@ Firma, cu o istorie puternica in zona Moldovei, a suferit modificari majore la nivelul conducerii @ Actionarul majoritar al companiei a devenit un afacerist imobiliar discret si serios din Iasi @ Societatea a ajuns sub controlul omului de afaceri dupa o perioada cu probleme finaciare serioase in care falimentul a batut la usa
Moldoconstruct, una dintre cele mai mari firme de constructii din zona Moldovei si-a schimbat conducerea intr-o perioada cu grave probleme financiare. Aflata in insolventa cu datorii de circa 2,5 milioane de lei, pachetul majoritar de actiuni a fost preluat de un discret afacerist local.
Conform unei notificari a Oficiului National al Registrului Comertului, Compania de Constructii Moldoconstruct SA, prin adresa cu numarul 8030/906 din data de 13.11.2015 aduce la cunostinta faptul ca Gabriel Nechifor a dobandit calitatea de actionar al debitoarei prin cesiunea actiunilor detinute de catre fostii actionari majoritari: Vasile Lupascu, Florin Iftimescu si Virgil Sandu. Trebuie mentionat ca Gabriel Nechifor a facut agest gest din ratiuni mai mult sentimentale decat de afaceri dat fiind fatul ca el si-a petrecut tineretea in cadrul acestei societati. El devine actionar al companiei cu un procent de 76,65 la suta din actiunile debitoarei.
Citeste si: Fostul director al Moldoconstruct isi face un bloc in Bucium
Moldoconstruct a fost privatizata în anul 1996 prin Programul de Privatizare în masa, iar patru ani mai tarziu, dupa desfiintarea asociatiei salariatilor PAS, actiunile au fost cumparate de mai multi actionari care au ajuns astfel la conducerea firmei. In anul 2004, Gabriel Nechifor detinea 10 la suta din actiuni, iar pana la finalul anului 2008 si-a majorat pachetul pâna la 33 la suta din actiunile firmei. Gabriel Nechifor investeste acum intr-un bloc de locuinte ce urmeaza a fi construit in zona Soselei Bucium la nr. 53.
Compania s-a blocat dupa o serie de contracte paguboase
In procedeul insolventei, in tabelul creditorilor s-au inscris un numar de 81 de salariati care au de recuperat salarii restante in valoare de 156.043 lei. Printre acestia se numara si directorul general al companiei, Vasile Lupascu, care sustine ca are de incasat salarii restante in valoare de 5.000 lei. Printre marii creditori se mai numara de asemenea Banca Romana pentru Dezvoltare care are de incasat 358.251 lei si Arabesque cu 281.973 lei. Datoriile catre bugetul de stat nu sunt foarte mari avand in vedere ca Directia de Finante s-a inscris la masa credala doar cu suma de 2.439 lei iar Consiliul Judetean are de incasat 12.552 lei.
Citeste si: Rocada la conducerea Moldoconstruct SA
Una dintre cele mai paguboase contracte ale companiei a fost incheiat cu firma Stephani SRL care obtinuse o finantare europeana de circa 2 milioane euro pentru amenajarea unui depozit frigorific la marginea drumului european E 583 langa Metro. Proiectul european s-a blocat deoarece patronii de la Stephani nu au respectat conditiile din contractul de finantare dar Moldoconstruct care executase cea mai mare parte a lucrarilor nu a apucat sa-si incaseze banii. Valoarea lucrarilor executate pentru firma Stephani SRL a fost de circa 2,5 milioane lei. Moldoconstruct a dat in judecata firma Stephani pentru recuperarea banilor dar nu a obtinut inca o hotarare care sa-i permita recuperarea banilor prin executare silita. Printre institutiile publice care au incheiat in ultimii ani contracte pentru lucrari de constructii cu Moldoconstruct se numara Primaria Iasi, Directia de Asistenta Comunitara, Universitatea „Gheorghe Asachi”.
Sediu intr-o cladire importanta din centrul Iasului
Sediul companiei, unul dintre cele mai valoroase imobile din zona centrala a municipiului Iasi, face si el obiectul unei aprige dispute in justitie. Desi in acest imobil situat langa Filarmonica in mica piata in care a fost amplasata si statuia cronicarului Miron Costin se afla de ani de zile firma de constructii Moldoconstruct, o societate cooperatista din Bucuresti a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de revendicare in baza Legii nr.10/ 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Cererea de revendicare a fost depusa de chiar de Uniunea Nationala a Cooperatiei de Consum-Centrocoop care sustine ca imobilul a fost edificat de vechile cooperatii mestesugaresti din Iasi fiind repartizat ulterior trusturilor de constructii care au devenit societati pe actiuni dupa anul 1989. In ciuda argumentelor aduse de societatea mestesugareasca, magistratii Tribunalului Bucuresti au respins la sfarsitul anului trecut cererea de revendicare.
Cladirea Moldoconstruct este una destul de veche si necesita consolidari serioase si care presupune cheltuieli foarte mari. Cu aceeasi bani s-ar fi putut construi un alt imobil nou si mult mai mare. Se vede insa ca din motive sentimentale noul director vrea sa consolideze in totalitate imobilul.
Care este totusi afaceristul imobiliar? Oare la voi in redactie sunt numai cretini? Probabil nu v-a pus termopane si nu v-a sponsorizat!
Vai!!!
Da’ nu-s cretini..
Nepotei, verisori, copilasi.. , care manaca si ei o buca’ da paine.