Local

Tun de milioane de euro anulat de justitie. Fabrica simbol a Iasului, cumparata pe doi lei

Publicat: 03 feb. 2016
1

@ Magistratii ieseni au anulat contractul prin care una dintre cele mai cunoscute fabrici din Iasi a fost vanduta la un pret fraudulos @ Sentinta permite cunoscutului combinat sa-si recupereze o buna parte din patrimoniul vandut in mod fraudulos

Decizie istorica a justitiei iesene, care a reusit sa indrepte macar partial lucrurile intr-o afacere in care este implicata una dintre cele mai cunoscute fabrici din Iasi, si anume SC Moldova Tricotaje SA. Zilele trecute, in dosarul  7159/99/2013*, magistratii ieseni de la Curtea de Apel au decis ca o buna parte din bunurile Moldova Tricotaje vandute in mod fraudulos catre Ahmad al Deiri sa revina in patrimoniul fostei indreprinderi de stat. Mai precis, magistratii ieseni au decis anularea contractului de vanzare cumparare prin care, la un pret de nimic, au fost vandute halele de productie de la Moldova Tricotaje.

„Vinde imobile (terenuri plus constructii) impreuna cu toate imprejmuirile aferente, cunoscute sub numele Fabrica-Sectia Moldova Tricotaje, fara ca vanzatorul sa-si retina vreun drept de proprietate dezmembramant al acestuia sau orice alt drept de folosinta. Pretul la care au fost evaluate bunurile este de 1.109.350 euro. Din acest pret, promitentul vanzator primeste un avans de 10.000 ron, echivalentul a 2.837 euro, de la promitentul cumparator, pentru achitarea unei parti din obligatiile bugetare reprezentand stopaj la sursa”, se arata in respectivul antecontract de vanzare-cumparare. Afacerea a fost parafata in anul 2006, cand practic, firma lui Al Deiri a cumparat, dupa cum s-a vazut, fabrica de tricotaje cu 10.000 lei. De atunci si pana acum, cand s-a pronuntat o decizie definitiva, Directia de Finante si administratorii judiciari de la Moldova Tricotaje s-au chinuit sa anuleze in justitie aceasta afacere. In toti acesti ani s-au derulat mai multe procese cu zeci de termene. In aceasta perioada, Al Deiri nu a manifestat nici cea mai mica intentie sa achite pretul real al fabricii, adica peste 1 milion de euro. Dimpotriva, Al Deiri s-a chinuit sa arate in justitie ca documentul incheiat in anul 2006 este perfect legal. Documentul respectiv se numeste „Antecontract de vanzare-cumparare cu promisiune irevocabila de vanzare” avand numarul 2.153/14.06.2006. Partile semnatare ale documentului sunt Ahmad Al Deiri, ca reprezentant al Siraj AD Impex SA, si Ladislau Buda, fost director de la SC Moldova Tricotaje SA.

Tranzactii frauduloase?

In decizia luata, magistratii ieseni au tinut cont de faptul ca vanzarea s-a facut chiar in ziua in care Moldova Tricotaje a intrat in insolventa. Caracterul fraudulos al tranzactiei este dat si de faptul ca, in respectivul contract de vanzare-cumparare s-a strecurat o clauza care ii permite lui Ahmad al Deiri sa nu mai plateasca diferenta de pret de 1,1 milioane euro si cu toate acestea sa ramana stapan peste fabrica Moldova Tricotaje. Astfel, in antecontractul de vanzare-cumparare se precizeaza ca „promitentul cumparator”, adica firma Siraj AD Impex a lui Ahmad Al Deiri, va plati in momentul in care bunurile supuse vanzarii vor fi libere de orice sarcini. Ori, acest lucru era imposibil de realizat, avand in vedere ca bunurile, adica terenul si fabrica, se afla sub sechestru impus de Fisc pentru datorii uriase catre bugetul de stat. „Complicitatea la frauda a SC Siraj AD Impex SA reiese si din cunostinta acesteia privind incapacitatea debitoarei de a-si plati creditorul bugetar (Directia de Finante-n.r)”, a aratat in fata judecatorilor lichidatorul Moldova Tricotaje.

Citeste si: Moldova Tricotaje a fost vanduta miseleste

Astfel, datoriile totale ale Moldova Tricotaje sunt de circa 10 milioane euro, din care numai taxele si impozitele neplatite se ridica la circa 8,5 milioane euro. Aceasta situatie face ca bunurile pentru care Siraj AD Impex a platit doar 2.837 euro sa nu fie niciodata libere de sarcini si astfel Ahmad Al Deiri nu va avea niciodata ocazia sa plateasca diferenta de 1,1 milioane euro. De altfel, valoarea trecuta in antecontract este mult mai mica decat cea cu care fusesera evaluate cladirile si terenurile de Directia de Finante, care intentiona sa le scoata la vanzare pentru a recupera o parte din taxele si impozitele datorate statului. Astfel, daca in antecontractul semnat in favoarea lui Al Deiri s-a precizat ca bunurile ar fi in valoare de 1.109.350 lei euro, la acea vreme echivalentul a 3.903.802 lei. Anterior, Fiscul le evaluase la un pret de 3.928.409 lei fara TVA, pret de pornire in vederea organizarii unei licitatii pentru vanzarea acestora.

Desi nu a incheiat contractul final, adica cel de vanzare-cumparare, Ahmad Al Deiri nu a vrut sa renunte la bunurile cumparate la pret de nimic si s-a aparat cum a putut mai bine. Mai trebuie precizat ca, vanzarea s-ar fi facut in baza unei hotarari a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), care prevede vanzarea unor active pentru plata unor creante bugetare. Numai ca, hotararea respectiva a fost anulata de Tribunalul Iasi in anul 2010, prin urmare nici nu se pune problema sa se parafeze in final un contract de vanzare-cumparare prin care fabrica Moldova Tricotaje sa treaca in proprietatea firmei lui Ahmad Al Deiri.
Comentarii
  • SIMBOL AL IASULUI ERA SI FABRICA DE TIGARETE CU O CONSTRUCTIE APARTE ,ATELIERILE NICOLINA ,TESATURA DE UNDE AU IESIT O MULTIME DE FEMEI LA PENSIE SI AU UN TRAI DECENT ,FABRICA DE MOBILA TOATE AU FOST VANDUTE DE POLITICIENI HOTI SI BANDITI SA NU-I MAI NUMESC CA MI SE FACE SCARBA .VENITI SI VEDETI DRAGI ZIARISTI TOT CE ESTE ACUM SI CAUTATI POZE VECHI SI PUNETILE ALATURI SA VADA BANDITII CE AU FACUT SA -SI AMINTEASCA IESINII CA SA NU MAI VOTEZE ACESTE LEPRE CARE AU DISTRUS SI TRANSFORMAT IASUL IN PARAGINA .AU FACUT MOLURI SUNTEM PIATA DE DESFACERE A STRAINILOR ,SUNTEM COLONIE NU STAPANI IN TARA NOASTRA .

  • Si inca nu le-ati spus pe toate:fabrica de bere Zimbru, Fabrica de bere din Pacurari-monument istoric!!!!!!!!!!
    Directorul de la Moldova Tricotaje a fost condamnat pentru fapta?

  • Nu, votati PNL-ul lui Fenechiu sau PDL-ul lui Boc , poate mai au ceva salarii de taiat, sau poate vreti partidul lui Udrea si Basescu. Ce spuneti care-i mai bun?

Adauga un comentariu