Actualitate

Un copil a intrat in coma in asteptarea ambulantei. Micutul se zbate intre viata si moarte

Publicat: 23 mart. 2015
1

@ Parintii au solicitat ajutor la 112 dupa ce copilul a inceput sa faca convulsii @ Echipajul medical era in cursa, in drum spre Iasi @ In tura de noapte exista doar ambulantier, pentru ca asistenta medicala a iesit la pensie si nu s-au putut face angajari @ Starea de sanatate a copilului este critica, prognosticul medicilor fiind foarte rezervat

Duminica seara o familie din Iasi a cerut disperata ajutor la 112 pentru a ajunge cat mai repede cu copilul la spital. Micutul in varsta de 3 ani avea convulsii, dupa cum au spus parintii, si puteau sa-l piarda in orice clipa. In comuna ieseana Bivolari, unde locuieste familia, exista o substatie de la Serviciul de Ambulanta al Judetului (SAJ) Iasi. In momentul in care s-a facut solicitarea, echipajul medical de la substatia din Bivolari era in localitatea Popricani si se indrepta spre Iasi. Parintii au fost indrumati la centrul de permanenta din comuna Bivolari pentru ca micutul sa fie sub supravegherea medicului de garda pana la sosirea unei ambulante. Parintii au declarat ca au fost nevoiti sa astepte mai bine de o ora pana cand copilul a fost preluat de o ambulanta si transportat la spital.

„Un copil in stop cardio-respirator sa primeasca ajutor dupa 80 de minute? Atat am asteptat ambulanta ca sa ajungem cu el la un spital din Iasi. O ambulanta a refuzat solicitarea pe motiv ca trebuie sa termine tura. Asa ceva nu se poate. Este inadmisibil ce se intampla”, a declarat tatal copilului. Micutul a fost internat la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi unde i s-a stabilit un diagnostic foarte grav, o leziune cerebrala extinsa cu un prognostic rezervat.

Ce spune conducerea Ambulantei

Ieri, la Serviciul de Ambulanta al Judetului Iasi a fost efectuata o ancheta pentru a se stabili cu exactitate ce s-a intamplat in seara de duminica, 22 martie, la substatia de la Bivolari. „Prima solicitare a fost facuta la ora 18:29. Echipajul de la substatia din Bivolari era in cursa, in drum spre Iasi, pe la Popricani. Din datele relatate de familie a reiesit ca copilul avea convulsii febrile. Pentru ca in Bivolari este un centrul de permanenta bine dotat cu personal medical bine pregatit, familiei i s-a spus sa duca copilul acolo pentru a fi supravegheat de medicul de garda. La centrul de permanenta s-a refacut solicitarea si la ora 19:00 a fost trimis un TIM (echipaj de terapie mobila pentru nou-nascuti – n.r.) si copilul a fost transportat la neurochirurgie. Noi credem ca acest caz a fost rezolvat macar in limita bunului simt. Este foarte normala perceptia parintilor, a bunicilor, intr-un astfel de caz cand vad sub ochii lor ce se intampla cu copilul. Pana la urma s-a actionat corect. Din pacate, diagnosticul a fost tragic, tumora cerebrala„, a declarat dr. Radu Calistru, director medical la Serviciul de Ambulanta Iasi.

Pe tura de noapte nu exista asistent medical

In tura din noaptea de duminica spre luni, 22 spre 23 martie, la substatia din Bivolari exista doar ambulantier, fara asistent medical. Pentru ca posturile sunt blocate de Ministerul Sanatatii, nu s-au putut face angajari. „Pe tura de noapte avem numai ambulantier care poate face doar transporturi. Este deficit de personal la substatia de la Bivolari pentru ca nu am primit aviz sa facem angajari. Solicit de mai bine de jumatate de an sa fie deblocate posturile, dar nu am primit aviz. Normal, la substatia Bivolari ar trebuie sa fie angajati patru ambulantieri si patru asistente medicale. Una dintre asistentele medicale a iesit la pensie si nu am avut voie sa angajam pe altcineva. Din aceasta cauza ambulantierul era singur in tura”, a declarat dr. Florin Agapi, manager la SAJ Iasi.

Starea copilului este critica

Aseara, starea de sanatate a copilului era extrem de grava, medicii fiind foarte rezervati in privinta sanselor de supravietuire. „Copilul este internat in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva si respira cu ajutorul aparatelor. Starea de sanatate a copilului este extrem de grava, coma patru, fiind diagnosticat cu o tumora cerebrala foarte mare, profunda. Copilul se afla sub tratament de specialitate si in functie de evolutie se va lua o decizie”, a spus dr. Florin Gramada, purtatorul de cuvant de la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu.
Comentarii
  • LASATI CA ANUL TRECUT SAU ANGAJAT IN TOATA ROMANIA CCA 2000 DE TARCOVNICI LA BISERICA CU SALARII.
    ASA CA TARANILOR SUNATI LA PONTA SI LA BISERICA ,NU LA SPITAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Cred ca daca vrea asistenta/medic din zona si-ar fi asumat riscul ar fi incercat ”la botul calului ”o strategie eroica asupra copkilului moldovean: se puteau opri convulsiile daca i-a fi bagat in rect un tub de 5 mg de diazepam desitine (sau juma de 10mg) plus un preparat cortizonic (riscul era ca diazepamul sa inhibe centrul respirator bulbar si implicit stop repirator iar asistenta/medicul ar fi ajuns la colegiu iar voi postacii moldoveni ati fi zis ca asitenta/medicul era vinovat). Cred ca convulsiile s-au transformat in status epileptic si i-au facut harcea-parcea neuronii. Daca mai are si o tumora cerebrala (factor agravant al epilepsiei) vai de steaua lui de moldovean: daca nu va crapa, copkilul ala moldovean va fi o leguma in anii ce vor urma.

Adauga un comentariu