Actualitate

Un faliment de rasunet loveste naprasnic primaria! Un nou proiect european a ramas in aer

Publicat: 24 oct. 2014
1

@ Municipalitatea a mai reziliat un contract la un proiect european @ Dupa falimentul constructorului care castigase initial licitatia pentru Pasajul Eminescu, primaria trebuie sa gestioneze si falimentul unui constructor iesean care moderniza Caminul de Batrani Sfanta Parascheva

Un proiect european al primariei, aflat in derulare, a ramas de izbeliste in pragul iernii. Intrarea in faliment a constructorului iesean care obtinuse contractul a dat toate planurile primariei peste cap.
Compania Moldoconstruct a cerut intrarea in insolventa pentru o datorie de cateva milioane de lei, lasand caminul de batrani din Copou neterminat. Practic lucrarile de modernizare sunt realizate in procent de mai putin de 50 la suta. „Contractul cu constructorul de la caminul de batrani a fost reziliat. Vom relua licitatia in cel mai scurt timp. Trebuie sa revizuim proiectul pentru a putea scoate la licitatie restul de lucrari ce trebuie terminate”, a explicat Cosmin Coman, directorul de programe din primarie.

Insolventa Moldoconstruct a creat o problema de milioane

Lucrarile derulate de cei de la Moldoconstruct in Copou pana in prezent sunt estimate la circa 2,3 milioane de lei, restul de lucrari ramase de efectuat valorand, potrivit estimarilor firmei care a castigat contractul initial, circa 3,7 milioane de lei. „Noi vom scoate la licitatie restul de lucrari la estimarea initiala. Potrivit calculelor, bugetul noii proceduri de achizitie va fi de 5,2 milioane de lei, nu cat ar mai fi potrivit constructorului”, a detaliat Cosmin Coman. Moldoconstruct SA este condusa la acest moment de Vasile Lupascu, fost consilier judetean din partea PSD si fost sef interimar al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene Iasi. Firma a ajuns in pragul falimentului in primul rand din cauza unuia dintre partenerii de afaceri ai celor de la Moldoconstruct, in speta Stephani SRL.

Aceasta firma a obtinut finantare europeana pentru construirea unui depozit de fructe si legume. Din cauza neregulilor si a nerespectarii contractelor initiale, cei de la Stephani au pierdut finantarea si implicit nu si-au mai putut onora obligatiile de plata catre Moldoconstruct. Gaura din bugetul firmei de constructii este destul de dificil de acoperit, ajungandu-se acum la insolventa. La momentul declansarii conflictului cu Stephani SRL, cei de la Moldoconstruct precizau ca datoriile pe care le aveau de recuperat depaseau 2,5 milioane de lei.  Potrivit celor din primarie, cautarea unui constructor va demara abia dupa revizuirea proiectului, si doar in cazul in care acesta va fi avizat, procedurile vor fi lansate. „Trebuie sa incheiem lucrarile pana la finele lui 2015, ceea ce nu e posibil”, a declarat Cosmin Coman.
Comentarii
  • Daca nu ma insel, in documentatia de atribuire a oricarei licitatii de asemenea anvergura, una din conditiile pentru ca o firma sa se poata inscrie la aceasta, este sa prezinte documente financiare si bancare din care sa rezulte ca nu are datorii. Abia dupa ce demonstreaza aceasta conditie de eligibilitate poate sa participe la procedura de licitatie.

  • Dupa ce le-au inlesmit sa castige licitatia acum se kk pe ei ca dau faliment. Asta se intampla cand conditiile de licitatie la firma care va castiga se „verifica” formal.
    Solutia? Sa raspunda evaluatorii licitatiei poate asa se vor satura de trucat altele.

  • Pai credeti ca Moldoconsruct a avut prima lucrare la Primarie?Nu cumva si Ateneul a fost construit tot de acestia si acum se darama?Deci au o colaborare veche cu Primaria.Acestia sunt privatii care se aduna pe langa unitatile bugetare,pentru ca de aici au banii asigurati,contra unor spagi.Iar spagile fara masura duc la faliment.Coman ce zici,ia subalternii tai de rahat si pleaca!

  • Dupa cum au evaluat executia, am stiut ca nu pot face lucrarea.Am participat la licitatie si ne intrebam cum se poate sublicita atit de mult.Avem acum rezultatul.MERITELE SUNT INSA SI ALE COLECTIVULUI DE EVALUATORI AI PRIMARIEI:NISTE NULITATI…

Adauga un comentariu