International

TRIPLU ATENTAT la Bagdad. Cel putin 35 de oameni au fost ucisi si alti 60 au fost raniti

Publicat: 08 iul. 2016
1
Jihadistii din Statul Islamic au comis un triplu atentat sinucigas seara trecuta, in apropiere de un mausoleu siit aflat la nord de Bagdad, soldat cu 35 de morti si 60 de raniti, au anuntat surse din serviciile irakiene de securitate. Atacul de la Mausoleul Sayid Mohammed bin Ali al-Hadi a realimentat temerile privind o escaladare a violentelor interconfesionale intre siitii si sunnitii irakieni.
Imagini publicate pe retelele de socializare arata un incendiu in piata de la intrarea in mausoleu. Nu este clar daca monumentul in sine a fost avariat sau nu. Un barbat si-a detonat centura cu explozibil la poarta mausoleului, iar in haosul format, mai multe persoane inarmate au intrat in curtea complexului si au inceput sa traga in credinciosii care sarbatoreau sfarsitul Ramadanului, Eid al-Fitr, potrivit unor surse din serviciile de securitate.
Cel putin unul dintre atacatori s-a aruncat in aer in multime, in timp ce un altul a fost ucis de paznici inainte sa apuce sa isi detoneze centura cu explozibil. Mausoleul a fost vizat si de un atac cu rachete. Siitii formeaza majoritatea in Irak, dar sunnitii domina provinciile din nordul si vestul tarii, inclusiv zona unde se afla mausoleul vizat. Clericul siit Moqtada al-Sadr a ordonat militiei sale, Brigada Pacii, sa desfasoare forte importante in jurul mausoleului aflat in apropiere de Balad, la circa 93 de kilometri nord de Bagdad.
Militia lui Sadr este desfasurata si la Samarra, un oras aflat in apropiere, unde se afla un lacas de cult in memoria imamului Ali al-Hadi, tatal lui Sayid Mohammed. Un camion plin cu explozibili a fost detonat in week-end in centrul Bagdadului. Cel putin 292 de oameni au murit, ceea ce face atentatul ce mai sangeros de dupa 2003.Adauga un comentariu