International

Un colectionar chinez a platit 170 de milioane de dolari pentru un tablou. Istoria fabuloasa a unui fost taximetrist care a ajuns miliardar

Publicat: 22 iun. 2016
1
Liu Yiqian, colectionarul chinez care are acum o avere de 2.9 miliarde de dolari , a ajuns miliardar investind pe bursa, in imobiliare si in comertul cu medicamente. Liu are o poveste aparte despre cum si-a facut numele in lume si cum a ajuns sa fie cofondatorul muzeului Long din China. Acesta a condus taxiuri inainte sa se afle in topul celor mai bogati oameni din lume.
Liu s-a nascut in 1963 in Shanghai, China, in inima Revolutiei Culturale Chinezesti, unde a fost crescut intr-un cartier saracacios de catre familia lui modesta. La 16 ani, Yiqian s-a lasat de liceu pentru a-si ajuta mama in mica ei afacere, crea si vindea genti de piele pentru a-si sustine familia. Ingenios de mic, a descoperit o cale de a reduce costurile de productie si de a fi cel mai bun pe piata respectiva. A lucrat ca taximetrist o perioada, pentru a-si ajuta familia cu bani. In anii ’80, o alta bransa i-a starnit interesul si a inceput sa speculeze obligatiunile de stat. In 1991, Liu descoperea bursa din Shenzhen, care urma sa ii aduca un profit de 120.000 de dolari inca de la prima tranzactie, bani pe care i-a reinvestit la scurt timp. In anul 2000, a fondat Shanghai Sunline Investment, predecesorul actualului grup pe care il detine, Sunline Group. Au urmat multe alte achizitii, precum Hai Nan Yedao (Group), Evergrande Real Estate Group, Angel Yeast, Lianyungang Ideal Group si Faw Car. Anul trecut, Sunline Group al lui Liu detinea majoritatea actiunilor pentu Hubei Biocause Pharmaceutical.
Numele lui Liu Yiqian este de asemenea asociat cu domeniul artei, el si sotia lui Wang Wei detinand doua muzee private in China, urmand sa deswchida un al treilea peste patru ani. Colectia de arta a cuplului este estimata la peste 600 de milioane de dolari, iar achizitiile nu se opresc aici. In noiembrie anul trecut, Liu Yiqian a licitat prin telefon si a cumparat nudul lui Modigliani „Nu Couché” la o licitatie de la Christie’s  New York, achitand intreaga suma folosind un card American Express. Nu este prima data cand miliardarul achita o suma exorbitanta cu un card de credit –  in 2014, a folosit un altul pentru a achita o piesa veche de 500 de ani din Dinastia Ming, si anume o ceasca ceramica, cunoscuta sub numele de „Chicken Cup”, la pretul de 36.6 de milioane de dolari, cu care a pozat ulterior in timp ce bea din ea, a scris Fortune. „Imparatul Qianlong a folosit-o, acum si eu. Am vrut doar sa vad cum este.”, a declarat acesta.
Cuplul este acum unul dintre cele mai cunoscute din lume pentru dragostea fata de arta, aflandu-se in topul primilor 200 colectionari de arta in 2012, 2014 si 2015. „Mai intai trebuie sa iti placa arta. Abia apoi o poti intelege.”, a declarat Liu. Viziunea artistica a lui Liu este una inedita, achizitia Modigliani-ului fiind doar primul pas dintr-o agenda mult mai ambitioasa: „Vreau sa construiesc un muzeu care sa ii atraga atat pe tineri, cat si pe cei mai in varsta, pe localnici dar si pe iubitorii internationali de arta.”, a spus Liu Yiqian pentru South China Morning Post. „Sper ca muzeul meu sa ramana in picioare sute de ani.”
Liu Yiqian si Wang Mei au fost asemanati cu Robert si Ethel Scull, fosti colectionari avizi de pop-art din anii ’60. Robert era supranumit „magnatul taxiurilor”, dar cuplul a fost deseori ironizat de colectionarii clasici, care ii blamau drept „noi imbogatiti, dar de o prostie enorma”, posibil din cauza declaratiei lui Liu pentru Bloomberg: „Cand vedeam ca ceilalti licitau, intram si eu in competitie, iar dupa ce plateam ii intrebam: „Ce face opera asta atat de speciala?””. Comparatia a fost sustinuta si de Philip Tinari, directorul Centrului Ullens pentru Arta Contemporana din Beijing, care a spus ca cei doi nu sunt cunoscatori ai artei, ci pur si simplu cumpara cele mai scumpe opere care ajung la licitatie.Adauga un comentariu