Actualitate

Un astfel de caz arunca tot Iasul in aer! Este strigator la cer! Zeci de familii au ajuns deja aici! FOTO

Publicat: 17 nov. 2015

@ Pericol iminent pentru numerosi ieseni care vor fi lasati fara utilitati in pragul iernii @ Familii cu copii si batrani bolnavi au fost lasate fara electricitate in scara, fara caldura din sistemul centralizat, iar acum urmeaza sa le fie intrerupta apa potabila @ Totul a plecat de la un haos creat in asociatia de proprietari care administreaza apartamentele respective, dupa ce unul dintre locatari a decis sa formeze o noua asociatie

Zeci de familii care locuiesc in zona Cantemir se afla intr-o situatie critica, dupa ce furnizorii de utilitati si servicii comunitare renunta, rand pe rand, sa mai ofere servicii pentru acestia. Practic, toate apartamentele au fost debransate de la CET, in urma cu doua saptamani, E.ON a intrerupt energia electrica pe casa scarii din cauza neplatii, Salubris a dat in judecata asociatia pentru neplata tarifelor vreme de aproape jumatate de an, iar acum iesenii au fost informati ca vor ramane si fara apa potabila daca nu indeplinesc anumite conditii.

Aceasta situatie a fost creata dupa ce a fost infiintata o noua asociatie de proprietari, care a preluat aproape o jumatate din apartamentele vechii asociatii, insa asta s-a facut fara realizarea protocolului de predare primire intre cele doua asociatii. Asta inseamna ca, toate datoriile au ramas la vechea asociatie, dar si contractele cu furnizorii de utilitati. Recent, presedintele asociatiei a inceput o lucrare de montare a unei noi retele de apa cu apometrele pe casa scarii, despre care multi spun ca e ilegala.

„De doua saptamani merg cu lanterna pe casa scarii, pentru ca nu mai avem lumina. Cei de la E.ON ne-au spus ca nu pot sa ne reconecteze, deoarece asociatia nu are contract cu ei. In bloc mai sunt 3 apartamente la CET, dar au fost debransate si oamenii stau in frig. Ne este frica, oamenii cedeaza psihic. Eu sunt batrana si am diabet, imi este foarte greu. Initial ne-a spus ca toti trebuie sa ne bransam la noua retea pana pe 15 noiembrie, altfel ne-a amenintat cu debransarea. Apoi ne-a spus ca ne mai lasa o saptamana. Presedintele Munteanu nu are niciun contract cu furnizorii, dar vrea ca toata lumea sa plateasca la el intretinerea. Actele si banii de la asociatie stau in casa la Munteanu. Are deturnare de fonduri in asociatie, a fost trimis in judecata pentru preluarea protocolului, dar noi ce facem daca amana iarasi si iarasi termenele pentru ca nu putem plati intretinerea la furnizori?”, spune Georgeta Vasiliu, pensionara ce locuieste pe strada Decebal.

Ce se intampla cu banii achitati de locatari

Asa s-a ajuns ca vechea asociatie, PT 12 Cantemir, sa intenteze un proces impotriva celei noi – Decebal 6, pentru predarea datoriilor de aproape 1,7 miliarde lei vechi. De precizat ca, printre principalii datornici este chiar presedintele noii asociatii. Lucian Munteanu figureaza cu datorii de circa 130 milioane lei vechi. „Eu vreau sa platesc chiar si maine la asociatie, am banii pregatiti, dar nu imi garanteaza asociatia ca banii ajung unde trebuie, la furnizori. S-a intamplat deja cu Salubris, oamenii si-au platit tarifele, dar banii nu au ajuns acolo si este clar ca acesti bani nu mai pot fi recuperati. Presedintele asociatiei a fost trimis in judecata pentru preluarea protocolului, insa el poate face amanari peste amanari in instanta, iar situatia noastra este tot mai dificila, pentru ca datoriile se aduna. El vrea prin aceasta lucrare sa aduca toti locatarii la noua asociatie, dar sa lase toate datoriile la cea veche. Tot ce vrem noi este sa fim siguri ca, daca ne platim intretinerea, banii ajung la furnizori si astfel sa nu riscam sa fim debransati”, spune O. Branza, locatar pe strada Decebal.

Citeste si: Factura uriasa la intretinere de 1,6 miliarde lei. Cum a fost posibil asa ceva

Speriati ca vor ramane si fara apa curenta, oamenii au insistat la ApaVital, insa fara succes, deoarece asociatia este cea responsabila de instalatia interioara a blocului. Din cele 40 de familii, doar o parte mica s-a conectat pana acum la noua retea, iar asta de frica sa ramana fara apa. „ApaVital poate intrerupe furnizarea doar daca nu se achita factura in termenul legal si trec cele 45 de zile de la data scadentei. Aproximativ dupa doua luni de neplata se poate opri apa, dar in cazul acesta nu se pune problema neplatii. Asociatia Decebal 6 nu are cotract cu ApaVital, insa ce se intampla la reteaua interioara nu intra in responsabilitatea noastra, noi nu dam niciun fel de avizari la ceea ce se intampla dupa contorul de bransament. In momentul in care se separa o asociatie, la ApaVital se solicita o separare din punct de vedere tehnic, precum si un proces verbal de preluare a serviciilor de apa si canalizare. Daca nu se realizeaza acest protocol, nu se poate incheia contract cu ApaVital”, a explicat Razvan Manolache, purtator de cuvant ApaVital.

Numeroase ilegalitati descoperite in activitatea asociatiei

Recent, Servicul Asociatii Proprietari din Primaria Iasi a facut un control, in urma reclamatiilor venite de la locatari. Ilegalitatile gasite aici sunt numeroase (vezi facsimil): nu s-a realizat bugetul de venituri si cheltuieli, multi bani nu se regasesc in registre, lucrari facute cu fonduri incerte etc.

Lucian Munteanu, cel care ocupa functia de presedinte, administrator si chiar cenzor la Decebal 6, sustine ca tot ce face el este legal si a subliniat faptul ca, cine nu se conecteaza la noua retea de apa, va fi debransat. „Asociatia veche ne impune sa preluam toate datoriile de 1,7 miliarde, dar nu avem cum sa preluam asa ceva. Sunt locatari care se judeca, avem si noi proces, iar pana nu stabileste judecatorul valoarea exacta a datoriei, nu pot face nimic cu acel protocol. Nu avem contract cu E.ON. In cazul Salubris, am incercat sa facem contracte individuale, dar PT 12 Cantemir a reinnoit apoi contractul cu Salubris si ne-a inclus si pe noi. Banii de aici au fost platiti la ApaVital. Nu am amenintat pe nimeni ca ii debransez de la apa, i-am informat. Legea imi permite sa opresc apa. Cei care vor sa se conecteze la noua conducta, trebuie sa fie cu plata la zi. Instalatia veche nu ramane functionala, iar cine se va conecta fara aviz, i se va face plangere penala”, a spus Lucian Munteanu, presedintele asociatiei Decebal 6.
Comentarii
 • Sunt multi proprietari care vor sa beneficieze de tot felul de servicii dar sa nu plateasca nimic.
  Cine nu plateste nu are. Credeti ca degeaba au fost debransati de la CET?

 • De ce Apa Vital nu avizeaza instalatii care sa permita macar supravegherea contorizarii si debransarea individuala a neplatnicilor? Ce furnizor asigura servicii fara sa fie platit cu lunile si anii? Si de ce sa fie debransati toti pentru niste nesimtiti paraziti-familia de 4 membri ai judecatoarei cazacu madalina cerasela nu au platit intretinerea de peste 10 ani-nici un leu, nici la noi, nici la celalalt apartament de la A3, unde au chiriasi fictivi si peste 130 de luari in spatiu din 2006 pana in prezent, cu evaziune fiscala! Au hartuit si hartuiesc toti presedintii de asociatie ca acestia sa abandoneze demersurile legale in justitie.Dar ce justitie, daca ei au plangeri pentru numeroase INFRACTIUNI si sunt liberi, in loc sa stea la inchisoare, iar in ce priveste proicesele cu asociatia dureaza de ani de zile, peste termenul de prescriptie!?? Pensionarii sa plateasca si avocati?1 Pe judecatoare o puteti vedea filmata de vecini in trecut daca dati cautare pe you tube, ca o mostra

 • seful serviciului asociatii proprietari din primarie, omul lui Nechita, Ioan Ciobanu e mana in mana cu cazacu, cine stie, poate se gandeste ca e bine sa aiba prieteni asa judecatori, nu? Ca pana acum judecatori de acest fel i-au scapat basma curata pe politicienii nostri infractori!Expertul numit de Cazacu in proces cu asociatia este camatarul judecatorilor din Iasi, Cudelcu Mihai, sotul directoarei din primaria Iasi Tamara Cudelcu, o adevarata fratie!DNA ce mai face ceva ordine

 • Dl sef Ciobanu Ioan cauta motive sa amendeze conducerea care incearca sa separe pe cei care platesc de cei care sunt paraziti.Bugetul de veniuturi si cheltuieli e o hartie si de ce sa plateasca oamenii anticipat in tot felul de fonduri: de reparatii,rulment,procese etc?Poveri in plus tot pentru cei care platesc.Nu e mai bine ca fiecare reparatie, investitie etc, dupa ce se hotaraste, sa fie finantata prin punerea pe listele de plata in rate, de exemplu?
  Nici Apa Vital nu vrea contracte individuale, de ce?!E mai simplu „la gramada”,nu?!

  • Domnul Sef Ioan Ciobanu este pentru unii „muma” pentru unii „ciuma”….depinde de interesele puse in joc…

 • Si va intreb, de ce trebuie ca o asociatie mica sa aiba si presedinte, si cenzor, si membri in birou executiv, administrator, contabil….si secretara la scara daca se poate? In mod curent este vorba de plata facturilor la utilitati, la cei care s-au debransat de la termoficare principala utilitate fiind consumul de apa, pe care cetateanul nu si-l poate plati singur, prin contract individual.Marile reparatii si/ sau investitii oricum nu pot fi facute decat cu hotararea majoritatii proprietarilor, nu hotaraste conducerea asociatiei de capul sau nici in acest moment.Intentionat nu se doreste o limpezire.

 • ce lege va permite sa opresti apa oamenilor cand ei sunt cu plata la zi si nu aveti acordul scrisc al tuturor proprietarilor? cert e ca nu puteti justifica ce ati facut cu banii incasati timp de un an si jumatate pentru Salubris…ati angajat avocat desi nu era prevazut in bugetul de cheltuieli fara sa intrebati pe nimeni si ati platit aceasta lucrare. Asta inseamna deturnare de fonduri
  Iar in ce priveste amenintarile….in ce categorie incadrati dvs. telefoanele presante date oamnilor inclusiv la locurile de munca, injuriile aduse si chiar agresivitatea fizica de care ati dat dovada asupra celor 2 pensionari
  Ar trebui sa recunoasteti ca incercati sa scapati de datoriile pe care dvs le aveti la vechea asociatie

 • ce lege va permite sa opriti apa oamenilor cand ei sunt cu plata la zi si nu aveti acordul scric al tuturor proprietarilor? cert e ca nu puteti justifica ce ati facut cu banii incasati timp de un an si jumatate pentru Salubris…ati angajat avocat desi nu era prevazut in bugetul de cheltuieli fara sa intrebati pe nimeni si ati platit aceasta lucrare. Asta inseamna deturnare de fonduri
  Iar in ce priveste amenintarile….in ce categorie incadrati dvs. telefoanele presante date oamnilor inclusiv la locurile de munca, injuriile aduse si chiar agresivitatea fizica de care ati dat dovada asupra celor 2 pensionari
  Ar trebui sa recunoasteti ca incercati sa scapati de datoriile pe care dvs le aveti la vechea asociatie

 • am un administrat nou , care ne-a adus asociatia fara datorii , mai sunte 30000 lei penalitati si vad ca omul a facut demersuri pentru stergerea lor. Aplica niste masuri faine si nu lasa pe nimeni sa nu plateasca mai mult de 3 luni. La Apa vital i-a facut pe astia si-l cauta permanent cand fac citirea. La curent a pus sisteme noi de lumina care la un bloc de 10 etaje su tot cu lift avem la 2 luni 300 lei . La lift a pus cartele si nu merg decat proprietarii. Va spun sincer alal de el. Suntem asociatie de scara simpla de proprietari.

 • doamna CATANA DE LA G2 ALEXANDRU CE BUN o hoata o escroaca care sa imbogatit pe spinarea locatarilor UNDE I POLITIA CATANA FACE RAVAGII.AU MAI FUGIT SI ALTII CU BANII DE PE LA ASOCIATII.

Adauga un comentariu