International

UE ofera o noua suma pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni

Publicat: 10 sept. 2014
1
Uniunea Europeana (UE) a alocat o noua suma pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chisinau, mai exact zece milioane de euro, care vor fi achitati pana in anul 2015. Lucrarile au ca obiectiv asigurarea unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei Republicii Moldova. Gazoductul, care va permite reducerea dependentei fata de livrariile de gaze naturale rusesti, a fost inaugurat in tara vecina la 27 august, de Ziua Independentei Republicii Moldova, la eveniment participand premierii Victor Ponta si Iurie Leanca. 
Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigura legatura intre Iasi si Ungheni, are o capacitate de 1.5 pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Potrivit autoritatilor romane, conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an. Republica Moldova consuma aproximativ 1.2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista prorusa Transnistria, in care se afla concentrata cea mai mare parte a industriei moldovenesti, consuma la randul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.
Gazoductul se opreste in prezent la Ungheni, un orasel cu aproximativ 35.000 de locuitori, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmeaza sa fie construit pana la Chisinau, capitala moldoveana, in urmatorii doi-trei ani. UE ofera sustinere financiara pentru reformarea intregului sector energetic al fostei republici sovietice, potrivit mediafax.ro.Adauga un comentariu