Eveniment-Social

Transformarea spectaculoasa a Palatului Braunstein: restaurante, ceainarie si galerii de arta

Publicat: 22 iun. 2014
1

@ Primaria a dezvaluit ce destinatie va primi Palatul Braunstein dupa reabilitare @ Intreg proiectul ar urma sa coste circa 37 de milioane de lei @ Investitia ar putea fi realizata cu fonduri europene

Dupa mutarea chiriasilor din Palatul Braunstein, Primaria vrea sa readuca imobilul in centrul vietii culturale. Reabilitarea ar urma sa presupuna pastrarea arhitecturii spectaculoase a cladirii, iar spatiile din interiorul acesteia vor gazdui un restaurant si galerii de arta. Documentatia prin care s-au stabilit indicatorii tehnico-economici ai proiectului de reabilitare a fost intocmita de SC ElmaStil SRL. Proiectul care ar urma sa beneficieze de o investitie de 37 de milioane de lei cu tot cu TVA, din care lucrarile propriu-zise reprezinta 29 de milioane de lei, propune reabilitarea, restructurarea, refunctionalizarea si consolidarea imobilului. De asemenea, conform expertizei tehnice se propune demolarea unui corp anexa care nu are impact asupra ansamblului.

„Functiunea principala va fi cea de mediateca cu spatii comerciale, galerie de arta la parter, crama, bucatarie, spatii tehnice la subsol si restaurant panoramic la mansarda. Având în vedere ca imobilul este monument istoric, refacerea finisajelor interioare si exterioare se vor face cu materiale specifice monumentelor cu influente art-nouveau de la începutul secolului XX. Se va consolida cladirea, se va înlocui sarpanta si implicit învelitoarea ceea ce confera posibilitatea amenajarii unui restaurant panoramic. Se vor recompartimenta spatiile interioare, se va înlocui tâmplaria exterioara si interioara, se vor reface instalatiile sanitare, termice, electrice. Se va reabilita termic cladirea prin executarea unei anvelope interioare din BCA de 5 cm. Curtea interioara se va reamenaja”, sustine Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primariei. Potrivit unui referat de specialitate realizat de reprezentantii Directiei Tehnice din primarie, la subsolul cladirii au fost prevazute spatii anexe care vor deservi crama si restaurantul panoramic, vor fi amplasate crama, depozitele, rezerva de apa PSI, acumulatorii pentru panourile solare. La parter vor fi amenajate spatii comerciale, dar si galeria de arta si o librarie/ceainarie. De la etajul 1 pâna la etajul 3 inclusiv, cladirea va avea functiunea de mediateca. Cladirea va beneficia de sisteme audio-video, ecrane pentru proiectii, smart-TV, casti audio, echipamente de redare pentru fiecare tip de media. Actuala sarpanta din lemn care prezinta un puternic atac biologic se va înlocui cu o structura metalica care sa sustina cupola vitrata care va deschide perspective spre Piata Unirii, strada Lapusneanu si Copou.

Doi ani jumatate de santier

Lucrarile de consolidare si refunctionalizare a Palatului Braunstein ar urma sa dureze aproximativ 2 ani si jumatate. „Reabilitarea Palatului si includerea sa in circuitul vietii culturale este un proiect pe care il sustin. Ramane de vazut insa care va fi sursa de finantare, indicatorii tehnico-economici ai lucrarii indicand costuri pe care primaria nu cred ca le poate sustine din bugetul propriu, singura solutie putand fi atragerea unor fonduri europene”, a apreciat Anca Preda, consilier local PP-DD.
Durata de realizare a proiectului prin care ar urma sa fie obtinuta o arie utila de aproape 3.000 mp ar fi de doi ani jumatate. Costurile reabilitarii pentru fiecare metru patrat se ridica, potrivit acelorasi estimari, la 1.000 de lei.
Comentarii
  • iertata fie-mi ignoranta, dar as vrea sa-mi explice cineva ce se intelege prin”De la etajul 1 pâna la etajul 3 inclusiv, cladirea va avea functiunea de mediateca”, adica ce va fi acolo?

Adauga un comentariu