National

Uimitoarele decizii ale lui Andrei Marga la ICR! Banii nostri se duc pe „Udatul nevestelor”!

Publicat: 15 mart. 2013
1

Institutul Cultural Roman, condus de Andrei Marga, a publicat o lista cu proiecte culturale eligibile pentru finantare. Daca Festivalul Udatul Nevestelor sau proiectul Povesti romanesti in Africa au intrat pe lista proiectelor finantabile, prestigioase festivaluri precum TIFF si Festivalul National de Teatru al UNITER au fost eliminate din concurs. Reprezentantii ICR au declarat pentru gandul.info ca proiectele declarate neeligibile nu au depus toate actele solicitate pentru concurs.

Institutul Cultural Roman a publicat miercuri, 13 martie, o lista cu proiectele care sunt eligibile pentru a primi finantare. ICR a pus la bataie 450.000 lei finantare nerambursabila pentru proiecte culturale pentru anul 2013. Pe lista publicata de ICR apar proiectele care au trecut de prima faza a concursului, adica de verificare a dosarelor, au explicat reprezentantii ICR.

Dupa cum reiese din lista, o serie de festivaluri cu traditie din Romania au fost declarate neeligibile. Spre exemplu: Festivalul International TIFF de la Cluj; Festivalul de Jazz de la Sibiu; Festivalul de film independent Anonimul; Festivalul National de Teatru organizat de UNITER; Festivalul de film documentar One World Romania; Festivalul National de Teatru Tanar IDEO IDEIS; productia pe DVD a filmului premiat la Cannes „Dupa dealuri” si regizat de Cristian Mungiu.

In schimb, Festivalul Udatul Nevestelor, propus de Asociatia Culturala Hodaceana, a fost inclus pe lista proiectelor eligibile. Eligibile au mai fost declarate si urmatoarele proiecte: Povesti romanesti in Africa – Asociatia „MA-CU-MAGIA CUVANTULUI”, Dimitrie Cantemir, puntea de aur intre umanism si iluminism – Fundatia Valete Umane, Gala premiilor VIP (Editura Arte); proiectul Minerva care include dizertatii si recitaluri de poezie (Asociatia Bibliopolis); proiectul fotografic „Din mosi-stramosi: Valea Trotusului”.

Directorul de comunicare al ICR, Margarita Geica a explicat pentru gandul.info ca, de fapt, lista prezentata contine proiectele care au depus toate actele in procedura de concurs a ICR. „Eligibilitatea din textul impricinat se refera la aspecte tehnico-financiare, adica au fost cerute o serie de acte justificative care sa insoteasca proiectele respective. Din cauza asta, unele sunt trecute in acel tabel ca neeligibile. Unele proiecte nu au avut toate documentele si nu s-au incadrat in legislatie”, a declarat Margarita Geica pentru gandul.info.

Concursul a fost deschis de ICR pe 29 noiembrie 2012 si s-a incheiat pe 13 martie, dupa cum a precizat Institutul „etapa administrativa de selectie a dosarelor depuse in cadrul concursului”.

In continuare, o comisie a ICR trebuie sa aleaga in final ce proiecte vor primi finantare. Potrivit regulamentului concursului, cele mai multe puncte se acorda pentru relevanta proiectului, calitatea si originalitatea lui, caracterul inovator si fezabilitatea.

„Se intelege ca, de indata ce dosarul cu actele tehnico-financiare va fi depus si corespunde cerintelor legale, proiectul devine eligibil. În acest sens, solicitam respectarea perioadei legale de contestatie in asa fel incat sa poata fi luate in discutie toate proiectele ce au documentatia in conformitate cu OG nr 51/1998”, au precizat ulterior reprezentantii ICR

Nu este pentru prima data cand ICR este in mijlocul unei cotroverse de acest fel. La incepului anului ICR, a finantat publicarea unei carti semnate de catre Andrei Marga. La solicitarea gandul.info, ICR a sustinut ca decizia de a publica volumul „Cultura, democratie, modernizare” a fost luata de catre Consiliul Director al institutiei, consiliu condus de acelasi Andrei Marga.

Pentru publicarea celor 500 de exemplare ale cartii din bugetul public a fost alocata suma de 2.499 de lei. ICR sustine ca nu exista niciun conflict de interse, avand in vedere ca volumul are un caracter „promotional” pentru institutie, iar Andrei Marga nu va beneficia in niciun fel de pe urma publicarii acestei carti.
Comentarii
  • Mars acasa ca esti prost:
    1. Sa ai dosarul complet este o conditie obligatorie la orice proiect depus, indiferent de programul prin care se face finantarea. Ca aia se cred niste smecheri si nu sint in stare sa faca un dosar ca lumea e altceva, dar asta e regula si trebuie sa o respecte toata lumea.
    2. Faptul ca un proiect a fost declarat eligibil, nu inseamna ca va fi si aprobat. Inseamna doar ca acel dosar e complet si candidaturta respectiva e ok, pentru a merge mai departe la selectia de proiecte.
    Asa ca nu mai mincati kkt si mai mergeti si voi pe la scoala

Adauga un comentariu