Eveniment-Social

Tudor Ciuhodaru: „Taxa care lasa romanii fara medicamente si Romania fara industrie farmaceutica”

Publicat: 29 apr. 2013
1
Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat PP-DD de Barlad, va depune astazi un nou proiect legislativ, prin care pacientii vor beneficia de o buna aprovizionare cu medicamente la un pret accesibil, prin modificarea taxei clawback.
Aceasta se va aplica doar la pret de producator si doar pe volumul de vanzari catre unitatile sanitare de stat. Deputatul considera ca prin adoptarea acestui act normativ se va dubla accesul pacientilor la medicamente, concomitent cu cresterea cu 30% a productiei interne si eliminarea exportului paralel de medicamente. Parlamentarul considera ca lipsa citostaticelor determinata de exportul paralel este doar una din consecintele faptului ca 40% din pretul medicamentului este reprezentat de un cumul de taxe.
„Taxa clawback din Romania este unica in Europa, atipica prin modul de calcul si si a avut deja efecte contrare scopului initial. In loc sa asigure medicamentele de baza la un pret accesibil, taxa gheara impusa de guvern pietei medicamentului i-a lasat pe romani fara medicamente si Romania fara industrie farmaceutica.
Este greu de imaginat ca o singura taxa guvernamentala a reusit sase performante negative: sa fie declarata neconstitutionala pentru ca, desi este o taxa pentru producatori ea nu e calculata la pretul de productie, ci la cel de raft, ce include si adaosul distribuitorului si farmacistului precum si TVA; sa faciliteze exportul paralel de medicamente ieftine; sa distruga producatorii interni prin plata la peste 360 de zile a datoriilor in timp ce clawback-ul e lunar iar multi producatori au oprit investitiile si au limitat productia rezultand un deficit de un miliard de lei concretizat in disparitia de medicamente de pe piata; sa reduca productia de medicamente generice ieftine; sa scumpeasca medicamentele de pe piata interna si  sa lase pacientii fara medicamente de baza.
Scopul actului normativ este de a asigura pacientilor o buna aprovizionare cu medicamente la un pret accesibil prin aplicarea taxei doar la pretul de producator si doar pe volumul de vanzari in unitatile sanitare de stat. Durata de aplicare a acestei taxe este limitata la cinci ani si se preconizeaza o mai buna corelare intre termenele de plata si cele de decontare.
Scaderile aparente de venituri bugetare sunt compensate de cresterea volumului de vanzari pe piata medicamentului prin scaderea pretului si limitarea exportului paralel precum, scaderea numarului de internari si a pacientilor in stare grava si de stimularea activitatii economice a producatorilor interni si a micilor farmacisti platititori de taxe si nu in ultimul rand de crearea de noi locuri de munca. Estimam ca prin adoptarea acestui act normativ se va dubla accesul la medicamente concomitent cu cresterea cu 30% a productiei interne si eliminarea exportului paralel”, explica medicul Tudor Ciuhodaru.



Adauga un comentariu