Eveniment-Social

Un cartier din Iasi incepe sa arate ca o colonie de refugiati! Iata zona pe care rromii au pus stapanire – FOTO

Publicat: 22 nov. 2015

@ Casele pentru care acestia platesc chirii mai mult decat modice par sa nu-i mai satisfaca @ Rromii din Pacurari isi construiesc acum corturi pe marginea strazii @ Autoritatile locale amana rezolvarea problemei

Un cartier iesean incepe sa arate din ce in ce mai mult ca o colonie de refugiati. Cetatenii de etnie rroma au inceput sa transforme aceasta zona linistita intr-un veritabil focar de infectie. Uluitoare este insa lipsa de reactie a autoritatilor locale, care par sa ignore situatia. Se pare ca, Primaria municipiului Iasi nu vrea deocamdata sa incheie acest episod jenant din istoria urbei si ignora in continuare plangerile aduse de catre cetateni, cu privire la faptul ca s-au saturat sa fie terorizati de acesti „locatari”.

Faptul ca ocupa spatii aflate sub jurisdictia Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP), pentru care platesc chirii mai mult decat modice, pare sa nu-i mai satisfaca. Mai nou, rromii de pe strada Pacurari au inceput sa-si ridice, pe spatiul public, adaposturi provizorii, de tipul iurtelor turcesti. Pentru un oras care vrea sa devina Capitala Culturala Europeana, acest lucru este inadmisibil. De ani de zile, municipalitatea se lauda ca va schimba imaginea intrarii in oras prin Pacurari unde, dupa ce a trecut de cateva semafoare, orice strain da cu ochii de fostele case evreiesti, cotropite de zeci de ani de cete de rromi certati cu legea, care nu dau semne ca mai vor sa plece. Mirosul fetid te loveste de la zeci de metri distanta, avertizand parca trecatorii cu privire la imaginile pe care urmeaza sa le vada. Gradul de uzura al acestor cladiri este extrem de ridicat, iar peisajul este de-a dreptul dezolant. Nici nu ai spune ca abia ai intrat in capitala Moldovei.

„Ne-a ajuns cutitul la os si nu mai vrem sa mai fim vecini cu ei. Imi este frica sa-mi las copilul afara dupa lasarea serii. Acum vad ca isi fac corturi si nu cred ca mai scapam vreodata de ei. Cei de la primarie, care s-au bucurat de voturile noastre si au facut atatea promisiuni, de ce nu iau atitudine?”, a declarat Geta Parascan, o femeie care locuieste in zona. Cativa dintre rromii de pe strada Pacurari au fost deja evacuati de catre DAPPP, pe motiv ca imobilul in care locuiau, majoritatea dintre ei fara forme legale, sta sa se prabuseasca. Insa, situatia este departe de a fi rezolvata. Surse din cadrul administratiei locale au precizat faptul ca, relocarea acestor familii de rromi este o chestiune foarte delicata. Ce au omis insa reprezentantii de la Palatul Roznovanu este ca si siguranta iesenilor este o chestiune la fel de delicata. Letitia Palaga, directoarea de la DAPPP, a subliniat faptul ca exista un plan de mutare a acestor cetateni in comuna Tomesti, dar ca acesta relocare va fi una de durata, deoarece nu exista posibilitati de a-i muta pe toti odata. Iesenii care locuiesc in aceasta zona afirma ca au recurs la toate metodele posibile pentru a incerca sa grabeasca aceasta mutare si ca au ramas fara idei cu care i-ar putea aborda pe reprezentantii primariei. Acest semnal de alarma a fost tras de prea multe ori si acum, ca de fiecare data, iesenii de buna credinta asteapta reactia autoritatilor locale.




Comentarii
  • Conform legii, Primaria Iasi avea si are OBLIGATIA sa reabiliteze imobilele pe care le administreaza !!!
    Pericolul prabusirii imobilului celor evacuati se datoreaza strict din vina Primariei Iasi, deoarece Primaria Iasi nu si-a indeplinit OBLIGATIA legala pe care o are de a reabilita imobilul !!!
    Daca imobilul cade, cade din vina Primariei Iasi, oameni nu au nicio vina, uite aici Legea din care reiese vina Primariei Iasi:
     
    LEGE nr. 114 din 11 octombrie 1996
    Art. 28. – Proprietarul are următoarele obligaţii
    c) să întreţină în bune condiţii elementele ==STRUCTURII de REZISTENŢĂ== a clădirii, elementele de construcţie exterioare ale
    clădirii (acoperiş, faţadă, împrejmuiri, pavimente), curţile şi grădinile, precum şi spaţiile comune din interiorul clădirii (casa
    scării, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scări exterioare)

Adauga un comentariu