Magazin

Transforma conflictul in oportunitate

Publicat: 01 iul. 2013
1

Nu te mai intelegi cu soacra. Te-ai certat cu sora ta sau ai un unchi care cauta cearta cu orice pret. Nu dispera, orice dezacord se poate transforma intr-o oportunitate de a te impaca si a imbunatati relatiile in familie.

Daca esti intr-o astfel de situatie nu iti face sange rau.Tine cont de faptul ca este inevitabil sa nu apara conflictele. Acolo unde sunt oameni sunt si puncte de vedere diferite. Asa ca nu este cazul sa iti faci si mai multe ganduri negre. Important este cum te confrunti cu aceste situatii atunci cand apar.

Castig pentru ambele parti
Tine cont de faptul ca atitudinea negativa fata de conflicte vine din faptul ca nu am invatat sa le rezolvam intr-un mod constructiv. Cel care pierde traieste mai multe sentimente negative – tristete, manie, resentimente, ostilitate. Nici cel care castiga nu se poate bucura cu adevarat de reusita, pentru ca relatia lui cu celalalt membru al familiei are de suferit. Daca tii neaparat la ideea de a castiga tu, veti ajunge la indepartare, la tensiuni pe termen lung sau chiar la ruperea relatiei. Iar lucrul acesta va afecta mai multi membri ai familiei.

Dar atunci cand cautati ca amandoi sa rezolvati problema astfel incat niciunul dintre voi sa nu piarda, atunci aveti sansa sa ajungeti la impacare. Dar ambii ar putea fi castigati daca ar incerca sa gaseasca o solutie care sa ii multumeasca pe amandoi. Pentru asta este nevoie de dorinta de a te intelege, de respect fata de sentimentele si dorintele celuilalt. Apoi, comunicarea sincera ajuta mai mult decat sa iti ascunzi sentimentele negative si sa te prefaci ca totul este in regula.

Cooperare, nu cautarea vinovatului
Este foarte important sa iti asculti partenerul de discutie contradictorie cu empatie, sa intelegi ceea ce simte, care sunt mo tivele si dorintele lui. Este greu sa faci asta, mai ales daca punctele voastre de vedere sunt foarte diferite, dar, daca te arati cooperanta, cel mai probabil ca si celalalt va deveni mai atent la sentimentele tale si mai deschis la a gasi o cale de iesire comuna.

Nu incercati nici sa gasiti vinovati. Nu ajuta la nimic sa spui ca sunteti intr-un anumit impas din cauza unei anume persoane – acest lucru nu va rezolva problema, ci doar o complica, iar resentimentele cresc si ele. Dar daca lasi deoparte orgoliul de a avea dreptate cu orice pret, solutia la care veti ajunge impreuna s-ar putea sa fie mai buna decat ceea ce aveati in minte fi ecare la inceput. Printr-o astfel de confruntare relatia dintre voi se poate chiar imbunatati.

OPORTUNITATE DE SCHIMBARE BENEFICA
Pentru ca niciunul dintre voi sa nu se simta ranit definitiv si sa isi doreasca sa paraseasca familia, ar fi bine ca toti sa lase de la ei si sa ajunga in acest fel la armistitiu. Uneori, acest tip de incheiere poate fi perceput ca reciproc avantajos si castigator, fapt care conduce, in timp, la estomparea trairilor emotionale negative din perioada conflictului. Atunci cand izbucneste cearta, se poate pierde increderea in celalalt.

Poti avea sentimentul ca esti singur, vulnerabil si neajutorat, ca nu esti apreciat pentru ceea ce esti si chiar ca cel cu care nu te intelegi nu te mai iubeste. Din aceste stari este greu sa iesi si sa transformi conflictul intr-o oportunitate. Insa chiar si in aceasta situatie poti profita de sansa de a te face mai bine cunoscut, de a-i spune concret ce este important si valoros pentru tine, ce te supara si ce te alina si, de asemenea, sansa de a vedea mai bine cine este el si ce-si doreste.

Sursa: unica.ro
Adauga un comentariu