Eveniment-Social

Un cartier intreg din Iasi in carantina. Virusul face ravagii cel mai mult in randul copiilor – FOTO, VIDEO

Publicat: 29 oct. 2014

@ Un cartier intreg din Iasi a fost lovit de un virus care a trimis zeci de copii pe patul de spital @ Haosul cel mai mare este in randul parintilor care se tem ca in orice moment pot apela din nou ambulanta

Chiar daca pare incredibil, virusul nu provoaca simptome vizibile de la inceput, primele semne manifestandu-se abia dupa doua saptamani de la infectie. Cei care locuiesc in Dancu, in special parintii, sunt cu ochii pe copii ca pe butelie. Nu exista strada pe care sa nu se gaseasca trei-patru familii care sa aiba copiii sub tratament in Spitalul de Boli Infectiose Iasi.

Virusul hepatic A s-a raspandit in randul celor din Dancu de la jumatatea lunii octombrie, cand au aparut primele cazuri in randul comunitatilor de rromi, dupa care s-a raspandit fulgerator. Parintii copiilor care au fost externati din spital spun ca virusul s-a transmis cel mai probabil in colectivitate, in scoli si gradinite.

„Am avut doua saptamani baiatul in varsta de zece ani in spital. A inceput sa aiba febra, varsaturi si am chemat ambulanta. M-au trimis la Spitalul de Boli Infectioase unde medicii mi-au comunicat ca baietelul are hepatita A. Copilul a stat sub tratament, iar zilele trecute a fost externat. Sunt si acum multi copii de la noi in spital la Iasi. Prima data au inceput cei din familiile de rromi. Probabil la scoala nu s-a stiut si asa s-a transmis. Sunt case in care toti copiii au fost trimisi la Infectioase”, a spus parintele unui copil infectat cu hepatita A.

Peste 50 de copii in 14 zile

Pana in prezent au fost diagnosticati cu hepatita A peste 50 de copii in aproximativ doua saptamani. Cei de etnie rroma recunosc ca spalatul pe maini nu este practicat intotdeauna de copii si ca lipsa igienei este principala cauza a infectarii. Reprezentantul comunitatii rrome din Dancu a tinut sa precizeze ca problema este destul de grava si chiar reprezentantii primariei au desemnat o persoana care sa informeze parintii asupra acestor riscuri. Hepatita A a acaparat aproape tot cartierul Dancu, chiar si in randul persoanelor adulte.

Chiar daca aceasta zona este „racordata” la civilizatie, regulile generale de igiena sunt uitate atat de parinti, cat si de copii. Fructele de sezon nespalate si mainile murdare conduc la acest diagnostic in cele mai multe cazuri. Spre deosebire de hepatita B si C, hepatita A nu determina boala cronica. Desi ficatul devine inflamat si umflat, se vindeca complet fara a fi afectat pe termen lung.

„Putem confirma o crestere alarmanta a numarului de cazuri de pacienti diagnosticati cu hepatita A, comparativ cu anul trecut, in special in randul copiilor. Atentionam parintii sa sesizeze orice modificari la copii si sa se prezinte de urgenta la spital daca este cazul. Lipsa chefului de joaca, lipsa poftei de mancare, modificarea culorii urinei, varsaturile si diareea sunt semne care trebuie sa alerteze orice parinte. In aceste cazuri spitalizarea este in jur de 14 zile, dar se poate ajunge si la trei saptamani. De precizat ca aceasta avalansa de cazuri de hepatita A nu include doar copii, fiind internati si pacienti adulti”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi.
Adauga un comentariu