Eveniment-Social

Trei lucrari istorice ale Editurii Stiinta din Chisinau vor fi lansate la Biblioteca Judeteana

Publicat: 21 sept. 2016
1
Biblioteca JudeteanaGheorghe Asachi” invita publicul joi, 22 septembrie 2016, ora 18:00, la Sala de Lectura, la evenimentul de lansare a volumelor Istoria ieroglifica (editie ingrijita de Stela Toma, studiu introductiv de Elvira Sorohan) si Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor (editie de Stela Toma), scrise de Dimitrie Cantemir si Scrieri de Magda Isanos (editie de Aliona Grati), toate aparute in acest an, in colectia „Mostenire” a Editurii Stiinta din Chisinau.

Citeste si: Zilele Recoltei Editoriale, in organizarea Casei de Cultura Mihai Ursachi din Copou


De la Chisinau vor fi prezenti Mircea V. Ciobanu (critic literar si Redactor-sef Editura Stiinta) si Gheorghe Prini (Director Editura Stiinta). Invitati: prof. univ. dr. Elvira Sorohan, prof. univ. dr. Constantin Dram si scriitorii Valeriu Stancu si Nicolae Busuioc. Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor (728 p.) cuprinde ultima scriere a lui Cantemir, redactata intre anii 1719 si 1722. Bazata pe un numar impresionant de surse greco-latine, lucrarea este considerata prima noastra istorie moderna scrisa cu metoda, care priveste si trateaza evenimentele istoriei romanilor cronologic, axandu-le in jurul unei teme centrale: continuitatea poporului roman in Dacia. La textul propriu-zis al lucrarii se adauga o cronologie a vietii si operei scriitorului, un studiu introductiv asupra lucrarii incluse in volum, un amplu si documentat glosar si o serie de materiale iconografice legate de viata lui Cantemir si nemijlocit de aceasta opera. Lucrarea este tiparita pentru prima data in Republica Moldova.

Istoria ieroglifica (400 p.) cuprinde cea mai importanta opera literara a lui Cantemir, romanul alegoric cu elemente autobiografice, scris in limba romana, la Constantinopol, intre anii 1703 si 1705. Lucrarea reprezinta un moment de cotitura in istoria literaturii romane prin faptul ca innoieste stilul narativ, ofera un nou model de discurs si initiaza trecerea de la proza cronicareasca la proza artistica prin utilizarea alegoriei. Textul romanului e insotit de o cronologie a vietii si operei lui Dimitrie Cantemir, de un studiu introductiv care este, in intentie, o introducere in intelegerea discursului romanului dificil ca structura si, mai ales, ca stil, de un glosar si de o sectiune de iconografie. 
Scrieri (564 p.) cuprinde, pe cat e posibil, intreaga mostenire literara a Magdei Isanos. Sectiunea de Poezie aduna toate textele din volumele editate, precum si din publicatiile, manuscrisele si dactilogamele care s-au pastrat pana la ora actuala, iar cea de Proza si fragmentele de publicistica ale poetei, corespondenta ei cu rude, prieteni si colegi. Volumul include pentru prima data lucrarile semnate de autoare in colaborare cu Eusebiu Camilar: drama in patru acte, Focurile, si povestirea Minunata istorie a lui Nastratin Hogea de Leonid Soloviov, tradusa din limba rusa. Cartea ofera o serie de fotografii de epoca legate de viata si activitatea Magdei Isanos. Volumul e insotit de un studiu introductiv, de o cronologie detaliata a vietii si creatiei poetei, de o sectiune de note si comentarii la textele incluse, care vor inlesni cunoasterea mai profunda a unei creatoare de exceptie.Adauga un comentariu