National

Tragedia petrecuta in acest weekend pe litoral. Pe cine au scos salvamarii din mare

Publicat: 15 aug. 2016
1
Val de tragedii, in plin sezon, pe litoral. Dupa ce doi turisti s-au inecat la Jupiter si Saturn, o tanara de 26 de ani a fost scoasa din apa sambata seara, la Mamaia, in ultima clipa.
Fata era sa-si piarda viata pentru ca nu a tinut cont de sfaturile salvamarilor si s-a avantat in apa involburata iar curentii au tras-o in larg. Din fericire, se afla acum in afara oricarui pericol. Nu acelasi noroc l-a avut un barbat de 30 de ani care a fost resuscitat minute in sir dupa ce, si el, s-a avantat imprudent in mare. Scos in ultima clipa din valuri, este in stare grava la Spitalul Judetean din Constanta.
In imaginile filmate de un amator se vede cum, pe o mare destul de agitata, salvamarii o aduc pe fata la mal, cu ajutorul unei placi de surfing. Apoi, un echipaj de ambulanta, venit cu un vehicul pe senile, ii acorda primul ajutor. Din fericire, starea fetei este acum buna, informeza stirileprotv.ro.
Duminica dimineata, la Eforie, un alt turist, a fost salvat dar barbatul de 30 de ani este in stare grava si se afla la reanimare la Spitalul Judetean din Constanta.
De la inceputul sezonului, valul de tragedii pe litoral se ridica la 34 de morti si peste 100 de persoane scoase, in ultima clipa, din valuri. Peste tot scenariul este acelasi. Increzatori in puterile lor, turistii nu banuiesc ce forta au curentii marini. In cateva minute esti dus in larg iar daca nici nu esti un bun inotator, situatia se agraveaza rapid.
Victor Fedul coordonator Serviciu Salvamar Mamaia: „In primul rand un turist care a venit la mare trebuie sa respecte regulile impuse de serviciul salvamar cele cu steagurile pe care noi le avem arborate in punctele noastre sau la foisoare. O regula importanta sa nu trecem de linia geamandurilor, suntem in siguranta de la geamandura catre mal dupa geamandura este zona de pericol.”
Dragos Berbec, sef punct prim ajutor Mamaia: „Daca o persoana se simte in pericol de inec recomandam sa isi mentina calmul, sa calce apa. Esteca acel mers pe bicicleta dai din picioare iar cu mainile in apa ca si cum ai fi o pasare in zbor. Daca sunt trasi de curenti in larg, de regula curentii sunt circulari si la un moment dat ei se indreapta catre mal, noi recomandam sa nu inoate impotriva curentului si sa inoate odata cu acesta.”
In fiecare statiune sunt anumite zone critice in care curentii sau relieful marin genereaza valuri mari si puternice. Pornind de la Navodari si Mamaia Nord, pana la Eforie, Costinesti, Neptun, Olimp si Saturn turistii sunt expusi pericolelor. In unele locuri, adancimea marii creste brusc la cativa metri de mal. Nu in ultimul rand luati in calcul ca este riscant sa faceti baie in portiuni nesupravegheate de salvamari cum sunt plajele de la VaduCornuTuzla si 23 August.
Sambata, doi barbati de 49 si de 56 de ani au ignorat steagul rosu. S-au aruncat in mare, la Jupiter si Saturn si s-au inecat. Tot in aceasta saptamana, la Eforie Nord, un barbat de 68 de ani din Suceava, s-a aruncat in valuri, disperat ca fiica sa, o femeie in toata firea, se ineaca sub ochii lui. A reusit a o salveze dar el nu s-a mai putut intoarce, pe o mare cu valuri mari si curenti periculosi. S-a stins chiar sub ochii salvamarilor care se luptau sa il aduca la mal.Adauga un comentariu