Actualitate

Totul se INTAMPLA astazi! Doi JUDECATORI ieseni decid soarta alegerilor din Romania

Publicat: 03 mai 2016
1

@ Astazi, doi cunoscuti judecatori ieseni de la Curtea Constitutionala a Romaniei pot schimba, intr-o maniera radicala, modul in care se vor derula alegerile (atat locale, cat si parlamentare – n.r.) de anul acesta in Romania @ Concret, cu doar doua zile ramase pana la debutul oficial al campaniei electorale pentru alegerile locale, de votul prof. univ. dr. Mona-Maria Pivniceru, respectiv prof. univ. dr. Tudorel Toader, ambii cadre didactice la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, depinde totul

Zi de maxima importanta, astazi, de la ora 10:00, la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Concret, institutia va analiza cazul, dupa ce Tribunalul Bucuresti a decis transmiterea catre Curte a sesizarii privind exceptia articolelor din lege privind organizarea alegerilor locale in doua tururi. In acest context, atat prof. univ. dr. Mona-Maria Pivniceru, judecator sustinut se pare de Partidul Social Democrat (PSD) in 2013 ca membru al CCR, respectiv prof. univ. dr. Tudorel Toader, numit in 2006 de Camera Deputatilor, la recomandarea Partidului National Liberal (PNL), pot decide modul in care se vor derula alegerile locale.

Importanta deciziei Curtii Constitutionale este legata de faptul ca, acum, alegerile locale sunt într-un singur tur, iar PNL le vrea în doua tururi. Oricum, raportul de forte în CCR este de 5 la 4 în favoarea PNL-Traian Basescu, fata de PSD-UDMR. Curtea se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de noua ani, care nu poate fi prelungit sau reînnoit. Câte trei judecatori sunt numiti de catre Camera Deputatilor, Senat, respectiv de Presedintele României. Pe acest plan, cei noua judecatori au ajuns la Curte in felul urmator: Augustin Zegrean (din 2007), numit de presedintele României de la acea vreme, Traian Basescu. Acesta ajunge presedintele forului in 2010, Simona-Maya Teodoroiu (din 2015), Mircea Stefan Minea (din 2010), Petre Lazaroiu (din 2008), numit tot de presedintele României, pentru terminarea mandatului unui judecator care a decedat (Ninosu), mandat care s-a încheiat în 2010 si a fost renumit în 2010, Mona Pivniceru (din 2013), Valer Dorneanu (din 2013), Daniel Morar (din 2013), numit de presedintele României, Valentin-Zoltán Puskás (din 2007), numit de Senatul României, Tudorel Toader (din 2006), numit de Camera Deputatilor, pentru terminarea mandatului lui Constantin Doldur, care lua sfârsit în 2007.

Miza politica uriasa

Dincolo de toate acestea, miza politica legata de cate tururi de scrutin vor avea loc la alegerile locale este una uriasa. Plecand de aici, analistii politici arata ca ar exista o posibilitate ca premierul tehnocrat Dacian Ciolos sa nu schimbe legislatia electorala actuala, lucru ce ar face ca alegerile locale sa ramâna într-un singur tur. O alta varianta ar fi ca Ciolos sa dea o Ordonanta de Urgenta (OUG) pentru alegeri locale în doua tururi, fapt care ar complica situatia majoritatii candidatilor PSD la primarii si i-ar avantaja pe cei ai PNL. Oricum, in luna martie, liberalii au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate privind alegerile în doua tururi, însa instanta nu a admis-o, motivând ca nu are legatura cu cauza. Totusi, soarta alegerilor depinde de decizia de astazi a membrilor Curtii Constitutionale, iar votul iesenilor Mona-Maria Pivniceru si Tudorel Toader este unul cheie. Surse din cadrul CCR au reliefat pentru BUNA ZIUA IASI (BZI) faptul ca decizia va fi una de neimplicare in soarta derularii alegerilor, acestea urmand a se desfasura intr-un singur tur, lucru extrem de convenabil pentru PSD.
Comentarii
Adauga un comentariu