Actualitate

Tun incredibil, cu fonduri europene. Un smecher a disparut imediat ce a incasat sute de mii de euro – FOTO

Publicat: 30 iun. 2016

@ O firma a intrat in faliment la scurt timp dupa ce a beneficiat de finantare nerambursabila @ Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale a gasit nereguli in gestionarea fondurilor europene imediat ce a facut platile @ „Beneficiarii” trebuiau sa amenajeze o ferma moderna de crestere a animalelor

Inca o data, ridicam semne de intrebare legate de modul in care sunt finantate proiectele de catre Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale. Legaturi dubioase intre consultanti si functionari de la AFIR fac ca de aceste finantari sa beneficieze tot felul de indivizi care nu vor sa dezvolte o afacere, ci sa dea tunuri cu fonduri europene.  Drept dovada, numarul afacerilor care beneficiaza de fonduri europene si dupa aceea dispar este in crestere in judetul Iasi. Faptele prezentate mai jos sustin cele afirmate.

Este vorba despre firma Kriss Inc&Co SRL, infiintata in anul 2009, de o anume Cristina Vuza, preluata in anul 2011 de un anume Ciprian Gabriel Manolescu. În anul 2010, societatea Kriss Inc&Co SRL a depus la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) o cerere de finantare pentru realizarea proiectului „Înfiintare ferma îngrasare suine” în localitatea Golaiesti, judetul Iasi. Valoarea declarata a proiectului se ridica la suma de 6.804.215 lei, dar a fost acceptata ca valoarea eligibila in vederea sustinerii finantarii numai suma de 5.487.895 lei, din care 3.292.737 lei urma sa fie finantata din fonduri nerambursabile, iar suma de 2.195.158 lei reprezenta contributia beneficiarului, adica a firmei Kriss Inc&Co SRL.

La scurt timp dupa depunerea proiectului, adica prin decembrie 2010, Kriss INC&CO SRL a incheiat cu AFIR Iasi contractul de finantare, documentul care i-a permis sa incaseze fondurile neramburasabile. Contractul de finantare a fost încheiat în cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, precum si în baza prevederilor privind implementarea masurilor cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), prin Masura 121 pe componenta de modernizare si dezvoltare a exploatatiilor agricole.

Durata de valabilitate a contractului de finantare a fost stabilita la cinci ani de la data semnarii acestuia de catre ambele parti, inclusiv o perioada de monitorizare a contractului de 2 ani. Imediat dupa aceea, AFIR a inceput sa deblocheze fondurile nerambursabile.
Finantarea nerambursabila in suma de 3.259.106,73 de lei, achitata în patru transe de plata, astfel: transa I din 28 octombrie 2011- 959.508, 58 lei, transa a doua din 29 decembrie 2011 de 743.086,20 lei, transa a treia din 27 aprilie 2012 de 896.358,52 lei si in sfarsit ultima transa a fost achitata pe 20 decembrie 2013, cand a fost deblocata suma de 660.153,43 lei.

Si banca a ramas cu buzele umflate

In vederea asigurarii cofinantarii, societatea a încheiat un contract de împrumut cu Banca Comerciala Intesa Sanpaolo România si a beneficiat astfel de un credit de investitii în valoare de 2.000.000 de lei, acordat pe o perioada de 60 luni, urmând a fi rambursat cel târziu pâna la data de 12 martie 2017. Cu banii europeni si cu ajutorul creditului obtinut, firma trebuia sa realizeze o ferma de ingrasare suine. Creditul urma sa acopere cheltuielile aferente finalizarii amenajarilor terenului, asigurarii utilitatilor, finalizarii si dotarii constructiilor, instalatii, diverse achizitii, etc.

Rambursarea împrumutului urma sa se realizeze astfel: prin diminurea cu sumele încasate de la AFIR (1.200.000 lei) reprezentând fonduri nerambursabile, pâna la data de 30.06.2012, iar diferenta (800.000 Ron) urmând a fi rambursata în 54 de rate lunare egale, pâna la data scadentei. În vederea garantarii creditului contractat, societatea Kriss INC&CO SRL a constituit în favoarea bancii o serie de garantii imobiliare, printre care si terenul si cladirile din Golaiesti acolo unde urma sa fie amenajata ferma de ingrasare a porcinelor. Dupa cum se vede din fotografiile realizate de cotidianul BUNå ZIUA IASI, cu banii obtinuti de la AFIR si din creditul obtinut de la banca au fost realizate o parte din investitii, dar dupa aceea afacerea a intrat in colaps.

Datorii de miliarde si bani facuti nevazuti

Interesant este ca, AFIR a deblocat ultima transa de plata in timp ce se afla intr-un litigiu cu aceasta societate comerciala. Litigiul comercial facea obiectul dosarului nr. 9299/99/2013 aflat pe rolul Tribunalului Iasi si, in timp ce judecatorii dadeau termene in dosar, AFIR facea documente pentru deblocarea transelor de bani. La numai cateva luni dupa ce a primit ultima transa de bani de la AFIR, societatea a intrat in incapacitate de plata, iar in cele din urma s-a declarat falimentul.

Ca urmare a intrarii in faliment, entitatile care au finantat afacerea, adica AFIR si Banca Intesa Sanpaolo, s-au inscris in tabelul creditorilor in speranta ca-si vor recupera banii. Banca Intesa Sanpaolo a solicitat înscrierea în tabelul preliminar al creantelor cu suma de 612.555,72 de lei, iar Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale trebuie sa recupereze intreaga suma neramburabila, adica 3.259.106 lei. Valoarea totala a datoriilor firmei este de 5.978.197 lei. La fel de interesant este ca, o perioada de timp dupa intrarea in faliment, administratorul judiciar nu a reusit sa ia legatura cu reprezentantii firmei pentru aplicarea procedurilor legale.

„Administratorul judiciar nu a reusit sa ia legatura cu administratorul firmei in vederea preluarii documentelor pentru analiza situatiei economico-financiare a societatii, respectiv determinarea cauzelor si conditiilor care au dus la aparitia starii de insolventa. De asemenea, sediul social nu corespunde cu sediul adresei Registrul Comertului”, se arata intr-un raport al lichidatorului desemnat sa se ocupe de aceasta firma.

In cele din urma a aparut si reprezentantul firmei, adica Ciprian Gabriel Manolescu, dar acesta si-a facut aparitia in speranta ca va mai incasa niste bani dupa lichidarea firmei.
Acesta a solicitat sa fie inscris in tabelul creditorilor cu suma de 2.408.920 lei, dar cererea nu i-a fost aprobata. Astazi, ferma din Golaiesti arata ca o ruina, cu toate ca investitiile au costat miliarde. Acesta este scenariul unei afaceri dubioase, finantate cu fonduri europene.
Comentarii
  • Cinste BANDITILOR ! Sigur nu au furat fara ajutorul unor institutii ale statului.
    Prinde hotul, scoate-i ochii !
    O prima de performanta trebuie acordata functionarilor din aparatul guvernamental, care s-au ocuoat de verificari si acordarea subventiilor !

Adauga un comentariu