@ O constructie veche de 100 de ani a fost demolata cu buna stiinta de proprietar, desi urma sa fie inclusa pe lista monumentelor istorice @ In urma presiunilor autoritatilor, proprietarii terenurilor au promis ca vor reface turnul de apa, dar nu se tin de cuvant
Iasul dispare bucata cu bucata. Majoritatea fabricilor care au functionat de-a lungul vremii s-au privatizat si ulterior au disparut de pe fata pamantului, fiind lasate in paragina si mai tarziu demolate. Acelasi lucru s-a intamplat si cu fabrica Nicolina. Anul trecut s-au primit autorizatiile de demolare ale halelor si cladirilor dezafectate de pe acest teren. S-au demolat cladirile vechi de pe teritoriul fostei fabrici. Printre cladirile demolate se afla si turnul de apa, construit la inceputul secolului trecut. Proprietarul terenului, dupa demolare, a promis ca va reconstrui turnul de apa conform schitelor originale, dar din cate se vede nu s-a tinut de cuvant. Datorita vechimii acestui turn, constructia urma sa fie introdusa pe lista monumentelor istorice. Potrivit Legii Nr. 422 din 18 iunie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, obiectivele aflate in proprietate privata se claseaza drept monumente istorice doar cu acordul proprietarului.
„Proprietarul nu a fost de acord sa faca cererea de clasare, iar noi nu putem clasa acel obiectiv pe lista monumentelor istorice fara acordul acestuia. Noi am facut toate demersurile pe care Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Iasi (DJCCPCN) le poate face. Nu am putut sa il constrangem pe proprietar. Pe locul respectiv nu exista niciun proiect in derulare in prezent din cate stim noi si nici constructia turnului de apa nu a inceput”, sustine directorul DJCCPCN Virgil Babii.
Promisiuni desarte
Actualul proprietar al acestui teren este firma Sticknet Investment SRL. Reprezentantii acestei firme au facut tot felul de promisiuni despre ce va urma sa se construiasca pe aceasta suprafata, dar in prezent totul este in paragina. „Deocamdata suntem in discutii cu autoritatile locale referitor la intelegerea anterioara. Urmeaza in cursul acestei saptamani sa ne intalnim atat cu reprezentantii locali, cat si cu reprezentantii fostei fabrici, sa discutam despre mentinerea fostelor cladiri si despre eventuala reconstructie a fostului turn de apa. Actiunile care se savarsesc in acest moment sunt cele de demolare si de eliberare a amplasamentului. Dupa intalnirea care urmeaza se va stabili ce se va construi sau daca se va vinde acel teren”, declara reprezentantul firmei Sticknet, Bogdan Nicolae Buimac.
Reamintim ca in luna februarie a anului 2009, pentru 25,7 milioane de euro, firma Sticknet din Bucuresti, infiintata cu doua luni mai devreme, a devenit proprietarul a 6,2 hectare din fabrica Nicolina.