International

Turcia avertizeaza. Nu vor mai onora acordul UE cu privire la migranti daca nu se liberalizeaza regimul vizelor

Publicat: 19 apr. 2016
1
Premierul turc Ahmet Davutoglu a anuntat ieri, ca Turcia nu va mai onora acordul privind migratia cu Uniunea Europeana, in cazul in care, pana in iunie, blocul comunitar nu va reusi sa adopte liberalizarea regimului vizelor pentru cetatenii turci. In baza acordului incheiat luna trecuta, UE ar urma sa preia mii de refugiati sirieni direct din Turcia si va returna Ankarei migrantii ajunsi in Grecia dupa 20 martie. In schimb, Turcia ar urma sa primeasca trei miliarde de euro, sa beneficieze de liberalizarea vizelor si de accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE. 
Seful Executivului de la Ankara a afirmat, insa, ca Turcia a depus eforturi pentru a-si indeplini angajamentele fata de UE si nu are motive sa se astepte ca acordul sa nu fie respectat. 17 dintre cele 75 de conditii puse de UE pentru liberalizarea vizelor pana in iunie trebuie inca indeplinite, a spus Davutoglu, estimand ca acest lucru se va petrece pana in mai. 
„Cred ca liberalizarea vizelor se va aplica din iunie. Daca acest lucru nu se intampla, evident nimeni nu se poate astepta ca Turcia sa-si respecte partea de intelegere”, a adaugat el.Adauga un comentariu