Local

Transportatorii sar la gatul ASF. Ei someaza ASF sa faca publice preturile RCA conform OUG

Publicat: 13 oct. 2016
1
@ COTAR a ajuns la limita rabdarii @ Ei sustin ca Autoritatea de Supraveghere Financiara refuza sa faca publice tarifele RCA, desi si-a asumat public ca acestea vor fi transmise pana pe 5 octombrie 2016
 
Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati (COTAR) este ingrijorata de faptul ca Autoritatea de Supraveghere Financiara refuza sa faca publice tarifele RCA, desi si-a asumat public ca acestea vor fi transmise pana pe 5 octombrie 2016.
 
„Ii amintim domnului Misu Negritoiu faptul ca valoarea unui om este data de valoarea cuvantului sau! Somam public ASF-ul sa transmita preturile politelor RCA rezultate in urma calculelor efectuate. Aceste calcule ale tarifelor RCA trebuie facute publice inainte de a fi transmise spre inghetare catre Consiliul Concurentei”,  a declarat Mircea Manolache, presedintele COTAR Iasi.
 
Orice formula care genereaza valori peste pragul comunicat de catre COTAR si agreat la Guvern pe 14 Septembrie, este absolut inacceptabila. Transportatorii nu sustin formulele „seci” calculate de catre cei de la ASF si care, in realitate, sunt construite pentru a majora profitul firmelor de asigurari ce opereaza pe piata din Romania si totodata, pentru a plasa responsabilitatea rezultatelor pe o formula matematica, construita pentru a genera valori care avantajeaza multinationalele din asigurari. ASF nu face publice calculele generate de acele formule pentru a fugi de responsabilitatea rezultatelor, intinzand o mare capcana Consiliului Concurentei, care va fi instituita si va trebui sa isi asume comunicarea acelor rezultate.

Preturile politelor RCA nu au scazut in ultima luna, iar multi colegi au scos autovehiculele din circulatie, pentru a astepta noile preturi ale politelor RCA, pentru a putea achizitiona aceste produse obligatorii la niste preturi decente. Analizand rapoartele ASF, se observa ca RCA a avut in ultimul an cea mai mare crestere dintre toate produsele comercializate in Romania, acesta fiind si obligatoriu. In ultimii 5 ani, piata de asigurari din Romania a inregistrat o crestere a incasarilor de 100%, in timp ce valoarea daunelor a crescut cu 38%.

In ultimii doi ani, gradul de asigurare a parcului auto national din Romania este in continua scadere (aproximativ 72% ), cauzat in primul rand de puterea scazuta de cumparare a unui produs obligatoriu care a ajuns exorbitant de scump. La fiecare 100 de lei incasati de catre asiguratori din partea persoanelor juridice care folosesc autoutilitare, acestia au achitat daune de 24,34 lei. Diferenta de 75,66 de lei reprezinta cheltuieli administrative si profitul societatilor de asigurari.

„Pentru o corecta informare a tuturor beneficiarilor de polite de asigurari obligatorii din Romania, amintim faptul ca in UE, cheltuielile administrative si profitul societatilor de asigurari nu depasesc 35% din valoarea politei RCA. Intr-o piata de asigurari nesupravegheata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, costurile administrative si profitul societatilor de asigurari care opereaza in Romania, ajung si la 90%, exemplul fiind dat de catre clasa de autobuze, pentru care, la fiecare 100 de lei incasati, asiguratorii achita daune de 10,74 lei!”, a exclamat Mircea Manolache.
 

Reprezentantii COTAR au mai mentionat ca, dupa actiunile de protest, atat Parlamentul Romaniei, cat si Autoritatea de Supraveghere Financiara au revenit la vechile metehne, adica la vechile aranjamente pentru care „emanatiile politice” au dorit sa obtina acele functii ce genereaza acces la bani si putere.

„Ne-am saturat de anumiti domni din Parlament ale caror actiuni sunt orientate strict spre interesul lor politic si personal. La momentul potrivit, vom discuta explicit si despre partidul care l-a propus si care il sustine pe Misu Negritoiu la sefia ASF, pentru ca 6 milioane de cetateni cu drept de vot si abuzati de ASF sa inteleaga de ce platesc un RCA din ce in ce mai scump si care nu despagubeste in caz de dauna„, a conchis Mircea Manolache, presedintele COTAR Iasi.
Adauga un comentariu