Eveniment-Social

UMF Iasi a organizat unul dintre cele mai importante evenimente pentru studentii medicinisti – FOTO

Publicat: 13 oct. 2016
Una dintre cele mai emotionante manifestari ale UMF Iasi – ”Ceremonia de Halat Alb”, a ajuns la a cincea editie. Festivitatea a avut loc miercuri, 12 octombrie 2016, in Aula ”George Palade”, in prezenta prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa”, a prof. univ. dr Doina Azoicai, prorector responsabil cu strategia institutionala din cadrul UMF Iasi, a prof. univ. dr. Lacramioara Serban, decanul Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi si, nu in ultimul rand, a conf. univ. dr. Ovidiu Petris, coordonatorul Programului de Practica de Vara prin Mentorat.
Festivitatea marcheaza debutul pregatirii practice a studentilor din anul I, cu ajutorul direct al asistentilor medicali. In timpul practicii de vara, studentul face echipa cu un asistent medical cu experienta – cel care va fi mentorul sau timp de trei saptamani. La festivitatea de inceput de an, studentii participanti la proiect primesc halatul alb de la mentorii lor.

Citeste si: Ceremonie spectaculoasa, aseara, la deschiderea anului educational, organizata de UMF Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

”Aceasta «Ceremonie a halatului alb», aceasta sarbatoare, este finalizata la momentul depunerii Juramantului lui Hipocrat, dar este continuata de faptul ca noi depunem in fiecare zi un «juramant al lui Hipocrat» in fata oamenilor in suferinta pe care  ii tratam”, s-a adresat intregii asistente prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa” Iasi. Rectorul UMF Iasi a mai vorbit si despre importanta simbolisticii ceremoniei, aflata la cea de a V-a editie, si a tinut sa aminteasca, cu aceasta ocazie, ca UMF Iasi are o noua identitate vizuala, dezvaluita la Ceremonia de deschidere a anului universitar, identitate care ”ne dorim sa confere o greutate mai mare simbolului si universitatii, per ansamblu”.

Citeste si: EXCLUSIV! Sefii universitatilor din Iasi au avut cea mai tare REACTIE publica. Mii de studenti vor ramane SURPRINSI

Prof. univ. dr. Doina Azoicai, prorector responsabil cu strategia institutionala din cadrul UMF Iasi, a subliniat faptul ca „Ceremonia de Halat Alb” este ”o manifestare unica in Romania”. ”Totul a inceput la un Consiliu profesoral, in urma cu aproape opt ani, cand dl. conf. Petris, impreuna cu d-na conf. Antohe au prezentat acest proiect interesat, generos, inspirandu-se de la marile universitati din lume”, a povestit celor prezenti prof. univ.dr. Doina Azoicai. Prorectorul UMF Iasi a explicat cat de important este acest program de mentorat prin care studentul, inca din anul I, invata abilitatile practice de ingrijire a bolnavului de la asistenti medicali cu experienta. ”Nu se poate in formarea voastra ca viitori medici, in ceea ce priveste dobandirea unor abilitati de ingrijire de baza, sa nu fiti coordonati de catre persoanele calificate, iar pe de alta parte este si aspectul de creare a legaturii care trebuie sa existe in echipa medic-asistent medical”.
Prof. univ. dr. Lacramioara Serban, decanul Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi a felicitat studentii din anul I absolventi ai programului si le-a amintit ca, ”odata cu conferirea halatului alb, faceti parte din echipa medicala”. ”Sa nu uitati ca echipa medicala nu inseamna doar colaborarea cu medici, ci si cu asistentele medicale, fara de care un act medical corect si judicios nu ar putea avea loc”.
La final de festivitate, rectorul si prorectorul UMF Iasi au inmanat diplomele de participare  studentilor din anul I, iar mentorii – asistenti medicali au oferit halatele albe invataceilor.Adauga un comentariu