in mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire si nici nu s-a facut dovada ca este continuatoarea sau succesoarea in drepturi a Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera. Judecatorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata avuta in proprietate de Societatea Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera, chiar daca nu toti actionarii au inteles sa se constituie in asa zisa noua forma asociativa, cauzand statului, in aceasta modalitate, un prejudiciu a 21,7 milioane euro”, mai subliniaza DNA.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Departamentului de Informatii si Protectie Interna si Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.




Adauga un comentariu