National

Toti soferii trebuie sa stie asta. Schimbarea propusa de parlamentari

Publicat: 15 iul. 2016
1
Soferii care incalca legea si raman fara permis ar putea sa il recupereze mai repede, daca platesc amenda in 48 de ore.
Ideea le apartine unor parlamentari care au depus la Senat o lege convinsi ca s-ar aduna mai multi bani la buget. Dar cei care respecta regulile cred ca acest proiect le-ar permite soferilor indisciplinati cu bani sa nu se mai teama de nimic si se intoarca in trafic imediat, unde pot accidenta oameni.
Restituirea permisului in schimbul achitarii grabnice a amenzii este vazuta de soferii disciplinati ca un „privilegiu” pentru smecherii de la volan. In loc sa stea pe margine cateva luni, s-ar intoarce mai rapid in trafic si ar pune in pericol si alte vieti.
Sofer: „Ei isi recupereaza permisul prin alte metode, nu cred ca-s limitati de o amenda. Daca ai bani, poti sa ti-l iei mai repede, iar daca nu, nu”
Taximetrist: „Atata timp cat banul vorbeste si persoana respectiva dispune de acea suma e mult mai usor. A dat banutul, a scapat basma curata si asa procedeaza in continuare. Asta e Romania, intr-un cuvant!”
Sunt insa si soferi care vad cu ochi buni proiectul. Acest domn a avut permisul suspendat o data.
Sofer:- E o idee buna, un proiect bun.
Reporter: – Ati luat vreodata amenda?
Sofer: – Ei numai o data. De vreo 3, 4 ori le-am platit ca n-am avut incotro, ca trebuie sa platesc si-am dat examen si l-am luat dupa 3 luni.”
Initiatorii cred ca acest proiect va ajuta bugetul de stat.
Marius Obreja, senator PNL: „Sunt primarii la care 40% din taxele si impozitele pe care le au, e reprezentat de amenzile de circulatie. Si care deja au vechime in stoc acolo, in sold in fata taxelor nu exista bogat si sarac, exista contribuabil. Daca cuiva i se suspenda, acum, carnetul, pe 90 de zile, – decat sa astepte 90 de zile, o plateste mai iute, nu fuge si se injumatateste pedeapsa.”
Cum e totusi posibil sa se stranga atatea amenzi neplatite? Unii soferi nu se grabesc sa le achite, daca primesc o sanctiune mai blanda si nu isi pierd permisul.
Sofer: Mai sunt inca vreo 6-7 care s-au adunat cu cele 2. N-avem ce face…
– Sunteti datornic!
– Sigur!”
Proiectul de lege care prevede injumatatirea perioadei de suspendare a permisului, pentru soferii care isi achita amenda in 48 de ore urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului.Adauga un comentariu