International

Ucraina, la un pas de razboi: G7 impune noi sanctiuni Rusiei. Obama e convins ca Putin nu e prost!

Publicat: 26 apr. 2014
1

Casa Alba a anuntat sambata ca cele mai importante 7 tari ale lumii industrializate au convenit sa impuna noi sanctiuni Rusiei, incepand chiar de luni, ca raspuns la actiunile sale fata de tara vecina, Ucraina.

„Liderii (G7 – n.red) au fost de acord ca trebuie sa existe sanctiuni suplimentare cu privire la Rusia pentru actiunile (din Ucraina – n.red.) (…) Fiecare tara va stabili care sunt sanctiunile specifice pe care le va impune. Aceste sanctiuni vor fi coordonate si complementare, dar nu neaparat identice”, a declarat un inalt oficial al administratiei Obama, citat de Los Angeles Times.

Aceasta decizie este o urmare a ceea ce Administratia Obama considera ca sunt eforturile Rusiei de a destabiliza estul Ucrainei, unde separatistii prorusi au ocupat cladiri guvernamentale.

Dupa sosirea in Coreea de Sud, vineri, Obama a declarat reporterilor ca este evident ca sanctiunile adoptate pana acum nu l-au descurajat pe presedintele rus, Vladimir Putin, sa se amestece in treburile interne ale Ucraina.

De asemenea, Obama a sustinut ca o presiune sporita cauzata de noi sanctiuni ar putea avea totusi efectul dorit. SUA si aliatii sai europeni isi doresc ca Rusia sa isi foloseasca influenta pe langa separatistii din Ucraina pentru a de-escalada conflictul.

Obama a vorbit vineri seara cu omologii sai din Europa, pentru a-i convinge sa adopte sanctiuni suplimentare la adresa Rusiei. Un consilier al presedintelui a declarat ca tarile G7 ar putea anunta ce masuri de sanctionare ia fiecare cel mai devreme luni.

„Presedintele Putin nu este un om prost”, a spus Obama, adaugand ca crede ca liderul rus va raspunde in cele din urma la presiunea economica.

Casa Alba a descris noile sanctiuni ca fiind tintite, sugerand ca acestea nu vor fi radicale si nu vor afecta vreun sector cheie al economiei Rusiei.

Inalti oficiali au declarat pentru sursa citata ca obiectivul este de a viza cercul de apropiati ai lui Putin si oligarhii pe care el se bazeaza pentru sprijin, in speranta ca s-ar putea face presiuni asupra liderului de la Kremlin sa isi schimbe atitudinea fata de Ucraina. Administratia Obama sustine ca rezerva sanctiunile mai dure pentru a-l descuraja Putin de la o invazie a intregii Ucraine.

Un comunicat comun al G7, grupul format din Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si Statele Unite ale Americii, a precizat vineri noapte ca Rusia „a continuat sa exacerbeze tensiunile cu un discurs din ce in ce mai ingrijorator si manevre militare amenintatoare la granita Ucrainei”.

„Am convenit sa impunem rapid sanctiuni suplimentare contra Rusiei”, se spune in acest comunicat. „Avand in vedere urgenta de a garanta oportunitatea unui vot democratic pasnic si incununat cu succes luna viitoare la alegerile prezidentiale din Ucraina, ne-am angajat sa actionam de urgenta pentru a identifica sanctiunile specifice si masurile pentru costul actiunilor Rusiei”.

Pe teren, criza a escaladat in estul Ucrainei, iar Rusia a efectuat manevre militare de-a lungul frontierei ucrainene, dupa ce Kievul a anuntat ca a ucis cinci militanti pro-rusi.

Pe fondul intensificarii actiunilor militare, prim-ministrul ucrainean Arseni Iateniuk a acuzat Rusia ca „doreste sa inceapa al Treilea Razboi Mondial.”
Adauga un comentariu