Curiozitati

TRADITII si OBICEIURI din Moldova, inainte de REVELION

Publicat: 30 dec. 2013
9
In satele din Moldova obiceiurile de Anul Nou sunt pastrate cu sfintenie. Cete de tineri colinda ulitele satului si pocnesc din bice. Acestia ura din casa in casa cu talangi si buhaiuri pentru un an mai roditor si mai imbelsugat. Apoi, flacaii incing si dansul calutilor, pentru ca gospodariile sa fie protejate in anul care vine.
Obiceiul de a ura in prag de An Nou dateaza din cele mai vechi timpuri. Tinerii colinda in ultimele zile ale anului prin sat si fac urari pentru fertilitatea pamantului si belsugul gospodariei.
Potrivit traditiei, flacaii din comuna, imbracati in haine traditionale si purtand masti care intruchipeaza diferite figuri mitologice, organizeaza si un spectacol in centrul satului. Tinerii canta si danseaza pentru a intampina noul an cu voie buna.
Un alt moment spectaculos este dansul calutilor. Acestia sunt grupati in cete, conduse de un capitan.
Masca calutilor este impodobita cu panglici, zurgalai, ciucuri de lana, beteala si margele. Jucatorul poarta costumul popular si un chipiu. La finalul dansului, fetele sunt luate la joc, potrivit realitatea.netAdauga un comentariu