Actualitate

Tranzactie SOC pe piata imobiliara! Cele mai bune terenuri din Copou au fost vandute

Publicat: 04 mart. 2016
1

@ O firma ieseana a platit aproape 1,3 milioane de euro pentru a cumpara aceste terenuri @ Un afacerist cunoscut a incercat din rasputeri sa impiedice tranzactia

Una dintre cele mai acerbe batalii din domeniul afacerilor imobiliare s-a incheiat in urma cu circa doua saptamani, cand o firma din Iasi a platit cash aproape 1,3 milioane euro pentru a cumpara unele dintre cele mai ravnite parcele de teren ramase libere in zona Copou.

Este vorba despre proprietatile care au apartinut companiei Shiran Constructii, firma ce a avut in spate niste investitori evrei care au refuzat insa sa continue afacerile imobiliare in Iasi dupa izbucnirea crizei financiare din 2008. Din acest motiv, s-a si prabusit firma Shiran Constructii, care acum se afla in faliment. De altfel, vanzarea proprietatilor imobiliare face parte din procesul de lichidare a patrimoniului firmei.

Tranzactia a fost parafata la data de 8.02.2016, cand SC 3 Of Music SRL a achitat suma de 5.371.560 lei pentru proprietatile Shiran. Batalia pentru a pune mana pe aceste proprietati a demarat in luna martie a anului trecut, cand lichidatorul firmei Shiran a publicat primele anunturi privind organizarea licitatiei de vanzare a proprietatilor imobiliare. In acea perioada, mai multe firme si-au manifestat intentia de a cumpara respectivele proprietati. De exemplu, o oferta de cumparare a fost facuta de firma Condor Rezidential SRL, care s-a aratat dispusa sa ofere un pret de 1 milion de euro pentru aceste bunuri. In cele din urma, bunurile au fost adjudecate la un pret de 1 milion de euro fara TVA, de SC 3 Of Music SRL, in luna aprilie 2015. Cu toate acestea, contractul de vanzare-cumparare nu a putut fi perfectat, din cauza unor procese deschise in justitie de un alt afacerist cunoscut din domeniul imobiliarelor, si anume Bogdan Cihodaru.

De precizat ca si Cihodaru are proprietati in vecinatatea terenurilor detinute de Shiran Constructii. Dupa adjudecarea bunurilor de catre SC 3 Of Music SRL, Cihodaru a deschis doua procese in justitie, care au dus la amanarea perfectarii contractului. La inceputul acestui an insa, judecatorii au pronuntat hotarari in aceste doua dosare, iar Cihodaru a pierdut. Din acest motiv, s-a trecut la perfectarea contractului de vanzare-cumparare. Dupa cum s-a mai precizat, bunurile au fost adjudecate cu 1 milion de euro, dar s-a ajuns la pretul de 5.371.560 lei, deoarece s-a achitat si TVA.

Au fost vandute terenuri ocupate partial de constructii, pe Aleea Sadoveanu, in suprafata totala de 20.800 metri patrati. Proprietatea imobiliara este divizata in 6 loturi, din care unul cu o suprafata ceva mai mare de 16.384 metri patrati, unul ceva mai mic in suprafata de 14.978 metri patrati, pe care se afla de asemenea constructii, o parcela de 1.232 mp, o parcela de 1.064 metri patrati si inca doua parcele de cate 921 metri patrati.

De precizat ca, vanzarea acestor proprietati la acest pret nu acopera datoriile Shiran. Potrivit tabelului creditorilor Shiran Constructii SRL, valoarea datoriilor societatii se ridica la 52.128.860 lei. Cel mai mare creditor este cabinetul de avocatura Ciurtin Adrian Cristian din Bucuresti, care revendica 626.422 lei. Statul roman are de recuperat taxe si impozite neachitate in valoare de 28.308, iar municipalitatea revendica taxe locale in valoare de 113.869 lei.
Adauga un comentariu