National

Udrea, dupa lovitura primita astazi: La Kovesi nu ne mai intereseaza daca a plagiat

Publicat: 17 oct. 2016
1

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil luni cererea DNA de incepere a urmaririi penale a fostului ministru Elena Udrea.

„(Avizul pozitiv-n.r.) a fost votat cu 14 voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri”, a declarat vicepresedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Ciprian Nica.

Plenul Camerei Deputatilor ar urma sa decida, prin vot secret cu bile, asupra cerererii DNA de incepere a urmaririi penale a fostului ministru Elena Udrea marti.

DNA a cerut, miercuri, aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, in dosarul in care aceasta este acuzata de instigare la luare de mita, privind campania electorala pentru alegerile prezidentiale din anul 2009.

„Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate in campania electorala. Anterior, in cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) si Tarhon Victor (la data faptei presedintele Consiliului judetean Tulcea) pentru luare de mita, precum si fata de Udrea Elena Gabriela pentru savarsirea a cinci infractiuni de spalare de bani. In urma probelor administrate ulterior au fost obtinute probe noi cu privire la savarsirea, de catre Udrea Elena Gabriela, a doua infractiuni de instigare la luare de mita, pentru care se impune extinderea urmaririi penale”, se arata in comunicatul de presa al procurorilor anticoruptie postat pe site-ul institutiei.

Deputatul Elena Udrea a acuzat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ca prin noua cerere de urmarire penala ar incerca sa scape de scandalul ”cucuveaua mov”.

 Deputatul Elena Udrea a reiterat luni, dupa audierea din cadrul Comisiei juridice, ca cea mai recenta solicitare a DNA in ceea ce o priveste este menita sa o scoata din campania electorala si sa acopere scandalul ”cucuveaua mov”.

”De obicei avizul de incepere a urmaririi penale sa da pe principiul procurorii sa cerceteze. Acum nu spune nimeni sa nu cerceteze, dar ati auzit din punct de vedere juridic ca puteau sa tot cerceteze de un an si jumatate de cand au dosarul si puteau sa ma acuze si de acum trei saptamani cand m-au acuzat de celelalte cinci fapte, puteau sa o faca la vremea aceea. Au ales sa o faca acum si pentru mine este evident de ce, pe de o parte pentru a acoperi acest scandal care acum se stinge”, a sustinut Elena Udrea.

Ea a reluat teza potrivit careia cererea DNA este menita a acoperi scandalul legat de Laura Codruta Kovesi.

”Uitati-va la Victor Ponta, o tara intreaga a stat cu sufletul la gura sa vedem daca a plagiat. La doamna Kovesi usor, usor, sub presiunea presei de comando nu ne mai intereseaza daca a plagiat sau nu, daca a intervenit la Ghita si la Ponta sa isi contrafaca raportul, daca avea adrsa de mail cucuveaua mov, nu ne mai intereseaza. Unul din scopuri a fost acesta, pentru a acoperi acest scandal. Pe de alta parte, este clar ca intrarea mea in campanie enerveaza foarte tare, pentru ca pana la urma faci dosare unor politicieni incomozi si ca sa ii scoti din politica”, a argumentat deputatul, adaugand ca reprezentantii clasei politice care ”asa cum este ea, cu toate bubele ei, totusi intra in contact cu cetatenii la alegeri” risca sa ”piarda batalia sub presiunea extraordinara care se face pe de-o parte cu dosare penale, pe de alta parte cu presa care executa ordinele sistemului”.

La randul sau, avocatul Elenei Udrea, a precizat ca procurorii au facut o solicitare prematura.

”Din tot materialul de urmarire penala rezulta foarte clar absenta probelor care sa o indice direct pe doamna Udrea si, ceea ce din punctul nostru este absolut hilar, ca desi exista doua asa zise instigari la infractiunea de luare de mita, una dintre persoanele care ar fi fost instigata neaga orice fel de legatura cu doamna Elena Udrea. Exista o serie de declaratii depuse de martori care plaseaza activitatea delictuoasa descrisa de procurori in sfera altor doua persoane straine de caz. Ori eu cred ca procurorii inainte de a veni in Parlament trebuiau sa verifice aceste versiuni de ancheta, sa faca o analiza a acestor paralele versiuni de ancheta, sa le epuizeze si daca ar fi constatat neveridicitatea lor si implicit implicarea exclusiv a doamnei Udrea abia atunci sa procedeze la o solicitare de incepere a urmaririi penale”, a subliniat Alexandru Chiciu.

El a subliniat ca au existat acte de urmarire penala efectuate in februarie-noiembrie 2015, ancheta a stagnat o perioada de timp, iar ulterior s-au efectuat acte de urmarire penala intr-o singura zi, 22 septembrie 2016.

”Nici un act de urmarire penala in acest interval de timp si pe baza acestor acte de urmarire penala nu s-a solicitat inceperea urmaririi penale fata de doamna Udrea pentru instigare la luare de mita. Ulterior insa fara a se efectua oricare alt act de urmarire penala de la 22 septembrie pana astazi procurorii au simtit nevoia extinderii si acestei solicitari catre Parlament. Acestea au fost elementele care (…) ne-au indreptati a solicita un aviz negativ (pentru solicitarea procurorilor-n.r.)”, a conchis avocatul Elenei Udrea.
Adauga un comentariu