Eveniment-Social

Tratament preferential

Publicat: 22 mart. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:21230;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Desi cazurile de coruptie apar atat la persoane cu functii importante, cat si la angajati de rand, pedepsele difera semnificativ. In cele mai multe dintre situatii, daca un functionar oarecare este prins primind mita ori foloase necuvenite, este stigmatizat de catre opinia publica si pedepsit drastic. In schimb, un caz de coruptie la nivel inalt este sau musamalizat, sau rezolvat superficial, vinovatul nesuportand rigorile legii. Cu toate acestea, Constitutia Romaniei, principalul izvor de drept al tarii, prevede faptul ca „nimeni nu este mai presus de lege”. Iesenii chestionati de catre reporterii cotidianului Ziua de Iasi au declarat ca prevederile legii ar trebui aplicate impartial, „in functie de gravitatea faptei”. Toti subiectii sondajului au declarat ca nu li se pare normal ca persoanele situate in varful ierarhiei sa fie pedepsite in mod diferit de oamenii de rand. Intrebarile adresate iesenilor au fost:
1. Vi se pare normal ca persoanele care au functii de conducere sau situatii financiare de exceptie sa fie altfel pedepsite decat cetatenii de rand cand se fac vinovate in cazuri de coruptie?
2. Considerati prevederile Codului Penal prea blande in ceea ce priveste cazurile de coruptie?

Catalin Ciuveica – student
Asa e la noi in tara. Numai la noi in tara se intampla asa ceva. Nu mi se pare o situatie normala, dar nu ai ce face din moment ce numai cei de jos sunt de vina, nu altii. Cred ca este necesar sa se modifice pedepsele celor corupti si sunt de parere ca trebuie aplicata tuturor legea, in functie de gravitatea faptei. Codul Penal este, totusi, mult prea bland pentru cei care iau mita. Ar trebui marite pedepsele pentru cei care iau mita, in functie de gravitatea faptei, si mai ales depinde la ce nivel se intampla chestia asta, la nivelul de jos nu este grav, dar daca este la nivel prea inalt, deja…

Kamel – medic
Nu, nu este normal. Ar trebui, din contra, ca legea sa fie una si pentru cei sus-pusi si pentru cei mici. Mai mult, ar trebui sa fie pentru oameni mari. Din nefericire, cei care nu sunt bine plasati ierarhic, care nu au pile, platesc pentru greselile lor dar si pentru ale celor mari. Eu nu cunosc in general pedepsele care sunt, dar ar trebui aplicate, indiferent de pozitia persoanei inculpate. In tara mea, cine greseste, plateste.

Dorina Zaraiu – economist
Bineinteles ca nu este o situatie normala, dar cred ca ar trebui sa ne obisnuim cu ea. Pedepsele ar trebui aplicate in functie de gravitatea faptei. Nu stiu daca pedepsele sunt prea blande, pentru unii vad ca sunt destul de aspre; pentru mici cotcarii sunt niste pedepse fantastice, iar pentru afacerile acestea de miliarde, cu banii ingropati cine stie unde… faptasii ba se imbolnavesc, ba pleaca.

Constantin Goci – medic stomatolog
Nu este normal. Dupa parerea mea, legislatia este prea blanda si, in general, guvernantii nostri fac legile pentru ei, nu pentru poporul simplu. Pedepsele ar trebui inasprite, sa fie mai drastice, legea sa fie una pentru toti, severa.

Petru Doboseru – cadru medical
Mie mi se pare anormala, dar vreau sa spun ca e mai usor sa bagi pe cineva la inchisoare cand problema este foarte mica, necesita un volum foarte mic de activitati, pe cand, daca cineva fura miliarde, e mai simplu sa-i faci dovada ca a furat si probabil se intinde procesul pana cand respectivul inchide ochii. Sau, peste zece ani, stiti ca orice infractiune se prescrie. Eu nu cred ca este bland, dar nu se poate aplica. Coruptia a intrat prea mult in toate sferele de activitate, incat te simti chiar putin rusinat in momentul in care nu corupi pe cineva, daca ai nevoie de serviciile sale.

Serban Glodan – pensionar
In primul rand, am 76 de ani, am trait multe, multe, cum s-ar spune, generatii, insa la ora actuala, incepand din 1989, aceasta tara este a nimanui, deoarece avem in conducere tot felul de indivizi veniti dupa capatuiala, tara este vanduta pe nimic la diversi straini, pentru ca noi am ajuns exact in situatia: muntii nostri aur poarta/noi cersim din poarta-n poarta. Am ajuns ca un medic sa nu aiba un loc de munca, pleaca la greci sau la turci pentru un dolar, pentru ca in tara romaneasca nu mai avem locuri de munca. Dupa 44 de ani de munca, am pensie mai mica decat a unei femei de serviciu. Justitia este la pamant. Dau un exemplu, nu am fost comunist, sunt un om independent. Intrucat in ’52 eram la Ploiesti si au fost adusi trei indivizi, care au fost impuscati pe scarile Palatului Culturii, pentru cativa lei. Leul era toata treaba, delapidarea, si astazi se fura cu sutele de miliarde si nu se face absolut nimic. Coruptie in Justitie, in Politie; Politia aresteaza pe cineva, Procuratura ii da drumul pentru ca nu prezinta pericol social. Coruptia este in floare in Romania.

Ionescu – somer
Asa se intampla, cei mari sunt acoperiti, iar cei care nu au nici o putere sunt intotdeauna vinovati. Cred ca pedepsele aplicate celor corupti ar trebui inasprite.
Matei BOSTAN
Adauga un comentariu