Eveniment-Social

Trei anonimi vor sa cucereasca talpa judetului

Publicat: 21 apr. 2008
1

• Reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au facut un exercitiu, in incercarea de a afla de ce notorietate se bucura candidatii pentru sefia Consiliului Judetean Iasi in randul simplilor tarani • In comuna Costuleni, satul Hilita, surpriza a fost peste asteptari: unii dintre cei intrebati nu puteau sa-si aminteasca nici numele prim-ministrului Romaniei sau al presedintelui tarii • Multi nu conosteau cine este primarul municipiului Iasi, cat despre presedintele CJ, nici vorba • Numele actualului presedinte al CJ este si el, la randul sau, aproape necunoscut, iar numele altor candidati la scaunul din CJ, Dan Carlan, Constantin Simirad, Traian Dobre, au fost recunoscute de sateni, insa totul era ca in ceata • „Nici nu ti se da, nici sapa din mana nu ti se ia. Asa aveau batranii o vorba pe care o folosim si noi. Asta este realitatea, asta este viata la tara. Credeti ca vine cineva la noi sa ne informeze? Sa vina sa ne spuna. Cine a venit pana acum? Nimeni. Am auzit de Simirad, cate ceva de Carlan, in rest…”, a spus Ion Nechita, satean din Hilita

Dupa ce anul trecut reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au fost in comuna cea mai saraca a judetului, Tiganasi, sa vada daca taranii vor merge sa voteze pe 25 noiembrie 2007 pentru Parlamentul European, cu cateva zile in urma au repetat actiunea, dar in alta comuna, de data aceasta pentru a vedea daca satenii cunosc candidatii pentru sefia Consiliului Judetean Iasi. A fost ales satul Hilita din comuna Costuleni, insa, in drum, au fost intrebati si sateni din alte sate, iar la intoarcere, din comuna Schitu Duca, a fost ales Satul Nou. Surpriza a fost peste asteptari: unii dintre cei intrebati nu puteau sa-si aminteasca nici numele prim-ministrului Romaniei sau al presedintelui tarii. Multi dintre acestia nu cunosteau nici cine este primarul municipiului Iasi, cat despre presedintele CJ, nici vorba, cu o singura exceptie. Numele actualului presedinte al CJ este si el, la randul sau, aproape necunoscut. Candidatii la scaunul din CJ, Dan Carlan, Constantin Simirad, Traian Dobre au fost recunoscuti de sateni, insa totul era ca in ceata. Practic, se poate spune ca satenii cunosc extrem de putin despre candidatii la functia de presedinte al Consiliului Judetean Iasi.

Iluziile

Dramatic, dar adevarat: satele iesene continua sa se afle intr-un declin in care valorile, raportarile la lume, la cei care-i conduc sunt aproape inexistente. Lumea satelor, bombardata de un audio-vizual mediocru, isi pierde contactul cu lumea, cu informatia, cu cultura, intr-un ritm alert. Daca va continua acest mers, satele mai indepartate de aglomerarile urbane vor deveni pepiniere ale celor mai dramatice fictiuni despre cum civilizatia poate distruge sute de mii de oameni. Taranii nu stiu nu doar ce este Uniunea Europeana, ci, mai apropiat de ei, cine este primarul municipiului Iasi, iar cat despre seful Consiliului Judetean, prea putin sau aproape deloc. Pentru a nu parea ridicoli prea mult, reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au intrebat pe satenii intalniti in cale in satele Stanca, Hilita, Covasna si Schitu Duca daca stiu cine este prim-ministrul Romaniei sau presedintele tarii. Multi nu-si aminteau numele primului-ministru ba chiar, s-au intalnit cazuri in care nici de numele presedintelui tarii nu au auzit. Nefiind un sondaj sistematic, se poate spune totusi ca realitatea la tara este una care evidentiaza cat de nocive se dovedeste televizorul, aproape singurul mijloc de informare a satenilor. Televizorul reprezinta pentru tarani o sursa de inculturalizare, de distrugere a valorilor care se puteau intalni in satul romanesc cu cativa ani in urma.

La semanat

Vineri, dimineata. Soseaua ce duce spre Vama Albita deschide, in stanga si in dreapta sa, o panorama de primavara asemenea celor pictate cu mult timp in urma avand ca tema satul. Satenii au iesit la semanat, caii trag cu greu plugul, carute dupa carute, lasand numai praf in urma, sunt manate catre ogoare. Tractoarele sunt utilaje rare vederii pe campurile patriei din judetul Iasi. La marginea satului Stanca, din comuna Comarna, aproape de soseaua ce duce spre Vama Albita, trei sateni se odihnesc putin inainte de a incepe din nou sa semene porumb. Sinceri, au recunoscut ca nu stiu cine conduce Consiliul Judetean Iasi. „Ma faceti sa rad… Nu stiu cine e primar la Iasi. Pe mine ma intereseaza primarul de la comuna mea. Am auzit la aparat (radio- n.r.), dar nu mai tin minte”, a spus Dumitru Ciubotaru, de 31 ani. Omul, de loc din Comarna, venise cu Ionel la semanat la un batran din satul Stanca. „Da` eu de unde sa stiu? Ce, am timp sa ascult la aparat. Parca Nichita e primar, nu? Pe cine sa votam, care este mai bun? Eu lucrez in agricultura, am lucrat la mina”, a intervenit Ionel Acostachioaei, colegul de plug al lui Dumitru, in etate de 50 de ani. Nici batranul nu s-a aratat prea interesat de cine sunt candidatii, ba chiar, pentru el, lumea asta parea asa ca un vis foarte indepartat. „Stiu ca Simirad a fost primar inainte… acuma… Ei, acum cei noi trebuie sa intre la putere. Sa se schimbe ceva… Nu-i cunosc pe candidatii la Consiliul Judetean, baiete, de unde sa-i cunosc eu, hai spune? La radio? Dar tin eu minte… Chiar am sa fiu mai atent, dar uite, a inceput lucrul si subventiile nu vin la timp”, a precizat Moisa I. Chirila, un batran din Stanca in varsta de 77 de ani.

Saracia

La intrare in satul Covasna, din comuna Costuleni, pe partea dreapta, cladirile fostului CAP – Cooperativa Agricola de Productie, darapanate, s-au transformat intr-o gospodarie. Intr-o ghereta de langa grajdurile cu acoperisurile sparte locuieste familia Capraru. Pentru aceasta familie, civilizatia nu exista decat intr-o foarte mica masura, masura ce nu depaseste un inventar de unelte precum topor, fierastrau, ciocan, cutit. Femeia taia lemne iar copilul, de cativa anisori, imbracat saracacios, plangea neputincios dupa un morman de lemne. Interesul acestei mame pentru lume este nul. Cat despre cei care au in mana fraiele judetului, nici vorba, femeia nu are nici un habar. „Habar n-am de numele ce le spuneti dumneavoastra. Nu prea ies din cabana (ghereta de langa grajdurile CAP-n.r.). N-am mai fost in Iasi de vreo 3-4 ani, de unde sa stiu eu?”, a precizat Paula Capraru. Femeia, la cei 28 de ani, locuieste intr-o casa unde nu are lumina electrica decat printr-o improvizatie.

Ciudatenii

Satul Hilita, tot din comuna Costuleni, un sat renumit prin livezile de ciresi, este unul asezat, cu oameni gospodari si instariti. Insa, ca si in alte sate, fie saracacioase, taranii dovedesc o lipsa infioratoare de informatii minimale despre cei care le conduc destinele. Aceasta nu pentru ca nu vor sa stie, ci pentru ca viata la tara este astfel construita incat aceasta lume traieste dupa tipare dictate de viteza cu care se deruleaza anumite programe de stiri. Aici, la tara, omul n-are timp sa se informeze iar informatia, fie politica, nu-i ajuta. Poiana lui Iocan este un mit mort de multa vreme. Politica este inlocuita de telenovele, muzica si alte emisiuni de divertisment, deoarece si acesti oameni simt nevoia sa traiasca ceva mai bun si aleg bucuriile traite de figurile din spatele sticlei televizorului. „Da` la noi vine cineva sa ne informeze? Sa vina cineva sa ne spuna. Nu a venit nimeni pana acuma. A venit o fata cu o foaie (este vorba de un sondaj de opinie-n.r.) si ne intreba de candidatii la primarie. «Bai, Nechita, cine e primar la Iasi?»,(a intrebat femeia pe un alt satean-n.r.). Asa e pe la noi”, a rezumat situatia Georgeta Hera, in varsta de 51 de ani, din satul Hilita.

Radio Noroc

Paradoxal, in satul Hilita se gaseste o serie de sateni care asculta un post de radio din Republica Moldova. Dar aceasta nu pentru ca vor neaparat, ci pentru ca se prinde foarte bine. Satenii se plang, data fiind pozitionarea geografica a satului, intr-un fel de depresiune, ca n-au semnal nici la telefoanele mobile. Si asa si este. Asa ca Radio Noroc se asculta mai bine aici. „Ascult Radio Noroc cand pun vecinii casetofonul. Se prinde bine si da muzica multa. Dar ma uit si la televizor, la telenovelele pentru babe, la stirile de la ora cinci”, a spus, zambind, Aurica Agape.

„Nu prea le am”

Satenii din Hilita, intrebati de candidatii pentru sefia Consiliului Judetean Iasi, nu stiau, in cea mai mare parte, nici cine este actualul presedinte si chiar nici cine este primarul municipiului Iasi. Ba chiar, primul-ministru al Romaniei nu prea este cunoscut daca satenilor nu li se prezinta numele. „La tara, muncim pana-n seara si nu mai avem timp sa urmarim stirile. Avem atatea probleme pe cap, uitati, acuma este de semanat. Da`, pai, nu prea le am cu politica, de unde sa stiu cine candideaza la Consiliul Judetean. Cine este primar la Iasi? Stiam, dar nu-mi amintesc pe moment. Carlan? Tu-i mama lui de Carlan… De unde sa-l stiu eu pe domnul Carlan? Cine este Flaiser? Nu stiu. Pe Simirad… parca este la Consiliu, pe acolo, am auzit de el. Cine este premierul? Cum ii spune? nu-mi amintesc. Stiu ca este pe acolo Vacaroiu, sunt mai multi…Era Iliescu, Constantinescu.. Da` stau eu sa ma uit la stiri? Baiatul meu cunoaste, eu nu prea le am cu astea”, a concluzionat Aurica Onofrei, sateanca din Hilita. La cei 30 de ani, femeia are doi copii si o gospodarie frumoasa.

Avioane si parasute

Lumea in care se invart satenii este una foarte mica. Vinovatii, elitele intelectuale, politice, scoala, media i-au lasat pe acesti oameni sa traiasca intr-un univers de informatii trunchiate, false, anemice. „Consiliul Judetean? Nu cunosc. Nichita poate? A, Flaiser, dar nu-l stiu. Cate partide sunt, cine sa le mai dea de capat? Dan Carlan? Cica e viceprimar.. A, de Simirad am auzit. A fost primar si stiu ca este ceva la Uniune, plecat undeva… Ce este Uniunea Europeana? Pai ce sa fie? Ne ducem cu avioanele, cu parasutele, fara viza”, a remarcat Aurica Agape, o alta sateanca din Hilita, in varsta de 56 de ani. Speriat de intrebari, un alt satean din Hilita, cocotat in caruta, n-a putut decat sa-si arte dezaprobarea fata de clasa politica. „Vor sa ma puna pe mine sef? Nimeni nu face nimic, au facut ceva, au adus ceva? Toti promit, nimeni nu face. Sa ma lasati in pace… Ehei, ce sa spui ca nu te aude nimeni decat la alegeri…”, a spus sateanul dintr-o rasuflare, dand bice cailor. In schimb, pentru alta sateanca din Hilita, Georgeta Hera, Uniunea Europeana este acel spatiu unde a fost la nunta fiului ei, adica in Spania, care are multe cladiri foarte frumoase si mari.

Cine pe cine

Pe buna dreptate, s-au gasit sateni care sa spuna clar ca nestiinta lor in materie de politica nu este din vina lor, ci tocmai a politicienilor, a celor care-i conduc. Acestia nu prea s-au aventurat pe ulitele satelor, prin noroaie, sa-i vada macar la fata pe tarani. Cat priveste informarea satenilor, aceasta este mai mult decat precara, sentimentul de saturatie, de lehamite fata de politicieni este o caracteristica intalnita si in spatiul rural iesean. „Cine? Daca imi spui, eu am sa stiu. Ei, oamenii astia care spui matale ca vor sa fie la Consiliu si altii, in loc sa se intereseze ei de noi, sa ne intereseze pe noi de ei. Nu este normal ca ei sa se intereseze de noi si asa sa faca treaba? Cine este primul ministru?… aaa… eu am o gradina de morti si vreti sa fac propaganda? Cum sa spun ca Tariceanu daca nu l-am vazut la fata? Eu am grija lor? Primarul? Presedintele Consiliului Judetean? Nu stiu…”, a precizat Maria Nechita, o femeie in varsta de 78 de ani.

Varsta, o scuza

„Eu… da` pe mine ce sa ma mai intereseze de astea? La 70 de ani, ce mai stiu eu? Oricum ar fi, pentru mine nu mai inseamna nimic”, a spus sec Iulia Bostan. In schimb, la cei 49 de ani, Ion Bostan a auzit de Irina Schrotter, de Flaiser, de Carlan, insa nu stie prea clar cine sunt acestia, pentru ce candideaza exact. Pentru un alt satean, Costel Nechita (in Hilita sunt multi care poarta numele de Nechita), la cei 33 de ani, problemele erau altele. Astepta de aproape o ora pe un satean sa mearga sa-i semene porumbul. Asa mai castiga si el un ban. Numele celor care candideaza, numele celor care conduc primaria sau CJ Iasi sunt pentru el fara rezonanta. Si pe buna dreptate.

Pacaleala

„Nici nu ti se da, nici sapa din mana nu ti se ia. Asa aveau batranii o vorba pe care o folosim si noi. Asta este realitatea, asta este viata la tara. Credeti ca vine cineva la noi sa ne informeze? Sa vina sa ne spuna. Cine a venit pana acum? Nimeni. Am auzit de Simirad, cate ceva de Carlan, in rest…”, a spus Ion Nechita, satean din Hilita. Omul, la cei 42 de ani, are alte probleme. Uleiul este 8 lei, lucrarile de primavara au inceput, semnal pentru telefoane nu este in sat, iar el este capul familiei.

La noi

La noi sunt livezi frumoase de ciresi, la noi sunt campuri de arat si atata nestiinta-n casa. „Noi suntem inapoiati, saraci, asa ca la tara. Am intrat in Uniune, comuniune. Am auzit de Simirad…e plecat parca. Eu am grija sa pun papusoii, nu sa ma interesez cand s-a intors Simirad din strainatate. E greu la tara, timpul e pentru lucru, nu pentru altceva”, a spus Gheorghe Partan.

Cunoscatorul

Totusi, dintre oamenii intrebati daca stiu cine sunt candidatii pentru sefia CJ Iasi, s-au gasit si unii care sa stapaneasca problema. „Da, stiu de Flaiser. Mai este la Consiliul Judetean? Si de Carlan am auzit. Este la liberali, nu? Si de Schrotter. Am lucrat pana la pensionare in Iasi si mai urmaresc stirile”, a conchis Dumitru Bostan, in varsta de 54 de ani. La tara, chiar asa, este o lume, totusi frumoasa. Aceasta lume se scalda intr-un spatiu bantuit de media si frumusetea naturii.
Comentarii
  • am citit despre satul hilita si oamenii sai, intradevar nu sant preucupati de cine ii conduce la primarie sau consiliul local saracii pun si ei botul odata la 4 ani o sticla de ulei si un kg de faina asa castiga demnitarii in com. coatuleni sai vedeti acum cum sugrumeaza bugetul local prin studii si proicte care nu au nici o finalitate numai pe hartie cum sai mai intereseze de oamenii din hilita asa ceva devin ignoranti din inertie

  • hilita -un sat superb cu oameni care muncesc …. nu bat trotuarele cu caciula in mana ,sa le arunce un dumnezeu oarecare cocotat pe diferite functii ceva banuti ei au tot ce le trebuie …. ( Mai stiti bancul cand Ceausescu mergea prin fabrica cu un om de acolo SANDU DE LA SCULARIE .. si toti intrebau cine-i asta cu sandu….? Chiar asa cine este Flaiser ,Simirad, haha carlan !)

Adauga un comentariu