Actualitate

Totul s-a decis in mare secret: O fabrica va fi mutata din Iasi peste noapte. Oamenii de afaceri au hotarat sa se vanda totul – FOTO

Publicat: 04 nov. 2018

@ S-a luat o decizie finala in ceea ce priveste activitatea de productie in cadrul Iasitex SA, cea mai importanta fabrica de textile a ultimilor ani din zona Moldovei @ Actionarii societatii au dat ordin ca toate utilajele si echipamentele sectiilor de finisaj si confectii sa fie luate din pozitia actuala si relocate din Iasi in alta locatie din tara @ Totodata, birourile functionale ale fabricii de textile vor fi si ele relocate, iar in locul terenurilor si halelor se preconizeaza dezvoltarea unor afaceri imobiliare @ Utilaje in valoare de peste 300 mii euro au fost deja vandute in ultimele luni, iar mai toate bunurile aflate pe stoc au fost valorificate in mod accelerat @ Aproape 150 de angajati ai societatii, care au lucrat in fabrica de textile zeci de ani, sunt fortati acum sa demisioneze fara plata salariilor compensatorii

O decizie luata la finalul saptamanii trecute in culise de actionarii societatii Iasitex SA pune capat unei istorii vechi de zeci de ani a celei mai importante fabrici de textile din zona Moldovei. Actionarii Iasitex SA au decis ca utilajele si echipamentele aferente sectiilor de finisaj si confectii, practic activitatea principala a fabricii, sa fie ridicate de pe platforma din bulevardul Primaverii – Socola si relocate intr-o alta zona a tarii.

Cu alte cuvinte, asta inseamna stoparea activitatii de baza a Iasitex SA, ceea ce duce automat la inchiderea activitatii de productie a fabricii. Mai mult, conducerea societatii este in cautarea unei firme care sa se ocupe de relocarea birourilor Iasitex SA. In acest sens, directorul general Nicolae Lazaroae a facut chiar un anunt de licitatie publica pentru servicii de asistenta tehnica.

"Iasitex SA, reprezentata legal prin domnul director general Lazaroae Nicolae Mihail, organizeaza licitatie publica deschisa cu strigare la sediul societatii a serviciilor de executie, consultanta si asistenta tehnica necesare în vederea relocarii utilajelor si echipamentelor aferente sectiilor finisaj si confectii, precum si a birourilor functionale ale Iasitex SA", se arata in anuntul lansat de conducerea Iasitex SA.

Din cele zece companii care fac parte din grupul SCR, controlat de Stefan Vuza, doar doua mai aveau productie, una dintre ele fiind chiar Iasitex SA, acolo unde urmeaza sa se inchida intreaga activitate in viitorul apropiat. Somes SA Dej, Uzuc SA Ploiesti, Nova Textile Bumbac Pitesti, Sinterom SA Cluj Napoca, Caromet SA Cluj Napoca, Contractoare SA Buzau si Inav SA au fost deja inchise. Din grup mai functioneaza doar Chimcomplex SA Onesti si Iasitex SA, insa cele doua fabrici se afla si ele in ultima perioada de functionare, avand in vedere presiunile facute. Toate deciziile in ceea ce priveste destinele acestor fabrici au fost luate din biroul AISA Invest SA Cluj Napoca, ce-a de-a zecea firma care face parte din grupul SCR si care nu are activitate de productie.

Citeste si: BOMBA in economia locala! Concedieri masive la una dintre cele mai mari fabrici din Iasi: Sute de persoane isi pierd locurile de munca

Actionarii societatii au dat-o la pace

Dupa razboiul dus intre companiile controlate de Stefan Vuza si Societatea de Investitii Financiare Moldova, se pare ca actionarii Iasitex SA au dat-o la pace si vor transforma fabrica de textile in afacere imobiliara. Cu toate ca, timp de mai multe luni, SIF Moldova l-a acuzat in repetate randuri pe omul de afaceri Stefan Vuza ca intentioneaza sa devalizeze societatea pentru a vinde terenurile investitorilor imobiliari.

La ultima Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor Iasitex SA a avut loc o intorsatura brusca de situatie, iar actionarii se pare ca au ajuns la un numitor comun.

Totodata, urmeaza sa fie numit un nou presedinte al Consiliului de Administratie al Iasitex SA, asta la influentele exercitate de Stefan Vuza.

"CRC Impex Xhemicals SRL (fosta A2 Impex SRL), reprezentata legal de administrator Prisacariu Daniel, in calitate de actionar majoritari in Iasitex SA, inaintam lista cu propuneri pentru functia de administrator/presedinte al CA al Iasitex SA: pentru functia de administrator/presedinte al Consiliului de Administratie – dna Lupan Liliana Ioana, de profesie economist, domiciliata in loc Dej, jud Cluj", se arata in hotararile propuse de AGEA a Iasitex SA.

Citeste si: Cladirea de birouri si terenurile Iasitex SA se vand cu 5 milioane de euro

Terenurile de la Iasitex au bagat zeci de milioane de euro in conturile SCR

Mai bine de jumatate din cei peste 100.000 mp de teren de la Iasitex SA au fost vanduti pana acum in scopuri imobiliare. Stefan Vuza, originar din Iasi, a platit 76 miliarde lei vechi in 2003 pentru preluarea Iasitex SA, iar prin diverse metode controversate a primit o scutire de 11 miliarde lei vechi din partea statului roman, asta cu conditia sa investeasca o suma de 5 miliarde lei vechi la vremea respectiva.

Investitiile nu au mai fost facute, insa din cei 2.450 de angajati cati lucrau la Iasitex SA in momentul preluarii de catre Vuza, in momentul de fata mai lucreaza doar 150 de salariati

In anul 2007, o suprafata de 46.500 mp de teren care apartineau Iasitex SA a fost vanduta catre Green Plaza pentru suma de 28 milioane de euro, firma cu capital strain intentionand la vremea respectiva sa ridice un complex rezidential pe terenul respectiv, insa proiectul nu a mai fost demarat.

In anul 2016, o suprafata de 4.100 mp a fost vanduta catre magazinul de bricolaj Dedeman, iar alti 2.000 mp au fost vanduti catre  Sit Travel, care a folosit mai departe terenul pentru deschiderea unor spatii comerciale pentru alti retaileri. Mai mult, in ultimii ani, au fost vandute utilaje perfect functionale din cadrul fabricii cu suma totala de 200.000 euro.

In total, o suma de aproape 30 milioane euro a fost obtinuta de Iasitex SA numai din vanzarea terenurilor, insa niciun leu din aceasta suma nu a fost directionat catre actionarii de drept, asa cum este SIF Moldova sau AAVAS, toti banii intrand in conturile firmelor controlate de Stefan Vuza.

Citeste si: BOMBA in economia locala! Multimilionar iesean, acuzat de un prejudiciu de proportii uriase. A falimentat o fabrica celebra din Iasi

Oltchim Ramnicu Valcea, urmatoarea victima a lui Stefan Vuza?

In momentul de fata, Iasitex SA mai detine 66.000 mp de teren in zona Primaverii-Socola din municipiul Iasi, pretul estimativ in aceasta zona aflata in plina dezvoltare fiind de 200-250 euro/mp, mai ales avand in vedere deschiderea de noi cladiri de birouri.

Firmele care fac parte din Grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, nu reusesc sa adune laolalta o suma de 127 milioane de euro, este acum cat se poate de clar dupa ce a expirat termenul limita pana la care se puteau achita banii pentru preluarea activelor Oltchim Ramnicu Valcea. Practic, Stefan Vuza a promis in urma licitatiei organizate anul trecut, ca pana la data de 17 octombrie 2018 va achita banii pentru preluarea pachetului majoritar de active in cazul Complexului Oltchim, insa promisiunea nu a fost respectata. Acesta a primit insa o derogare de o luna.

Citeste si: Conducerea Iasitex SA a respins tragerea la raspundere a milionarului Stefan Vuza

Avand in vedere faptul ca mai toate fabricile controlate prin grupul SCR au fost devalizate rand pe rand, iar cele care mai rezista inca urmeaza sa aiba acelasi destin, este greu de crezut ca preluarea Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi urmata de continuarea activitatii de procutie a combinatului, ci mai degraba de afaceri imobiliare, motiv pentru care autoritatile ar trebui sa isi indrepte atentia catre alti potentiali investitori.
Comentarii
 • cea mai buna veste e aia ca nu primesc angajatii salarii compensatori,cei mai multi visau,isi facuse si calculele……ia ganditiva sa ai vreo 12 salarii compensatori,12×minim 1500,numai zic mai mult,trebuie sa dispara pupincurismul asta,ori esti cineva ori esti kkt impachetat pt sefi care teau manipulat

   • trebuia si un bagator in seama,nu? vrei o muiță compensatoare? 45 de lei,sa dus promoția black-friday,ia legatura cu sidonia si pandora,ele mai au promotia cateva zile

  • ma scuzi de intrerupere,e una a fii sarac si una sa fii complice,in cazul de fața angajatii iasitex sant cei vinovati,au privit golaniile sefiilor,au privit si barfit sefii cum se imbogatesc si ei au stat cu salar minim,acu sa aiba ciocu mic,nu salarii compensatorii,eu,sant sigur ca si tu,nici somaj nu leam da,sa isi caute de lucru

 • Draga edy, lasand la o parte intentia ta buna legata de frustrarile personalului angajat/neangajat la respectiva intreprindere, cu gramatica limbii romane esti certat groaznic, frate. Te-ar incanta niste cursuri de reeducare gratuite. ,,sant” al tau niciodata nu va insemna ,,sunt” al limbii romane. In cele doua interventii anterioare ai ucis complet limba noastra, asa cum e ea. Hai, te astept la reciclare si-o sa vezi ce incantat vei fi cand te vei apuca iar de scris in public. Mokka … pentru specimene ca tine.

  • mar interesa niste cursuri de reeducare,dar sa stii ca eu incep cu bagamias si nu stiu cum termin,in functie de reeducare,mai ales ca am boala pe aia care fac nedreptate doar a sa isi pastreze postul,daca esti femeie,na mai stai capra,mai …. dar daca esti barbat sar putea sa faci un salt de la etaj,cum a facut unu duminica trecuta de la etaju 4,asa ca lasama cum sant eu

 • Pentru prima data trebuie sa fiu de acord cu edy, romanul este cel mai mare dobitoc ca accepta salariu minim de 1500 ron si nu face nimic in legatura cu asta. Cu parere de rau o spun, angajatii respectivi isi merita soarta.

  • Tu Marius nu esti un dobitoc, asta se intelege sau ma insel?Daca tu platesti mai bine salariile in LEI incearca si iti mareste activitatea sa poti avea mai multi angajati si binenteles sa ai un profit pe masura ca sa iti poti permite, in rest ce sa iti zic E USOR A SCRIE VERSURI, la ziar.

   • pe bune? adica un angajat al unei tonete ia salar minim si un angajat al unei companii tot salar minim? Apropo tu stii ca managerii al companiilor sant angajati? de exemplu,delphi,3p frigoglass,bmt,….si am ajuns la iasitex,technoton….

 • Asa le trebuie!Liderii de sindicat ce au facut? Fiind platiti de Vuza faceau greve si cereau salarii mari. ca sa-i scada pretul de cumparare.Cand batrinul Iliescu spunea ca nu ne vindem tara,parintii celor din#rezist tipau ca idiotii ca e comunist si ca numai privatizarea ne va aduce fericirea.Asa este.A adus fericirea lui Vuza-Iuda si altor securisti.Si cand te gandesti ca aceasta fabrica avea independenta energetica,avand propriile grupuri. avea contracte pe 10 ani. rusine sindicatelor! Ce fac marii lideri de la Bucureti?Isi incaseaza onorariile pentru tradarea propriilor membri.

Adauga un comentariu