Sfatul medicului

Ulcer gastric sau ulcer duodenal. Simptomele care fac diferenta

Publicat: 14 feb. 2019
25

Ulcerul gastric si duodenal sunt doua tipuri de ulcer peptic. Un ulcer peptic este o rana localizata in interiorul captuselii stomacului – si atunci vorbim de ulcer gastric – sau in mucoasa duodenului – partea superioara a intestinului subtire, si in acest caz vorbim de un ulcer duodenal. O persoana poate avea unul sau ambele tipuri de ulcer in acelasi timp. Atunci cand exista ambele tipuri se vorbeste despre ulcer gastroduodenal.

Cum difera simptomele? O modalitate de a spune daca aveti vreun ulcer gastric sau duodenal este sa va dati seama unde si cand apar simptomele. Pentru unii, timpul dintre mese agraveaza un ulcer. Pentru altii, mancarea poate fi un declansator al durerii. Locatia exacta a durerii nu se potriveste intotdeauna cu locatia ulcerului. Uneori durerea este mentionata. Aceasta inseamna ca o persoana poate avea dureri intr-o locatie departe de ulcerul real. Alte simptome pot include: greata, varsaturi, balonare. Potrivit specialistilor gastroenterologi, cele mai multe simptome ale ulcerului sunt legate de sangerare. Dar aproape 75% dintre persoanele care au ulcere gastrice sau duodenale nu au simptome. De fapt, aceste ulcere rareori cauzeaza simptome severe. Daca apar simptome severe, acestea pot include: sange in scaun, sau scaun care apare negru sau tarziu, respiratie dificila, senzatie de lesin sau pierderea constiintei, varsaturi cu sange, dificultati de respiratie, oboseala. Solicitati asistenta medicala de urgenta daca simtiti dureri de stomac si oricare dintre simptomele de mai sus.

Cauzele ulcerelor. 1. Bacteria H. pylori. Este cea mai frecventa cauza a ulcerelor gastrice si duodenale. Aceasta bacterie afecteaza mucoasa care va protejeaza stomacul si intestinul subtire, permitand acidului stomacului sa deterioreze mucoasa. Nu este clar cum se raspandeste aceasta bacterie, dar cercetatorii cred ca este vorba in principal de alimente necurate, apa si ustensile de mancare. Multi oameni sunt infectati in copilarie, dar rareori infectia se dezvolta intr-un ulcer peptic. De fapt, majoritatea oamenilor constata simptomele cand sunt in varsta.

2. Medicamentele. Persoanele care utilizeaza sau se bazeaza pe medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenul si naproxenul, au un risc mai mare de a dezvolta ulcere peptice. De fapt, dupa H. pylori, utilizarea acestor medicamente este o alta cauza majora a ulcerului peptic. AINS pot irita si deteriora stomacul si mucoasa intestinala. Acetaminofenul (paracetamolul) nu este un AINS, deci este adesea recomandat persoanelor care nu pot lua AINS din cauza ulcerelor sau a altor afectiuni digestive. Alte medicamente care pot creste riscul de ulcere gastrice, duodenale si hemoragice includ: tratamente pentru osteoporoza, cum ar fi alendronatul (Fosamax) si risedronatul (Actonel); anticoagulante, cum ar fi warfarina (Coumadin) sau clopidogrelul (Plavix); inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS); anumite medicamente pentru chimioterapie.

3. Alte boli. O afectiune rara, cunoscuta sub numele de sindrom Zollinger-Ellison, cauzeaza dezvoltarea atat a tumorilor canceroase, cat si a celor necanceroase. Aceste tumori elibereaza hormoni care provoaca niveluri extrem de ridicate de acid gastric, care pot duce la ulcere gastrice si duodenale. Aceste tumori se dezvolta cel mai adesea in pancreas si in duoden, dar pot sa apara si in alte locuri din organism.

Alti factori de risc care va cresc riscul de a dezvolta ulcere gastrice si duodenale includ: varsta – peste 70 de ani, consumul de alcool, antecedente de ulcer peptic, fumat, vatamari grave sau traume fizice. Este un mit ca alimentele condimentate pot creste riscul aparitiei ulcerelor sau sa le provoace. Dar anumite alimente pot irita stomacul mai mult in cazul unor persoane.
Adauga un comentariu