International

Ultima veste din Turcia: Anuntul facut de Ankara

Publicat: 21 iul. 2016
1

Pietele financiare trebuie sa inteleaga ca Turcia va supravietui socului provocat de tentativa esuata de lovitura de stat, a afirmat joi vicepremierul turc Mehmet Simsek, adaugand ca propria sa credibilitate in fata investitorilor depinde de asta.

„In astfel de circumstante, exista reactii tipice. Stiu asta deoarece vin din mediul de afaceri”, a explicat Simsek, care anterior a lucra pe Wall Street.

Acesta a adaugat: „Trebuie sa-mi mentin credibilitatea. Am nevoie ca pietele sa inteleaga ca vom supravietui acestor evenimente„.

Socul initial dupa tentativa esuata de lovitura de stat „a trecut in cea mai mare parte” dar exista riscuri la adresa inflatiei din cauza deprecierii lirei turcesti, a afirmat vicepremierul turc.

Lira turceasca s-a apreciat luni cu 3% in raport cu dolarul american, dupa ce vineri s-a depreciat cu aproape 5%, cea mai mare scadere inregistrata intr-o singura zi de moneda turca, dupa luna octombrie 2008. Dar miercuri seara lira a ajuns din nou la un nivel record scazut, la 3,0970 dolari.

Deprecierea vine dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat miercuri instaurarea starii de urgenta pentru trei luni in Turcia, afirmand ca acest lucru le va permite autoritatilor sa actioneze mai rapid si mai eficient pentru a-i aduce in fata justitiei pe cei responsabili pentru lovitura de stat esuata. De asemenea, lira a fost afectata de avertizarile agentiilor de evaluare financiara Fitch Ratings si Moody’s Investors Services privind posibilitatea retrogradarii ratingului Turciei, in urma tentativei de lovitura de stat si de decizia Standard & Poor’s Ratings Services de a retrograda ratingul suveran al Turciei.

Declinul ratei inflatiei ar putea fi oprit temporar in urma tentativei esuate de lovitura de stat deoarece lira turceasca s-a depreciat semnificativ, a declarat Simsek.

Si Fondul Monetar International a estimat marti ca volatilitatea de pe pietele financiare turcesti se va calma, dupa ce Banca Centrala a Turciei a anuntat ca va furniza nelimitat lichiditati institutiilor financiare, in vederea mentinerii activitatii efective pe pietele financiare, a declarat joi economistul sef al FMI, Maury Obstfeld.

„Exista volatilitate pe pietele financiare in urma tentativei de lovitura de stat din Turcia. Autoritatile de la Ankara, in special Banca Centrala a Turciei, au actionat eficient furnizand lichiditati si estimam ca lucrurile se vor calma, dar va fi nevoie de vigilenta continua a autoritatilor turce”, a afirmat Obstfeld.

Banca Centrala a Turciei a anuntat ca va mentine o politica monetara dura tinand cont de estimarile privind inflatia, dupa ce a redus redus, marti, dobanda de baza pentru a cincea luna consecutiv, apreciind ca este un nou pas spre simplificarea politicii monetare.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a institutiei, comitetul de politica monetara de la Banca Centrala a Turciei a redus dobanda la creditele overnight cu 25 de puncte de baza, la 8,75%, dar a mentinut dobanda repo pe o saptamana la 7,50%, precum si dobanda pentru imprumuturile overnight la 7,25%.

Investitorii internationali pe care se bazeaza Turcia pentru a-si indeplini obligatiile financiare externe ar putea sa se retraga din cauza instabilitatii, avertizeaza analistii. De asemenea, numarul de turisti straini care viziteaza Turcia ar putea scadea semnificativ, ceea ce ar putea face dificila indeplinirea tintei de crestere economica, de 4% in acest an.
Adauga un comentariu