Actualitate

Trebuie sa ai pile mari ca sa ocupi acest post la Maternitatea Elena Doamna din Iasi. Batalia se va da peste cateva zile

Publicat: 29 aug. 2016
1

@ Candidatii trebuie sa detina fel de fel de diplome, de titluri, pentru a putea participa la concurs @ Examenul va avea doua etape si nu oricine are acces la un astfel de post

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca candidatii sunt de-a dreptul draconice. Este vorba de postul de preot misionar de caritate de la Maternitatea Elena Doamna din Iasi, ramas liber, dupa ce in luna aprilie 2016, preotul Ioan Razvan Scurtu a fost oprit de la slujire si decazut din treapta. Conducerea maternitatii l-a „turnat” la inaltele fete bisericesti de la Mitropolie, cum ca incearca sa convinga mamele sa nu vaccineze pruncii, sa nu avorteze si sa nu foloseasca cardurile.

Preotul Ioan Razvan Scurtu a fost angajat 13 ani la unitatea medicala. Arhiepiscopia Iasilor, impreuna cu Maternitatea Elena Doamna a decis sa organizeze concurs, examen care va incepe pe 16 septembrie 2016. Preotii care doresc sa se inscrie la concurs si care indeplinesc conditiile stabilite pot depune dosarele in perioada 30 august- 9 septembrie 2016, la sectorul administrativ bisericesc. Concursul este organizat in doua etape.

Practic, preotii a caror dosare vor fi aprobate trebuie sa sustina un examen si in fata inaltelor fete bisericesti din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, dar si la Maternitatea Elena Doamna din Iasi. Nici daca ar fi fost vorba de vreun post in conducerea Arhiepiscopiei Iasilor nu s-ar fi pus atatea conditii. Nu orice preot isi poate depune dosarul pentru un post amarat de preot misionar in sistemul medical iesean, unde salariile sunt foarte mici. Leafa unui preot misionar de caritate in spitalele din Iasi nu trece de 2000 lei, lunar.

Examenul are loc si la Mitropolie si la maternitate

Nu orice preot poate ravni la un astfel de post. Prima conditie: 5 ani vechime in preotie. O alta conditie este obligativitatea cursurilor de definitivat. De asemenea, preotul nu trebuie sa aiba impedimente canonice si sa nu fi avut sanctiuni disciplinare in ultimii 5 ani. Media rezultata din media de studii, media ultimului curs de perfectionare absolvit si media administrativa pe ultimii 5 ani, sa fie cuprinsa intre 8,51 si 10.00. Absolventii de seminarii si preotii care au numai studii seminariale nu vor putea candida si nu vor putea fi numiti în postul de preot de caritate scos la concurs.

„Pentru mai buna selectie a candidatilor pentru ocuparea postului de preot de caritate se impune sustinerea examenului inclusiv pentru doctorii în teologie. Fiii eparhiei au prioritate fata de fiii altor eparhii. Dosarul de concurs va cuprinde acte necesare pentru transferul unui preot în oras: diploma de studii superioare în teologie, studii aprofundate sau master în teologie pastorala, doctorat în teologie pastorala, actele de identitate (civila si religioasa), un memoriu asupra activitatii pastorale, misionare si gospodaresti, desfasurata în ultimii 5 ani, certificat de protoiereu”, se arata in comunicatul emis de reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Prima etapa a concursului va avea loc la Centrul eparhial Iasi si va cuprinde examenul de selectionare si proba scrisa. La examenul de selectionare, candidatii vor prezenta un memoriu cu activitatea pastorala, misionara si gospodareasca desfasurata in ultimii 5 ani, atat scris, cat si oral, vor sustine proba scrisa cu o tema din domeniul misiunii sociale a Bisericii si apoi vor avea un interviu cu membrii comisiei de examen.

Pentru a fi admisi, candidatii trebuie sa obtina media generala 8,51. In caz contrar, concursul se va repeta. Dupa prima etapa din concurs vor fi selectati doi preoti pentru a participa la etapa a doua, care se va desfasura la Maternitatea Elena Doamna din Iasi. Aici, cei doi preoti vor sustine o proba scrisa din legislatia privind reglementarile din domeniul medical si un interviu sustinut in fata unei comisii mixte din care fac parte reprezentanti ai Mitropoliei si maternitatii.
Comentarii
Adauga un comentariu