@ Sediul uneia dintre cele mai cunoscute societati comerciale din judetul Iasi a fost vandut @ Am putea spune ca firma care a cumparat proprietatea a strans leu cu leu
Este greu de crezut ca Iasul mai poate inregistra in aceasta perioada tranzactii imobiliare in care se vehiculeaza sume de ordinul milioanelor de euro si totusi acest lucru a fost posibil la sfarsitul anului trecut. Si mai greu de crezut este ca firma care a cumparat o proprietate in valoare de aproape 2 milioane euro deruleaza la Iasi afaceri in care putini ar fi banuit ca se ruleaza sume atat de mari de bani.
Este vorba de o firma din Suceava, anume Daily Group SRL. Cu toate acestea, firma are afaceri si in Iasi, fiind una dintre societatile care a amplasat automate de cafea in institutiile publice, in sediile unor societati comerciale si asa mai departe. Aceasta societate comerciala a cumparat sediul Vinia SA, de pe bulevardul Matalurgiei nr.4, platind cash suma de 1.865.000 euro. Imobilul a fost adjudecat in urma unei licitatii desfasurate pe data de 18.11.2015. Cladirea de birouri din municipiul Iasi a fostului producator de vinuri a fost adjudecata la un pret 10.238.489,04 lei TVA inclus, adica 1.865.000 euro. Desi suma este mare, nici proprietatea achizitionata nu ar fi deloc de neglijat. Este vorba despre sediul administrativ al SC Vinia SA, compus dintr-un imobil cu 3 niveluri, avand fiecare cate o suprafata utila de 220 metri patrati. De asemenea, sediul administrativ are o curte interioara in suprafata de 2.064 mp. Aceasta nu este singura constructie vanduta. Daily Group a mai achizitionat magazii, hale de productie vin, rampe de acces, rezevoare etc. Suprafata totala de teren a proprietatii este de 36.075 metri patrati. Pentru constructii, Daily Group a platit 521.259 euro, iar pentru teren s-a achitat suma de 1.338.390 euro. Achizitia a fost facuta prin intermediul Casei de Insolventa Transilvania, lichidatorul Vinia SA.
Vin de colectie la pret de nimic
La sfarsitul anului trecut, lichidatorul fostului producator de vin a organizat mai multe licitatii pentru vanzarea bunurilor aflate in patrimoniul fostului producator de vin. Se poate observa cu aceasta ocazie ca, zeci de mii de sticle de vin de colectie au fost vandute la preturi foarte mici. Astfel, au mai fost vandute un numar de 23.174 sticle Sauvignon Blanc din anul 2004 la un pret de 48.283 euro fara TVA, 26.493 vinuri de colectie Cotnari Natur Desert din anul 1987 au fost vandute la un pret de 21.714 euro fara TVA si in sfarsit un numar de 25.008 sticle de vin Riesling au fost adjudecate la un pret de 41.679 euro fara TVA. Adica, vinuri de colectie vandute la preturi cuprinse intre 1 si 2 euro sticla. O simpla cautare pe internet nu ofera prea multe rezultate cu privire la publicitatea facuta in jurul acestor licitatii. Suntem convinsi ca in Iasi s-ar fi gasit destule restaurante care puteau oferi preturi mai bune pentru sticlele de vin de colectie. De asemenea, la o alta licitatie, care a avut loc pe data de 4.11.2015, au fost valorificate mai multe sticle de bautura din colectia Vinia. Este vorba de 100 de sticle de rachiu de gutui, 115 sticle de rachiu de pere, 100 de sticle de feteasca, 5.000 de sticle de vin de masa si 600 de sticle de Busuioaca de Bohotin, care au fost adjudecate la un pret 24.935 lei.
„Patronul” a murit, podgoriile au fost recuperate
Inainte de a intra in faliment, SC Vinia SA a fost patronata de Catalin Chelu, afaceristul condamnat deoarece ar fi incercat sa-i dea mita fostului sef al Politiei Romane, Dan Fatuloiu. Chelu a murit anul trecut, intr-un spital din strainatate. Chelu nu dorea sa produca vinuri la Iasi, tot ceea ce il interesa era patrimoniul societatii. Acesta a transferat podgoriile Vinia catre alte doua firme ale sale: Recal Sim SRL si Mega Grup Invest SRL. Astfel, Recal Sim SRL a preluat cele mai importante suprafete de vie detinute de Vinia in judetele Iasi si Vaslui, fiind vorba despre circa 300 de hectare. Este vorba despre zeci de parcele de vita de vie pe rod. Conform documentelor, pentru a lua via s-a invocat o datorie in valoare de 784.961 lei pe care SC Vinia SA o avea catre Recal Sim SRL. Recent, judecatorii au dispus anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre SC Vinia SA si Recal Sim SRL. De asemenea, Mega Grup Invest SRL a preluat alte cateva zeci de parcele de vita de vie pe care Vinia le detinea pe raza comunelor Ceplenita, Bals, Probota si Tomesti. Si aceste podgorii au fost preluate prin aceeasi metoda de Mega Grup Invest SA.
In acest caz, este vorba de cateva zeci de hectare de vita de vie. Si de aceasta data, s-a invocat o datorie in valoare de 2.100.000 lei, pe care SC Vinia SA ar fi avut-o catre Mega Grup Invest SA. In acest caz insa, magistratii au decis ca Mega Grup Invest sa ramana cu suprafetele viticole cumparate de la Vinia, respingand cererea de anulare a contractului de vanzare-cumparare. Este vorba despre 23,36 hectare de vie, situate in comuna Ceplenita, suprafata evaluata la un pret de 233.650 euro, 10 hectare de vie in comuna Bals, pentru care s-a stabilit un pret de 10.000 euro, o suprafata de 18.146 metri patrati teren, din care 10.245 mp ocupata de crame si alte constructii, bunuri a caror valoare a fost estimata la 38.630 euro si 16,19 hectare de vie, evaluate la un pret de 12.380 euro.
Asa a disparut toata zona industriala fara a raspunde nimeni.
Am certificat de actionar cu o mie si ceva de actiuni…am lucrat peste 20 de ani la Vinia. Cum pot sa ini rascumpar actiunile. Stie cineva, ,ma poate indruma cineva?. Cine a vandut acum , nu a vandut si actiunile mele. Va rog mult , pentru mine ca si pensionar ar conta enorm sa incasez c/valoarea acelor actiuni. Multumesc mult.
Daca societatea a dat faliment nu mai aveti nimic (acele actiuni nu mai valoreaza nimic) deorece nu cred ca prin vanzari sau platit toti creditorii ca sa ajunga si la actionari .Deci nu veti putea recupera nimic din acele actiuni iar faptul ca ati lucrat 20 de ani inseamna ca ati fost platit …nu?
Pai sa plateasca cine a bagat-o intentionat in faliment. Onor gasca Babusanu & fii, au capusat aceasta firma pana au bagat-o in faliment cu acordul contabilei sefe care nu a miscat un deget sa salveze firma. Dar pe acest ghertoi Babusanu nu l-a luat nimeni la intrebari. De ce?
Pai daca stiati ceva de ce nu ati facut plingere pina acum?Pute ti face si acum plingere la politie daca stiti ca s au facut nereguli dar atentie ca daca nu aveti dovezi se poate intoarce impotriva dumneavoastra .
Zvon…
Aia cu cafeaua ar sopala banii lui Flutur..
Mare pacat de firma asta. Am lucrat si eu acolo in perioada 1976-1980. Pe atunci firma mergea foarte bine iar colectivul era exceptional.