Actualitate

Un document exploziv scoate la lumina o golanie de milioane de euro. Fonduri europene servite unor cunoscuti afaceristi

Publicat: 28 aug. 2016

@ Raportul de control a fost intocmit chiar de institutia care a aprobat finantarea europeana @ Este vorba despre una dintre cele mai mari finantari aprobate in Iasi unei firme private @ Licitatia prin care a fost selectata firma care urma sa implementeze proiectul european a fost trucata

Autoritatile continua sa scoata la lumina nereguli in derularea proiectului european derulat de firmele controlate de Viorica Zlate, fosta directoare de la Terom, condamnata recent la 3 ani si 6 luni de inchisoare, pentru devalizarea fostului combinat de fibre sintetice. Astfel, dupa ce in urma cu circa 1 an, Fiscul iesean descoperea ca in cadrul acestui proiect au fost decontate lucrari de miliarde care nu au fost realizate, recent a venit randul institutiei care a aprobat finantarea sa constate grave ilegalitati la proiectul de 14 milioane de euro.

Ne referim la SC Jad Group SRL, care in anul 2013 a obtinut prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Nord-Est o finantare in suma de 64.306.285 lei (circa 14 milioane euro), pentru implementarea proiectului avand denumirea „Infiintare structura de sprijinire a afacerilor in vederea valorificarii potentialului material si uman al municipiului Iasi prin modernizare cladire existenta si amenajari interioare”, pe Calea Chisinaului nr. 29, in zona fostelor platforme Terom. Recent, organismele de control din cadrul Programului Operational Regional (POR) au finalizat un control la firma Jad Group si au constatat golanii incredibile la licitatia prin care a fost selectata firma care urma sa amenajeze cladirile destinate gazduirii Centrului de Afaceri.

Astfel, Serviciul de Constatare si Stabilire Nereguli in proiectele finantate in cadrul POR (unitate de control din subordinea Ministerului Dezvoltarii) a constatat ca reprezentantii firmei Jad Group au trucat licitatia prin care au selectat firma ce urma sa construiasca Centrul de Afaceri. Astfel, licitatia a fost adjudecata in luna februarie, de asocierea dintre firmele SC Apetrei Building Construct SRL- Five Instal Agriculture- SC Terramold Invest SRL, si asta deoarece grupul celor trei firme a fost favorizat in mod ilegal.

„SC Jad Group a atribuit contractul unui operator economic care nu a facut dovada elaborarii ofertei in conformitate cu prevederile din documentatia de atribuire. Conform Raportului procedurii nr.178 din 11.02.2014, singura oferta depusa, Asocierea SC Apetrei Building Construct SRL- Five Instal Agriculture- SC Terramold Invest SRL a fost declarata castigatoare a procedurii. S-a constatat ca nu a fost asigurata integritate in procesul de achizitie publica, efectul fiind nepromovarea concurentei intre operatorii economici, intrucat procedura de achizitie s-a finalizat prin alegerea unui ofertant prin aplicarea incorecta a factorilor de evaluare, in speta fiind retinuta o stabilire si o aplicare discriminatorie si nelegala a unor factori de evaluare, alegerea ofertantului castigator fiind astfel una arbitrara, ca urmare a unui tratament preferential”, se arata in nota de constatare nr.39721/19.04.2016, intocmita de Serviciul de Constatare Nereguli din cadrul POR.

Amenda de aproape 300.000 euro. Asociere Gabriel Surdu – Adi Berea

Interesant este ca, desi au constatat incalcarea flagranta a legislatiei achizitiilor publice intr-un proiect cu o finantare europeana de 14 milioane euro, inspectorii Ministerului Dezvoltarii nu au facut plangere penala. Au decis doar sa amendeze firma Jad Group cu suma de 1.238.961 lei, adica circa 281.580 euro. Mai exact, suma va fi taiata din finantarea nerambursabila aprobata firmei. Referitor la cele 3 firme care au castigat licitatia, trebuie sa precizam ca acestea sunt controlate de afaceristi cunoscuti din Iasi.

Astfel, daca despre Apetrei Building Construct SRL, cotidianul BUNå ZIUA IASI a aratat ca este controlata prin interpusi de familia Zlate, cea de a doua firma din asociere, si anume Five Instal Agriculture SRL, este controlata de afaceristul Adi Berea, un personaj care are afaceri inclusiv in domeniul distributiei de presa. In sfarsit, ultima firma, Terramold Invest SRL, este controlata de fostul viceprimar Gabriel Surdu. In raportul de control mentionat se arata ca documentatia de organizare a licitatiei a fost intocmita astfel incat sa fie favorizate cele 3 firme si sa fie exclusa oricare alta societate comerciala care ar fi vrut sa participe.

„SC Jad Gropup SRL a restrictionat accesul operatorilor economici la procedura de atribuire a contractului de furnizare prin impunerea in fisa de date a achizitiei a unor cerinte minime de calificare disproportionate in raport cu natura si complexitatea contractului de achizitie publica ce urma sa fie atribuit. S-a constatat ca prin incalcarea principiului proportionalitatii la stabilirea criteriilor de calificare si a cerintelor minime a fost restrictionata nemotivat participarea la procedura de atribuire, nu a fost promovata concurenta intre operatori economici si nu a fost asigurata eficienta utilizarii fondurilor publice”, se mai arata in raportul de control.

Plangere penala pentru evaziune fiscala

Cam multe nereguli la un proiect a carui valoare este de circa 14 milioane euro. De precizat ca, este una dintre cele mai mari finantari cu fonduri europene obtinute de o firma din Iasi in ultima vreme. Anul trecut, Directia Regionala de Finante a depus plangere penala pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala imediat dupa ce a controlat firma Jad Group. Fiscul a aratat in plangerea penala ca o buna parte din lucrarile decontate din fonduri europene nu au fost realizate.

Plangerea penala vizeaza urmatoarele persoane fizice si societati comerciale: Viorica Zlate in calitate de imputernicit al firmelor Mohingab Group SRL si SC RFKI Comercial SRL, Viorel Tautu– administrator al firmei Jad Group (beneficiarul finantarii europene pentru construirea centrului de afaceri), Vasile Zlate in calitate de administrator al SC Company LGV SRL, Ovidiu Gradinariu– administrator al Ovis General Construct SRL, Mihai Apetrei in calitate de administrator al SC Apetrei Construct Building SRL si Irina Gradinariu in calitate de administrator al SC Erg Max Building SRL.

Firmele enumerate mai sus au fost implicate de asemenea in implementarea acestui proiect european avand incheiate contracte pentru lucrari, furnizare de materiale sau prestarea unor servicii. „Intrucat verificarile nu au permis sa se stabileasca daca Ovis General Construct SRL si celelalte firme, Mohingab Group SRL, RFKI Comercial SRL, SC Erg Max Building SRL au livrat in mod real materialele, marfurile sau au prestat serviciile incrise in facturile emise catre Jad Group SRL, organele de inspectie fiscala stabilesc ca nu poate exista dreptul de deducere a taxei pe valoare adaugata”, au mai aratat inspectorii Fiscului.

Potrivit Fiscului, firmele enumerate mai sus au inregistrat o serie de operatiuni fictive care au dus la prejudicierea bugetului statului cu o suma consistenta, si anume 2.867.320 lei, din care 1.951.391 lei TVA, 631.138 lei majorari de intarziere si 284.791 lei penalitati de intarziere.
Comentarii
  • Oare cati ar fi trebuit inchisi pentru devalizarea unitatilor industriale ale Iasului?Procedurile prin care s-au devalizat aceste unitati au fost izbitor de asemanatoare.De ce oare nimeni n-a vrut sa vada aceste lucruri?Am inchis unitati industriale pentru a face spatii comerciale,sau pentru a obtine terenuri.Si asta sa facut in toata tara.Oare cat a pierdut Romania?

  • Mai ziaristule de „doi lei”, din ceea ce ai scris.. am vazut ca aia au pus conditii minimale …pai daca au pus conditii minimale…de ce dracului „mai animalelor” nu v-ati prezentat la licitatie?/ si inflamati degeaba lumea pe o lucrare care pentru Iasi este ca si Casa poporului de mare…si voi spuneti ca nu s-au executat lucrarile ?? se vede din Piata Unirii ca lucratrile sunt executate…dar va place sa mincati c…at degeaba.
    Eu o sa-i acord gratuit consultanta lui Zlate ..sa va dea in judecata pentru mizeria scrisa de voi in acest articol……

    • mananci maro, bai musca. Five instal e controlata in continuare de clanul bunescu – asta e singura scapare a textului. …iar eu o sa-i acord asistenta gratuita gazetarului, ratatule.

Adauga un comentariu