Local

Tunurile Finantelor pe micii intreprinzatori

Publicat: 10 mai 2006
1

•Micii intreprinzatori au fost luati la bani marunti de Fisc, in timp ce cazurile grave de evaziune fiscala si fraudele stau ascunse in sertarele directorului Anton Dobos •Controalele de anvergura au fost demarate doar la comanda politica a prefectului, nefiind finalizate, in unele cazuri, nici dupa un an de zile

In lipsa marilor evazionisti, sefii de la Finantele Publice au luat cu asalt micii intreprinzatori. In primul trimestru al anului, finantistii au demarat 1.046 de actiuni de control la agentii economici din judet. Actiunea a atras suplimentar la bugetul de stat 85 miliarde lei (8,5 milioane RON). „Amenzile au fost date in special pentru neinventarierea situatiilor anuale, nemarcarea cu timbre fiscale a tigarilor sau neintocmirea registrului de casa”, a afirmat Maria Taran, purtatorul de cuvant al Directiei de Finante. Cele mai multe firme controlate au fost Societati cu Raspundere Limitata (SRL), in numar de 834, urmate de 168 de persoane fizice si asociatii familiale. In lipsa marii evaziuni, directorul Dobos a directionat aproape toate controalele catre micii evazionisti, in timp ce cazurile grave de pagubire a statului sunt tinute ascunse si protejate. Cotidianul ZIUA de Iasi a prezentat in nenumarate randuri modalitatea de control impusa de directorul Dobos si modul in care controalele sunt directionate catre interesul acestuia si al persoanelor din jur.

Controale politice

Odata cu venirea lui Anton Dobos, numarul de controale la diferite firme care au legatura cu politicienii din opozitie au fost tinta controalelor, iar Fiscul a devenit o anexa a prefecturii si a controalelor cu tenta de razbunare politica. In cursul anului 2005, inspectorii de la Directia Generala a Finantelor Publice Iasi au lucrat mai mult pentru Prefectura Iasi decat pentru institutia pe care o reprezinta. Astfel, in numai cateva luni, la unele firme, numarul de controale, facute la comanda prefectului, a fost de peste zece. Actualul director al Fiscului a evitat sa comenteze situatia, afirmand insa ca este obligat conform legii sa raspunda oricui face o sesizare. De la inceputul anului 2006 si pana in prezent, Dobos a avizat la cererea prefecturii nu mai putin de 15 controale, mai multe decat Garda Financiara.
Gelu JIREGHIE
Adauga un comentariu