Actualitate

Tragedia aviatica se afla sub lupa specialistilor

Publicat: 07 mai 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:12205;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Comisia de ancheta a verificat resturile planorului prabusit si a ascultat inregistrarea traficului radio •Deocamdata nu s-a formulat vreo concluzie •Starea sanatatii pilotului Vlad Volosevici a inregistrat o usoara ameliorare

Comisia de ancheta constituita la nivelul Ministerului Transporturilor, impreuna cu specialisti din cadrul Inspectoratului Aviatiei Civile, a inceput ieri investigatiile pentru elucidarea cauzelor care au condus la tragedia din 4 mai de pe aerodromul Iasi-Sud. Pana la sosirea comisiei de ancheta, planorul care s-a prabusit a ramas nemiscat de la locul accidentului.

Vlad cu 510, gata de decolare…

… A fost ultima comunicare pe care Vlad Volosevici a facut-o cu „zebra” (postul de dirijare a activitatii de zbor) inainte de accident. Dupa cateva secunde, cei aflati in zona, impietriti de spaima, au vazut cum planorul pilotat de Vlad s-a rasucit brusc spre stanga apoi s-a indreptat vertiginos spre sol. „A fost o imagine pe care doream sa o stiu doar in filmele alea americane cu decoruri de mucava si risipa de vopsea rosie”, a declarat unul din martorii oculari. Pilotii sportivi si angajatii Aeroclubului Moldova au fost bulversati de eveniment, avand in vedere ca Vlad Volosevici era cunoscut ca un experimentat „cavaler al mansei”. Comisia de ancheta a cercetat aeronava avariata si a efectuat initial o serie de masuratori pentru a deduce unele detalii de ordin tehnic privind manevrele pe care le-a efectuat pilotul sportiv Vlad Volosevici precum si conditiile in care s-a desfasurat decolarea. A urmat apoi verificarea automosorului, dispozitivul cu ajutorul caruia a decolat planorul. Spre pranz, comisia de ancheta a ascultat banda magnetica pe care a fost inregistrat traficul radio intre „zebra” si aeronavele care au efectuat, in urma cu doua zile, manevre de zbor. Investigatiile se vor derula si in urmatoarele zile deoarece probele care trebuie administrate vizeaza intreaga paleta a activitatilor desfasurate pe aerodromul Iasi-Sud in ziua accidentului. „Este prematur sa mentionam cauzele care au condus la producerea accidentului. Investigatiile sunt in curs de desfasurare. Verificam orice detaliu care ar putea conduce la obtinerea unor informatii de natura sa lamureasca derularea tragediei. Avem tot interesul sa stabilim cu exactitate ceea ce s-a intamplat, pentru a preveni pe viitor orice alta premiza care ar putea conduce la accidente asemanatoare”, a declarat inginerul Petru Calmutchi, seful comisiei de ancheta, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Aviatiei Civile.

Starea sanatatii lui Vlad Volosevici se mentine critica

La inchiderea editiei, medicul de garda de la Spitalul de Urgente a precizat ca starea sanatatii pilotului sportiv Vlad Volosevici a inregistrat o usoara ameliorare. Sperantele de viata legate de evolutia post-operatorie a sportivului i-a determinat pe specialistii din principalele spitale universitare sa reia investigatiile medicale. Reamintim ca dupa scoaterea lui Vlad Volosevici din carlinga contorsionata, el a fost preluat de Serviciul de Ambulanta. Ulterior, el a fost supus unei complicate interventii chirurgicale la Spitalul de Urgente.
(Vom reveni)
Cristina HURDUBAIA
Ovidiu MARDARE
Iulian MOFTEESCU
Adauga un comentariu