National

TUPEU! Director de spital, protejat de PSD, afaceri cu o firma privata. Preturi preferentiale pentru medici

Publicat: 01 iun. 2016
1
Jurnalistul Catalin Tolontan a publicat un articol in care dezvaluie modul in care un director de spital, care beneficiaza de protectia PSD, a ajuns sa cedeze un spatiu al unitatii medicale unei firme private. Mai mult, directorul Monica Pop este chiar angajata acelei firme. Iata, mai jos, materialul publicat de Catalin Tolontan.
„Numita in 1994, Monica Pop este cel mai longeviv director de spital din Capitala. Ea a beneficiat de sprijinul parlamentarului PSD Florian Popa, care s-a numit membru in CA la spital si seful Comisiei de concurs. Directorul Pop a inchiriat firmei Monona, care vinde mancare, dar si cristaline pentru bolnavi, un spatiu in spital si a prelungit contractul de patru ori de atunci. In schimb, firma a angajat-o cu contract de munca in 2007. Timp de patru ani, Monica Pop a fost si director al spitalului de stat si angajatul firmei careia ii inchiriase spatiul. Firma respectiva se angajeaza prin contractul cu spitalul sa vanda mai scump pacientilor si mai ieftin angajatilor spitalului. In momentul izbucnirii scandalului Hexi, Monica Pop a spus ca „Noi nu avem substante din astea!”. Dar are. Prin incredintare directa.
De 8 ani, Florian Popa este parlamentar. Intai a fost deputat PSD, acum este senator PSD. Vicepresedinte al Comisiei de Sanatate Publica a Senatului Romaniei, Florian Popa, 70 de ani, este, totodata, seful Comisiei de concurs in fata careia Monica Pop a trecut de doua ori consecutiv concursul de director al Spitalului de Oftalmologie. In 2010 si in 2014. De doua ori cu nota 10 (zece). Si de doua ori, consemneaza Comisia, „fara sa mai fie necesara desfasurarea interviului”. S-a numit singur in CA al Spitalului de Oftalmologie. Florian Popa a fost si rectorul Universitatii de Medicina Carol Davila din Bucuresti. In aceasta calitate, Florian Popa o numeste prorector pe Monica Pop din 2004 si pina in 2012. Apoi, pentru ca relatia sa fie simetrica, pe 16 iulie 2010, deputatul PSD Florian Popa se pune singur in Consiliul de Administratie al Spitalului de Oftalmologie, acolo unde Pop este director.
La scurt timp, miscarea isi dovedeste efectul. Deputatul PSD devine presedintele Comisiei de concurs a spitalului. Din postura de membru al CA al spitalului, deputatul Popa se inscauneaza drept seful Comisiei de concurs pentru postul de manager. Pe 29 septembrie 2010, parlamentarul semneaza procesul verbal prin care Monica Pop este numita manager. 10 (zece) la testul grila. 10 (zece) la proiectul de management. Fara interviu. Schema din 2010 se repeta in 2014. Acum doi ani, Popa si pe Pop, politicianul si colega sa, invart inca o data mecanismul numirii managerului. Pe 17 ianuarie 2014, Pop candideaza din nou singura. Presedintele Comisiei este tot prof. dr. Florian Popa, intre timp ajuns senator PSD si vicepresedinte al Comisiei de Sanatate. Nota e tot 10 (zece), tot fara interviu, poveste copy-paste. 
Poate un parlamentar sa fie membru intr-un CA al unui spital si seful comisiei care o alege drept manager pe Monica Pop, cea care ii era subordonata la Facultatea de Medicina? Conform ANI, nu poate. Agentia Nationala de Integritate il declara pe senatorul PSD incompatibil si in conflict penal de interese, scrie Agerpres in decembrie 2015. Ca sa se apere, Florian Popa da in judecata ANI. Procesul e pe rol. Directorul semneaza un contract. Aceasta este doar prima parte a povestii. Sase contracte de incredintare directa cu Hexi a avut spitalul directorului Monica Pop, desi ea a negat. Ce genereaza protectia politica vedem in continuare. Fundamental, genereaza sentimentul ca poti sa faci orice doresti. Sau sa spui ce vrei, fara teama ca se va afla. Cind au izbucnit dezvaluirile legate de Hexi Pharma, Monica Pop a spus ca „Noi nu avem substante din astea!”. E un neadevar. Spitalul de oftalmologie a avut in ultimii trei ani mai multe contracte de incredintare directa, in valoarea totala de aproximativ 15.000 de euro, cu Hexi. Au cumparat POLYODINE, substanta pe care testele Guvernului si ale Parchetului General au identificat-o ca fiind diluata cu 30%. Iar Monica Pop se arunca intr-o combinatie frapanta chiar si dupa criteriile sanatatii din Romania.
In 1996, ca director al spitalului, Monica Pop semneaza un contract prin care Spitalul de Oftalmologie inchiriaza la parterul cladirii din Piata Lahovary firmei Monona Group Trading SRL un spatiu de 38 mp. Scopul este amenajarea unui bufet, dar nu numai. Iar firma o angajeaza la schimb. In 2007, Monona ii intoarce serviciul directorului Monica Pop, angajand-o in firma. Din 2007 si pana in 2011, Monica este atat director al Spitalului de Oftalmologie, cat si angajat al Monona, careia ii promite prin contract sa-i fie fidela. In schimb, Monica Pop primeste un salariu mic de la Monona, de 500 de lei lunar. Monica Pop semneaza nu doar contractul cu Monona, ci si prelungirea, cu marirea spatiului cedat de spital, in 1999, 2002, 2007 si 2012. Monona apartine unui medic, Mihai Ghita. Iar administrator este Munteanu Daniela Anisoara, doctor in cadrul Spitalului de Oftalmologie.
Patru acte aditionale si prelungiri ale contractului a parafat directorul Monica Pop pentru firma unde a fost angajata. Cum poate un director sa fie fidel si spitalului de stat, dar si firmei private careia pe semnatura sa i-a cedat un spatiu al spitalului? E o intrebare la care Ministerul Sanatatii, ANI sau Parchetul nu au raspuns niciodata. Ce face Monona e si mai interesant. Firma Monona capata aprobarea sa vanda la Spitalul de Oftalmologie „pizza si inghetata”, dar si „lentile normale si de contact, cristaline favorizand la pret salariatii spitalului”. Directorul si medicul Monica Pop semneaza contractul prin care inchiriaza un spatiu firmei Monona, unde este angajata persoana privata Monica Pop, firma care se angajeaza sa-i favorizeze pe angajatii spitalului. Daca esti medic cumperi cristalinul mai ieftin decat acelasi cristalin cumparat de pacient. Asta se intampla intr-un spital public, platit in egala masura din impozitele pacientilor si ale medicilor”.Adauga un comentariu