Actualitate

Un controversat afacerist iesean prins intr-o mega ancheta de coruptie! Ieri a fost executat de procurori!

Publicat: 20 nov. 2015
1

@ Afaceristul iesean a crezut ca a dat lovitura vietii atunci cand a intrat in anturajul unor oameni foarte cunoscuti la nivel national @ Procurorii anticoruptie au reusit sa afle toate detaliile acestei mega-afaceri @ Claudiu Bengalici era unul dintre cei care intermediau spagile care ajungeau la Sorin Oprescu, primarul Capitalei @ Ieseanul se afla in spatele gratiilor, in arest preventiv @ In trecut, Bengalici a fost implicat intr-un dosar care viza infractiuni economice

Ieri, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au finalizat unul dintre cele mai importante dosare de coruptie din ultimii ani. Este vorba de dosarul in care este vizat primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Alaturi de acesta, a fost trimis in judecata si un controversat afacerist iesean, Claudiu Bengalici. Acesta este administratorul firmei Delta Construct Invest SRL, societate infiintata la Iasi in anul 2009. Desi avea un singur angajat, aceasta firma avea o cifra de afaceri anuala foarte mare. Societatea lui Bengalici are ca obiect de activitatea organizare de evenimente. Procurorii sustin ca, de fapt, firma a fost creata pentru a putea fi incasate spagile, prin contracte aparent legale, de catre directorii din cadrul Primariei Capitalei si a unor institutii publice. Pe data de 5 august 2015, firma administrata de Bengalici si-a mutat sediul la Bucuresti. Procurorii mai sustin ca, ieseanul controla si firma SC Crismar Unic SRL, o alta societate prin care erau incasate spagile de catre smecherii din Bucuresti. In realitate, acesta era doar o marioneta a lor, nu realiza in mod efectiv administrarea firmei. Claudiu Bengalici a mai fost implicat in dosare penale si in trecut, in legatura cu vanzarea de produse petroliere de la Rafo Onesti.

Gruparea s-a extins treptat pana a fost cooptat si Oprescu

Cel care le-a indicat denuntatorilor unde sa vireze banii este Cornel Bogdan Popa, directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriului Uman. „Inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane a constituit un grup infractional organizat, la care au aderat ulterior si ceilalti inculpati, care avea ca scop savârsirea de infractiuni de coruptie, mai precis dare si luare de mita, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucuresti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus inculpatul Oprescu Sorin Mircea. Initial, structura grupului era simpla si perfect adaptata scopului urmarit, presupunând doar un lider (directorul institutiei publice cu rol de autoritate contractanta, calitate în care dispunea de influenta necesara determinarii câstigatorului unei proceduri de achizitii publice, dar si dreptul de a semna acordurile cadru si contractele), conducatori de societati private care doreau sa execute lucrari, precum si o suma de apropiati ai liderului care sa-l ajute, prin documente fictive si societati fara activitate, sa obtina în numerar, într-o forma aparent legala, mita platita de contractorii privati”, au precizat ieri procurorii de la DNA. Ulterior, reteaua si-a marit numarul de membri, de oameni care doreau sa obtina beneficii prin comiterea de infractiuni.

„În acelasi context, în cursul anului 2014, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenesti de la Portile Bucurestiului pe inculpatii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela si Supeala Florin, persoane obediente fata de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit si el la conducerea Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane si a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian”, au declarat procurorii.

Platile se realizau prin intermediul firmei iesene

Ulterior, a intrat in aceasta retea si Sorin Oprescu, primarul Capitalei. Acesta l-a angajat pe Cristian Stanca in mod abuziv in cadrul primariei, pe un post de inspector, pentru ca prin intermediul lui sa poate primi spagile. „La data de 05 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, în calitate de Primar al Municipiului Bucuresti, în baza unei întelegeri prealabile cu inculpatii Popa Bogdan Cornel si Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro, din totalul de 60.000 euro pretinsi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societati comerciale (denuntatori în cauza), în legatura cu un contract de executii lucrari în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenesti de la Portile Bucurestiului. Prin aceasta conduita, Primarul Municipiului Bucuresti nu a facut altceva decât sa “ valideze” activitatea infractionala desfasurata de inculpatii Stanca Cristian si Popa Bogdan Cornel, dar si mentinerea acestuia din urma în functia de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilitatii numirii sale ca director la A.L.P.A.B., desi stia ca acesta comite infractiuni de coruptie”, au completat oamenii legii. In majoritatea schemelor gasite de directorii din Primara Capitalei pentru a lua mita era implicat si ieseanul Claudiu Bangalici.

„În perioada 2013-2014, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenesti de la Portile Bucurestiului si în legatura cu încheierea a doua acorduri cadru, a pretins si primit sume totalizând 2.798.941,61 lei de la administratorii unei societatii comerciale (denuntatori în cauza), prin intermediul unor persoane si firme controlate de el, prin inculpatii Albu Romeo si Bengalici Claudiu, respectiv controlate de Nita Ion, sustinând ca, prin influenta pe care o are asupra inculpatilor Oprescu Sorin Mircea si Constantinescu Mircea-Octavian, materializata prin faptul ca acestia din urma ar dori mita, îi va determina: – sa dispuna virarea cu prioritate a sumelor necesare catre institutia respectiva, pentru a se putea achita lucrarile executate de societatea martorilor denuntatori; – sa fie de acord cu executarea lucrarilor pentru beneficiarul C.C.P.B.P.B., aflat în subordinea lui, de catre societatea denuntatoare; – sa prinda în bugetul C.C.P.B.P.B., aferent anului 2014, suma necesara pentru executia unor lucrari”, au mai explicat procurorii. In prezent, Claudiu Bengalici se afla in spatele gratiilor in arest preventiv.
Adauga un comentariu