Actualitate

Un asemenea jaf rar se intalneste. Miliarde de lei s-au evaporat printr-o groapa de moloz – FOTO

Publicat: 02 iun. 2015

@ Acest primar a platit banii fara sa stea pe ganduri @ Desi nu a finalizat proiectul, firma si-a luat utilajele si a plecat

S-au cheltuit miliarde din bani publici, iar rezultatul final este un gard care imprejmuieste un camp plin de maracini care are in mijloc o movila mare de pamant amestecat cu moloz. In locul acestei gropi de moloz ar fi trebuit sa se afle o baza sportiva dotata cu vestiare, tribune, instalatie de iluminat, gazon pe teren si asa mai departe. La data de 5 octombrie 2012, Primaria Cotnari a incheiat cu firma Universal Construct Impex SRL contractul avand denumirea „Infiintare baza sportiva in comuna Cotnari, judetul Iasi„. Locul pe care ar fi trebuit sa se afle baza sportiva se afla chiar la intrarea in comuna, pe partea stanga a drumului judetean care leaga Cotnari de drumul national (DN 28B) Targu Frumos-Harlau. Conform acestui contract, firma urma sa incaseze odata cu finalizarea lucrarilor 587.343 lei fara TVA, adica in total 728.305 lei.

De la semnarea contractului au trecut vreo 2 ani si jumatate si tot ce se poate vedea pe amplasamentul Bazei Sportive este un gard lung amenajat parca sa protejeze o movila mare de moloz. Nici vorba de gazon, tribune sau nocturna. Proiectul mai prevedea instalatii sanitare pentru vestiare, retele de apa exterioare, retele de apa si canal, instalatii electrice, drenuri sa nu se inunde stadionul si asa mai departe. Unde sunt toate acestea? Buna intrebare avand in vedere ca Primaria Cotnari a platit pana acum o suma consistenta firmei de constructii. De altfel, chestiunea a fost dezbatuta recent si in cadrul unei sedinte a Consiliului Local Cotnari dupa ce unii consilieri au solicitat explicatii cu privire la stadiul executarii lucrarilor de la Baza Sportiva.

Unul dintre consilierii care l-a interpelat pe primarul Vasile Baeanu solicitand lamuriri in acest sens este chiar fostul viceprimar Constantin Malauti. Acesta a fost viceprimar al comunei din luna iunie a anului 2012 si pana la sfarsitul anului trecut. Informatiile pe care le are Malauti cu privire la suma platita firmei de constructii nu coincid cu cele furnizate de primar. „L-am intrebat pe domnul primar de ce nu se finalizeaza lucrarile la baza sportiva. Proiectul a demarat intr-adevar pe cand eram viceprimar. Din cate cunosc eu s-au platit vreo 3-4 miliarde lei vechi. Oricum firma de constructii nu a facut toate lucrarile care i s-au achitat. Ar fi trebuit sa avem si gazon pe teren pentru banii cheltuiti”, a spus Constantin Malauti.

Un alt consilier local, Paul Besleaga, ales din partea PNL detine informatia ca firma ar fi incasat toti banii. „Eu stiu ca respectivul gard s-a platit separat, nu era inclus in proiectul bazei sportive. Deci pe langa cele 7 miliarde lei vechi care s-au alocat pentru baza sportiva s-a mai achitat peste 1 miliard pentru gard. In aceste conditii am vrut si noi sa stim ce s-a facut cu banii alocati bazei sportive. In sedinta Consiliului Local in care am dezbatut aceasta chestiune unii reprezentanti ai primariei au afirmat ca s-au platit toti banii. In sedinta respectiva domnul primar a spus ca firma de constructii ne-a tras teapa. Nu ne-a venit sa credem ca auzim asa ceva”, a spus Paul Besleaga.

Si primarul recunoaste teapa

Contactat de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, primarul a recunoscut ca firma de constructii a incasat o buna parte din bani dupa care nu si-a indeplinit obligatiile contractuale. „Lucrarea nu a fost finalizata deoarece cel de la firma de constructii este un neserios. L-am sunat si tot a promis ca vine azi, ca vine maine, a adus la un moment dat niste utilaje dupa care le-a luat. Firma de constructii nu vrea sa ne primeasca nici adresele pe care le trimitem. O sa facem o adresa de reziliere a contractului. O sa comandam o expertiza sa vedem care este valoarea lucrarilor sa calculam si daca avem de recuperat bani o sa ne ducem in instanta”, a spus Vasile Baeanu, primarul comunei Cotnari.

De asemenea, jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au sunat la firma de constructii pe un numar de mobil afisat pe site-ul societatii. Persoana care a raspuns la telefon a admis ca reprezinta firma de constructii Universal Construct Impex SRL, dar nu a vrut sa-si dea numele. De asemenea, persoana respectiva a recunoscut ca firma a incheiat cu Primaria Cotnari un contract pentru infiintarea bazei sportive din comuna Cotnari. „Contractul de la Cotnari este finalizat. Nu stiu de ce va intereseaza pe voi cei de la ziar cat am incasat. La revedere!”, a spus reprezentantul firmei de constructii.
Potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, asociat unic si administrator al firmei Universal Construct Impex SRL este un anume Ionel Adrian Hancu.

Avand in vedere ca cel de la firma de constructii a sustinut ca acest contract este finalizat, putem deduce ca s-au incasat toti banii, adica in total 728.305 lei. Oricum, in luna iunie a anului 2014, alesii locali ai comunei au solicitat o informare legata de platile efectuate pentru realizarea acestui proiect. Potrivit acestui document, la data de 26.06.2014, valoarea totala a platilor efectuate a fost de 314.542 lei.
De atunci a trecut un an de zile, iar consilierii sustin ca s-au facut in continuare plati.
Comentarii
  • Vasile Baeanu pupator de Cururii de la dr. Costel in jos si in sus.
    La Cotnari se FURA si Praful de pe toba in frunte cu dr. costel.
    Agentul Gaza ultimul talhar bataus protejat comunitar.

  • La Cotnari primarul Baeanu Vasile este copia si continuatorul jafului orchestrat de fostul primar Cretu Vasile acesta fiind recidivist la ora actuala.pacat ca o comuna asa de frumoasa si cu un astfel de renume este tarata in moloz si mocirla de niste primari analfabeti alesi pe spranceana de cei care au interese locale.

  • cap patrat de cotnarean daca Cretu nu ar fi prins atitea proiecte;asfaltare drumuri canalizare, aductiune de apa si gaz si multe altele ce mai criticai tu acum.Spune tu cap patrat de cotnareanul ce ai facut tu pentru comuna aceasta in afara de a critica.Nusint fan cretu dar acest om chiar a facut multe lucruri bune pentru acesta comuna,sa-mi spui tu cotnareanul’ care a facut mai mult decit cretu pentru acesta comuna.

    • Gheorhe esti un om realist nu o j****** mincinoasa precum cel care isi spune cotnareanul.Dar inteleg nu toti cotnarenii sunt la fel,ca in padure,mai sunt si uscaturi.La primarie mi am dat tot interesul sa i mi fac cit mai bine treaba de primar. Uscaturile au mintit ca am case in Iasi ca fur ca sunt divortat etc..Eu stiu ca am facut lucruri bune. Am dat locuri de casa in Arman am prins finantare pentru baza sportiva din Cotnari si altele care se vad.

  • D-le ziarist CM te rog atunci cind scrii ceva despre mine afla si parerea mea,sau dami dreptul la replica cum ar fi corect.In privinta mea nu mai intoxica oamenii cu minciuni culese de la uscaturi.

Adauga un comentariu