National

Traian Basescu, asteptat la Parchetul General pentru declaratii

Publicat: 11 sept. 2015
1

Traian Basescu este asteptat, astazi, din nou la Parchetul General, unde fostul presedinte este chemat sa dea declaratii in dosarul in care este acuzat ca a amenintat-o pe Gabriela Firea. Traian Basescu a fost citat, saptamana trecuta, la Parchetul General, in dosarul in care senatorul PSD, Gabriela Firea, l-a acuzat de santaj. Fostul presedinte a anuntat ca i-a fost schimbata incadrarea juridica din santaj in amenintare, fapta care se pedepseste cu amenda sau inchisoare pana la un an. „Nu mai e santaj, e amenintare. Se pedepseste cu amenda sau inchisoare de la trei luni la un an, vedem. Inseamna ca, usor, usor justitia se apropie de adevar”, spunea Basescu. Atat la intrarea fostului presedinte Traian Basescu, cat si la iesirea din sediul Parchetului, cateva zeci de persoane au strigat si huiduit, avand pancarte cu mesajele: „Basescu la puscarie!” sau „Basescu la Rahova pentru ce a furat!”.

Vezi si Doi intr-o barca. Klaus Iohannis si Alina Gorghiu

Parchetul de pe langa ICCJ a dispus, in 11 martie, inceperea urmaririi penale pe numele lui Traian Basescu, dupa ce anchetatorii au redeschis, in 30 decembrie 2014, dosarul in care Gabriela Firea il acuza pe Basescu de santaj. Cercetarile in acest dosar fusesera suspendate de procurori pana la finalizarea mandatului de presedinte al lui Traian Basescu intrucat acesta beneficia de imunitate. Parchetul Instantei Supreme anunta, in 18 aprilie 2014, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele are imunitate. Scandalul Basescu – Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este „o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist”. „Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele”, a spus Basescu. Fostul sef al statului a mai spus ca senatorul PSD Gabriela Firea este „o santajista de profesie„. „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectatata ca senator al Romaniei, dupa ce a facut bine scoala turnatorului Felix”, a precizat Basescu.

Vezi si Dragnea vorbeste despre dosarul „Referendumul”

Traian Basescu a mai spus ca ii recomanda premierului Victor Ponta sa nu o ia pe „senatoarea santajista” Gabriela Firea ca purtator de cuvant la alegeri pentru coalitie, pentru ca aceasta poarta ghinion barbatului despre care spune ca vrea sa il protejeze. Basescu a tinut totodata sa aminteasca prestatia Gabrielei Firea din campania pentru prezidentiale a lui Mugur Isarescu. Gabriela Firea a reactionat, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest „act flagrant de intimidare a unui senator”. Firea preciza, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, in seara zilei de 13 aprilie 2014, intr-o emisiune televizata, „un mesaj fara niciun echivoc” legat de activitatea ei in Comisia Calarasi. „Astept cu interes reactiile institutiilor statului si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest act flagrant de intimidare a unui senator al Romaniei!”, scria Gabriela Firea, pe Facebook. Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul General, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj. In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva lui Traian Basescu, depus in 17 aprilie 2014, la Parchetul Instantei Supreme.
Adauga un comentariu